Expoziția „Secretele apelor” se deschide la Muzeul Antipa pe 22 martie. Vizitatorii au intrare gratuită de Ziua Mondială a Apelor în expoziția permanentă

15 mart. 2024
695 Afișari
Expoziția „Secretele apelor” se deschide la Muzeul Antipa pe 22 martie. Vizitatorii au intrare gratuită de Ziua Mondială a Apelor în expoziția permanentă
Expoziția „Secretele apelor” se deschide la Muzeul Antipa pe 22 martie. Vizitatorii au intrare gratuită de Ziua Mondială a Apelor în expoziția permanentă | Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Vineri, 22 martie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu PMB, Direcția de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, îi invită pe bucureșteni și turiști să participe la deschiderea expoziției temporare de fotografie subacvatică „Secretele apelor”, dedicată Zilei Mondiale a Apelor. Evenimentul face parte din proiectului „Casa Pământului”.

Intrare gratuită la Muzeul Antipa de Ziua Mondială a Apelor

Reprezentanții Muzeului Antipa au transmis că de Ziua Mondială a Apelor intrarea în expoziția permanentă a Muzeului este gratuită.

Programul Zilei Mondiale a Apelor este următorul:

  • 10:00 – 18:00: vizitarea gratuită a expunerii permanente a Muzeului;
  • 11:30: deschiderea expoziției temporare de fotografie subacvatică, „Secretele apelor”, cu participarea curatorului expoziției, Ruxandra Nițescu și a fotografului Cristi Mitrofan, autorul lucrărilor expuse;
  • 16:00: întâlnire cu Cristi Mitrofan, scafandru fotograf, certificat pentru explorări în peșteri scufundate și câștigător al Trofeului SpeoArta.

Expoziția oferă tuturor celor care trec pragul muzeului, pentru prima dată în România, șansa de a „se scufunda” în bogăția patrimoniului cultural subacvatic al lacurilor din țară.

Fotografiile din expoziție aduc la suprafață biodiversitatea complexă a lacurilor, dezvăluind secretele unei lumi inaccesibile multora dintre noi.

Când ești sub apă și observi un potențial subiect pentru fotografie, prima reacție este să-ți ții respirația. Iar asta o faci din considerente care nu țin de cât de frumoasă sau ireală pare scena respectivă pentru noi, cei care respirăm aer. Primul motiv este că expirarea bulelor de aer este extrem de zgomotoasă pentru majoritatea ființelor care trăiesc sub apă, și acestea se sperie. Al doilea motiv ține de încercarea de a obține o flotabilitate neutră în imponderabilitatea oferită de coloana de apă, astfel încât să am o poziție cât mai stabilă, fără mișcări suplimentare, care ar tulbura apa sau ar speria subiectul.

„Secretele apelor” dorește să vină în sprijinul eforturilor de conservare a speciilor acvatice și a habitatelor acestora, evidențiind potențialul acestor ecosisteme și contribuind la o înțelegere mai bună a acestora.

Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 12 mai 2024.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies