Explozii devastatoare la o stație GPL din Crevedia. O persoana a murit, iar 57 au fost rănite. Ancheta a fost preluată de Parchetul General

27 aug. 2023
204 Afișari
Explozii devastatoare la o stație GPL din Crevedia. O persoana a murit, iar 57 au fost rănite. Ancheta a fost preluată de Parchetul General
Explozii devastatoare la o stație GPL din Crevedia. 57 de persoane au fost rănite și 1 a murit. Ancheta a fost preluată de Parchetul General | Sursă foto: INQUAM Photos-Octav Ganea

Mai multe explozii devastatoare a avut loc ieri seară la o stație GPL din Crevedia, pe DN1. Zeci de persoane au fost rănite, iar autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție, fiind chemate autospeciale și ambulante din cadrul ISU București – Ilfov.

Explozii devastatoare la Crevedia

În urma exploziilor ce au având loc sâmbătă, 26 august 2023, la stația GPL din Crevedia, zeci de persoane au fost rănite, având arsuri grave pe corp. Având în vedere situația gravă, autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție.

De asemenea, pentru a veni în ajutorul persoanelor rănite, a fost activat și Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate. Pentru a proteja populația s-a luat decizia ca 3.000 de locuitori să fie evacuați pe o distanță de 800 de metri.

În total, au avut loc partu explozii, cea de-a treia având loc chiar în mijlocul intervenției. Astfel că, mai mulți pompieri au fost răniți.  În urma exploziilor au fost înregistrate un total de 58 de victime, iar dintre acestea 43 sunt pompieri, jandarmi și polițiști:

 • 39 pompieri,
 • 2 polițiști,
 • 2 jandarmi.

Din nefericire, o persoană a murit, suferind un infarct.

Conform informațiilor transmise de Digi24.ro, primii pacienți au fost transferați la spitale străinătate:

 • O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a aterizat la Bruxelles, în jurul orei 09:50. Aceasta transporta doi pompieri care prezintă arsuri grave.
 • O a aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 08.00, destinația fiind Milano, Italia. Aceasta transportă doi pacienți civili.

Raed Arafat a anunțat că astăzi, 27 august 2023, urmează să fie efectuate și alte transferuri de pacienți.

Astfel că, 4 persoane vor fi trimise în Germania, 3 persoane vor fi trimise în Austria, iar alte 2 în Norvegia. Victimele urmează să fie transportate cu aeronave alea Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, în spitalele din București sunt internate alte zeci de victime ale tragediei de ieri seară:

 • Spitalul Bagdasar 11 pacienți (3 intubați),
 • Spitalul Universitar 4 pacienți,
 • Spitalul de Arși 4 pacienți (1 intubat),
 • Spitalul Floreasca 27 pacienți (4 intubați).

În scurt timp va începe celula de criză la care va participa și premierul Marcel Ciolacu. În cadrul acesteia se va discuta despre:

 • Starea răniților,
 • Necesarul de resurse,
 • Transferurile victimelor în străinătate.

Raed Arafat a anunțat că această celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că persoanele responsabile pentru această tragedie de la Crevedia, vor fi pedepsite conform legii, indiferent despre cine este vorba.

Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație de trei ani. Aceasta a fost retrasă în vara anului 2020, după un control al ISU Dâmbovița, în cadrul căruia au fost sesizate mai multe nereguli.

A fost deschis un dosar penal

În urma celor patru explozii de la Crevedia a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă. Inițial, acesta se afla pe rolul Parchetul Judecătoriei Răcari.

Cu toate astea, în jurul orei 07:30, a fost anunțat că ancheta a fost preluată de secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Procurorul ce se ocupă de acest caz urmează să meargă la fața locului împreună cu: polițiști și specialiștii de la Institutul Petroșani. Aceștia din urmă se ocupă de expertize în caz de incendii.

Conform primelor informații, se pare că explozia inițială a avut loc în momentul în care angajații ar fi început să mute GPL dintr-o cisternă în alta. Aceasta este principala pistă în dosarul în care Parchetul General face acum cercetări.

Declarația dată de Kalus Iohannis

Președintele țării a transmis condoleanțe familiilor îndurerate și a urat însănătoșire grabnică victimelor. De asemenea, acesta le-a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru îngrijirea victimelor.

Iată mesajul:

O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți.

În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate.

Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete.

Cookies