Seria de explozii devastatoare de la Crevedia, explozii care au ucis 2 oameni și au rănit 57, deschide discuția atât de necesară despre felul în care funcționează aceste stații.
Dezastrul de la 30 de kilometri de București este – sau trebuie să fie – un semnal de alarmă, în condițiile în care, în București, potrivit ISU, aproape 60% din stațiile GPL și de carburanți din Capitală sunt ” surse de risc pentru incendiu”.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov avertizează că, intr-un total de 380, 226 de stații de alimentare cu GPL, benzină și prezintă risc de incendiu. Sunt cele pe care le găsim printre blocuri ori pe străzi foarte înguste.
Azi, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, încep în toată țara controalele la toate staţiile GPL.
Când a anunțat verificările, premierul a declarat că a aflat, de la primarul Sectorului 5 din Capitală, că numai aici sunt 11 staţii GPL care nu au autorizaţii de construcţie:
Am înţeles că activitatea în ceea ce priveşte GPL-ul a fost sistată din anul 2020. Este un element care ne arată că, chiar dacă s-a sistat activitatea, au continuat. O să se vadă în urma anchetei dacă au avut vânzări directe. Ce vă pot spune eu, începând de mâine în toată ţara, în toate staţiile de carburanţi de GPL vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente şi încălcări care ar duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activităţile pe loc.
Marcel Ciolacu a mai declarat că, dacă stațiile GPL cu probleme nu pot fi închise din cauza legislației, atunci va fi modificată legislaţia:
”Dacă va fi nevoie vom face modificări legislative, în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese şi fără anumiţi oameni să încerce să îşi menţină afacerile, dacă sunt ilegale,
Marcel Ciolacu a amintit că, la controlul din Sectorul 5 al Capitalei, 11 staţii GPL au fost descoperite fără autorizaţii.
(Primarul Sectorului 5) mi-a spus că sunt 11 astfel de activităţi pe terenuri proprietate privată, niciuna nu are autorizaţie de construcţie. În acest moment este normal ca la nivelul Guvernului să dispunem controale în toată ţara la aceste staţii de GPL şi să luăm măsuri, în cazul în care este un pericol pentru vieţile omeneşti.
Între timp, ancheta exploziilor de la stația GPL de la Crevedia a fost preluată de Parchetul General.
În același timp, DNA a deschis un dosar penal de abuz în serviciu, pentru a cerceta faptele funcționarilor care au ignorat neregulile stației GPL
Direcția Națională Anticorupție (DNA) va cerceta posibilele fapte de corupție care au dus la exploziile stației GPL de la Crevedia, anunță Agerpres. Nu mai puțin de șapte instituții ale statului au fost alertate de neregulile de la stația GPL din Crevedia. Este posibil, așadar, ca numeroși funcționari ai statului să fi ignorat voit situația.