BAZAR

eXplore dance festival #8, sub semnul protestului

Organizatorii eXplore Dance Festival protestează față de decizia Ministerului Culturii de a comasa trei instituții culturale cu Opera Națională București. Mai jos, comunicatul transmis redacției: 

„Evenimente importante de arta contemporana (festivaluri, platforme si bienale), recunoscute pe plan international, proiecte europene de cooperare multi-anuala care au adus si mentinut in ultimii ani Romania pe harta culturala a Europei, spatii noi create de catre sectorul cultural independent, sunt grav afectate si in pericol de disparitie din cauza lipsei unei strategii culturale la nivel national, care sa includa arta contemporana si domeniile sale aferente.

Dansul contemporan din Romania traverseaza o perioada extrem de dificila, lipsa fondurilor alocate proiectelor, organizatiilor independente si singurei institutii dedicate dansului contemporan – CNDB – in prezent in pericol de desfiintare, afectand intreaga activitate a unui sector cultural ce se afla in prezent intr-un moment de maxima vizibilitate si recunoastere nationala si internationala, beneficiind de un public in continua crestere, implicat social, cu spirit civic si critic.

In ciuda eforturilor intreprinse constant de catre sectorul non-guvernamental, artisti independenti si publicul larg, de initierea unui dialog privind reformarea domeniului cultural si sprijinirea artei contemporane, suntem nevoiti sa afirmam public faptul ca ignoranta continua cu care suntem tratati s-a transformat intr-un grav atac la dreptul fundamental privind accesul la cultura. Arta contemporana este vie, in continua schimbare, conectata la problemele sociale si politice ale comunitatii, si nu poate fi ignorata la nesfarsit in Romania.

In acest context, editia a 8-a eXplore dance festival – eveniment unic in Romania, va sta sub semnul protestului fata de atitudinea actualei clase politice si a guvernului, fata de actiunile repetate de a elimina dansul si arta contemporana din peisajul cultural romanesc, fata de incercarile de a califica dansul contemporan ca subdomeniu al baletului.

Solicitam public Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii si Ministerului Finantelor, initierea unei dezbateri publice privind rolul artei contemporane in Romania anului 2013, reformarea sistemul de finantare in cultura, realizarea unor
studii si analize privind noile forme de arta, rolul si importanta lor pentru societate.

Semneaza,

Asociatia 4 CULTURE
Andreea Capitanescu

Director eXplore dance festival”


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button