ȘTIRI

Expoziţie cu fotografii din România anului 1964, la Muzeul de Istorie al României

Vernisajul va avea loc marţi, 17 iunie, începând cu ora 17.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, în prezenţa Domnului Duane C. Butcher, Însărcinatul cu Afaceri a. i. și Șeful Misiunii Diplomatice a SUA în România, a Doamnei Ambasador Patricia Moller, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a SUA în România, a Domnului Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, a Domnului prof. dr. William W. Fitzhugh, Director al Centrului de Studii Arctice al Institutului Smithsonian şi a Domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, informează un comunicat de presă remis B365.ro.

Expoziţia „România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare” este una neobişnuită în peisajul muzeografiei româneşti contemporane. Ea propune publicului o vedere în oglinzi paralele a României anului 1964, precizează organizatorii.

Pe de o parte, ea prezintă imaginea unei ţări „necunoscute”, situată dincolo de „Cortina de Fier”, aşezată de-a lungul unui mare fluviu european, înainte de vărsarea lui în Marea Neagră, așa cum a fost văzută de un grup de şapte studenţi americani de la Colegiul Dartmouth (Hanover, New Hampshire, SUA), care au călătorit în canoe tradiţionale, de-a lungul Dunării, de la izvoare, până la Sfântu Gheorghe, străbătând Germania, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi România. Expediţia, organizată sub egida revistei National Geographic, era una iniţiatică, de descoperire a celor două Europe, cea Occidentală şi cea Răsăriteană. Pentru unul dintre participanţi – Dan Dimăncescu, călătoria de-a lungul Dunării avea şi rolul de a descoperi ţara strămoşilor săi…

Cea de a doua viziune asupra României anului 1964 este una „internă”, bazată pe documente păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, în arhive şi biblioteci româneşti.

Împreună, cele două viziuni dau imaginea de acum o jumătate de veac a unei ţări „socialiste”, aflată în plin proces de transformare şi redefinire a identităţii sale, pe cale de a se distanța de URSS. Juxtapunerea celor două viziuni recreează o parte a unei țări și a unei lumi care nu mai există azi, fiind mutată definitiv în istorie. Chiar unele detalii din geografia și fauna României de azi nu mai seamănă cu cele văzute de studenții americani în 1964, stânca Babakai și insula Ada-Kaleh au dispărut sub apele Barajului hidrocentralei de la Porțile de Fier, iar sturionii, morunii și nisetri care apar în fotografii, sunt și ei pe cale de dispariție… Nici fostul yacht regal Luceafărul, rebotezat de autoritățile comuniste Libertatea, nu mai plutește pe apele românești, fiind obiectul unei privatizări dubioase după anii 1990.

Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 iunie – 20 iulie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button