Expoziția „Ucraina – un an de război” va putea fi vizitată în București timp de 2 săptămâni. Vor fi expuse fotografii din zone afectate de război

24 feb. 2023
128 Afișari
Expoziția „Ucraina - un an de război
Expoziția „Ucraina - un an de război" va putea fi vizitată în București timp de 2 săptămâni. Vor fi expuse fotografii din zone afectate de război. Sursa foto: Agerpres

Expoziția cu fotografii Agerpres, intitulată „Ucraina – un an de război” va putea fi vizitată începând de astăzi, pe durata a doua săptămâni, la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală. Aceasta vrea să evidențieze importanța corespondentului de război și să ofere publicului o viziune mai clară asupra celor întâmplate în Ucraina.

Expoziția pune în evidență importanța corespondentului de război

Expoziția organizată de Agerpres vrea să pună în evidență importanța corespondentului de război care lasă, prin mărturisirile sale mici, fragmente de istorie. Pozele au fost realizate în diferite zone din Ucraina, dar și în Vama Siret, de către Cristian Lupașcu, corespondent Agerpres:

Este o expoziţie în care vrem să aducem în atenţie rolul şi importanţa corespondentului de război, care lasă prin mărturiile strânse un mic fragment de istorie. Misiunea unei agenţii de presă este aceea de a furniza celorlalte instituţii media şi publicului larg informaţie obiectivă, promptă şi de calitate. Asta au realizat colegii mei, din luna februarie 2022, în cele opt deplasări efectuate în Ucraina. Şi au pus pasiunea pentru profesie înaintea oricăror altor temeri fireşti.

Fotografiile sunt realizate în Ucraina, în diferite regiuni afectate de război, dar şi în Vama Siret, acolo unde au ajuns sute de mii de refugiaţi. Parteneriatul pe care îl avem cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” oferă ocazia publicului interesat de carte să privească şi aceste scene, care şochează şi sensibilizează într-o foarte mare măsură, a transmis directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.

Expoziția are 20 de fotografii și au fost realizate în Ucraina și în Vama Siret

În data de 24 februarie 2022, începea războiul dintre Ucraina și Rusia, astăzi împlinind un an. Pozele sunt cele care rămân dovezi vii ale momentelor tragice prin care victimele conflictului au trecut. Din acest motiv, expoziția ne oferă șansa de a privi războiul prin lentila fotografului Cristian Lupaşcu, declară Mireille Rădoi, director general al BCU:

De Dragobete – ziua în care dragostea ar trebui să îmblânzească inimile – se împlineşte un an de când, pe teritoriul Ucrainei, se desfăşoară acţiuni sângeroase… Momente tragice, care trebuie să rămână consemnate în istoria modernă, pentru ca generaţiile următoare să le poată studia şi să înveţe din greşelile înaintaşilor.

De aceea, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi AGERPRES au realizat o expoziţie cu imagini surprinse pe lentila fotografului Cristian Lupaşcu, corespondent de război, care ne va transforma în martori ai catastrofelor provocate de război. Cele două instituţii vor continua, cu aceeaşi tenacitate şi profesionalism, să adune şi să conserve informaţii valoroase puse la dispoziţia publicului, astfel încât, pe viitor, repetarea unor asemenea greşeli istorice să nu mai fie posibilă.

În cadrul expoziției există 20 de fotografii, aceastea putând fi vizitată până la data de 10 martie.

4,8 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în decembrie 2022

După un an de război, Kievul rezistă la bombardamentele și agresiunile din partea Rusiei, dar bilanțul morților crește pe zi ce trece.

ONU a declarat că numărul estimativ de morți și de răniți este de 18.000, dar, în același timp, a recunoscut faptul că cifrele reale sunt mult mai mari. De asemenea, printre morți au fost și peste 400 de copii, potrivit reprezentanților Kievului.

UNHCR anunța, în decembrie 2022, că un număr de 4,8 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în vederea protecției temporare sau a vreunui regim similar în Uniunea Europeană.

În România, de la începutul războiului au trecut granița țării noastre un număr de 89 710 refugiați din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies