Expiră restricțiile anti-Covid. Când vom putea merge la mall fără certificat verde

15 nov. 2021
2604 Afișari
Expiră restricțiile anti-Covid. Când vom putea merge la mall fără certificat verde
Expiră restricțiile anti-Covid. Când vom putea merge la mall fără certificat verde

Măsura prezentării certificatului verde la mall și la intrarea în instituțiile publice va fi eliminată, în curând, dacă autoritățile nu decid altceva. Dispoziția are un termen limitat, de 30 de zile, și a fost introdusă ca măsură excepțională pe perioada de vârf a valului 4 al pandemiei. Luni, 15 noiembrie, numărul de îmbolnăviri a scăzut la 2.000 de cazuri noi, în timp ce la sfârșitul lunii octombrie se afla în medie la 15.000 de cazuri noi/zi.

Restricțiile anti-Covid introduse în România, pe perioadă limitată, expiră în curând, după 30 de zile de la emiterea lor. La sfârșitul lui octombrie, o lună în care România atingea un vârf pandemic, autoritățile au introdus pentru prima dată utilizarea certificatului verde în țara noastră. Certificatul verde a devenit o condiție pentru a intra la mall sau în magazinele neesențiale, dar și la intrarea în instituțiile publice, ca vizitator. În plus, odată cu certificatul verde obligatoriu, pe stradă s-a impus utilizarea măștii de protecție.

Au fost restrânse mai multe activități, între care barurile și cluburile au fost închise, iar evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) au fost interzise. Nu s-au putut organiza nici concerte şi spectacole cu public, iar accesul spectatorilor la competiţiile sportive a fost interzis. Persoanele nevaccinate au avut o serie de obligații care le restrâng circulația după ora 22.00. În plus, magazinele au program de funcționare până la ora 21.00.

Măsurile expiră pe 24 noiembrie 2021

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, de la ora 0:00.

Toate restricțiile amintite mai sus ar trebui să fie eliminate, dacă Guvernul nu decide să le prelungească. Hotărârea de guvern are o valabilitate de 30 de zile și ar urma să expire în 24 noiembrie. În prezent, numărul de cazuri zilnice a scăzut la 2.000 și se apropie de valorile din vara, după aproximativ o lună de creșteri ale cazurilor. Vârful pandemic a fost atins în România în 19 octombrie cu 18.863 de cazuri zilnice.

Noi măsuri sunt însă în pregătire, în condițiile în care Parlamentul discută introducerea certificatului verde la locul de muncă. Discuțiile s-au blocat la stabilirea principiului dacă statul asigură testele gratuite sau nu.

România se află în stare de alertă din 15 mai 2020, prelungită lunar de peste un an și jumătate.

Cookies