EXPIFF – Festivalul International de Film Experimental Bucuresti 2010

de:
22 nov. 2010
2 Afișari
EXPIFF - Festivalul International de Film Experimental Bucuresti 2010

PROFESIONISTI DE MARCA AI INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE INTERNATIONALE la EXPIFF 2010

EXPIFF este onorat de prezenta in Juriul Competitiei a unor profesionisti de talie internationala:

Gaelle Vidalie – membru al Comitetului de Selectie al sectiunii Quinzaine des Realizateurs a prestigiosului Festival de Film de la Cannes

Tiziana Finzi – Director Artistic delegat, Director de Program şi membru în comitetul de selecţie al Festivalului de Film de la Locarno şi director şi curator al “Play Forward” (secţiunea arte vizuale a aceluiasi Locarno) pana in 2008, Director al Festivalului International de Film de la Miami, din 2008 pana in 2010.

Pavel Jech – Decan al Scolii Nationale de Film şi Televiziune din Praga, celebra FAMU

Melissa de Raaf – curator independent pentru programe de film experimental şi expoziţii organizate în Olanda, Germania şi Rusia, scenarist şi regizor; (co-scenarist şi co-regizor, alaturi de Răzvan Rădulescu, al lungmetrajului “Felicia înainte de toate”.

Radu Igaszag – artist vizual, regizor, realizator de filme de animatie, fotograf; unul dintre autorii cheie ai generatiei optzeciste, opera sa reflecta 20 de ani de experimente inovatoare – atat la nivel de concept/continut cat si de tehnica – in zona animatiei si a filmului experimental. Castigator al 11 premii UCIN si a numeroase premii internationale.

Atat membrii Juriului, cat si curatorii CARTE BLANCHE , care vor fi la Bucuresti pe perioada festivalului – Peter van Hoof (Festivalului International de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (Indielisboa), Dieter Wieczorek (Signes de Nuit Paris) – vor participa la Seminarul FILMUL EXPERIMENTAL ÎN INDUSTRIA CINEMATOGRAFICĂ CONTEMPORANĂ. Seminarul se adreseaza cu precadere studentilor la universitati de film si arte vizuale si isi propune sa ofere un spatiu informal in care sa se puna bazele unui contact pe termen lung intre tinerele talente din Romania si reprezentantii acestor festivalurile prestigioase. Seminarul va avea loc la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, vineri, 26 Noiembrie ora 11.00.

*

PROGRAME PARALELE – INVITATI SPECIALI

Misiunea educationala a EXPIFF va fi aprofundata prin cateva Programe Paralele:

1. VIZIUNI EXPERIMENTALE IN CINEMA-UL EUROPEAN – sectiune dedicata unor cineaşti europeni recunoscuţi pentru viziunea personală şi inovatoare asupra realităţii contemporane şi pentru explorarea fără compromisuri a limitelor limbajului cinematografic.

Invitatia la dialog intre cinefili si profesionisti continua vineri seara prin prezenta controversatului regizor maghiar GYORGY PALFY. Acesta va discuta cu publicul romana dupa proiectia filmului sau TAXIDERMIA, film ce s-a bucurat de un impresionant succes in urma cu cativa ani, dupa premiera sa internationala la Festival de Film de la Cannes, sectiunea Un Certain Regard, fiind selectat si premiat in prestigioase festivaluri de film din intreaga lume, printre care Festivalul de Film Transilvania unde a obtinut Premiul pentru Cea Mai Buna Regie.

EXPIFF ofera de asemenea publicului cinefil ultimul lungmetraj al celebrului regizor suedez ROY ANDERSON, unicul si fascinantul YOU THE LIVING. Dupa premiera in Festivalul de Film de la Cannes 2007, YOU THE LIVING a facut deliciul audientelor din intreaga lume obtinand premii la prestigioase festivaluri internationale de film printre care Silver Hugo Award la Chicago 2007 si Premiul pentru Cel Mai Bun Film Strain oferit de Asociatia Criticilor de Film din San Francisco 2008.

Nu in ultimul rand, EXPIFF prezinta film extrem de special, un experiment indraznet la granita dintre cinema si arte vizuale – debutul in lung metraj al tanarului artist vizual ucrainean IHOR PODOLCHANK, LAS MENINAS (proiectat in intreaga lume la festivaluri importante precum Karlovy Vary, Rotterdam, Moscova, Trieste, Sao Paolo, Goteborg etc)
2. FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMA-UL SUD AMERICAN – sectiune care reflecta tendintele inovatoare din cinematograful sud-american – cateva titluri:

Curajosul ARCTIC, regizat de argentinianul SANTIAGO LOZA, care aminteste in mod surprinzator de estetica “Noului Val Romanesc”. Loza creeaza o acuta senzatie de izolare si disperare prin urmarirea permanenta a protagonistului din spate si de foarte aproape; impiedicat sa identifice contextul, mentinut in schimb intr-o intimitate fortata cu eroul, spectatorul resimte visceral profunda anxietate a personajului principal. ARCTIC va fi proiectat in prezenta regizorului SANTIAGO LOZA duminica 28 Noiembrie, orele 16.00, la Cinema Scala.

Complementar acestei optiuni puriste, dezbarate de orice artificii, EXPIFF prezinta fascinantul LA ANTENA, al regizorului argentinian Esteban Sapir. Un festin vizual întunecat, caricatural, un omagiu în notă suprarealistă adus filmului mut si o critică necruţătoare la adresa societăţii de consum şi televiziunii ca instrument de spălare a creierelor. LA ANTENA este un film de mare actualitate, nu doar ca tematică – monopolism, consumerism, obtuzitate intelectuală – ci şi din punct de veder al formei, fiind extrem de inovator în scenografie, montaj şi tehnicile utilizate.

Seria premierelor in Romania continua cu emotionantul si inovatorul I TRAVEL BECAUSE I HAVE TO, I COME BACK BECAUSE I LOVE YOU, al regizorilor brazilieni Marcelo Gomez si Karim Ainouz, film care a avut premiera in 2009 la Festivalul de Film de la Venezia si a obtinut premii prestigioase precum Premiul pentru cea mai buna regie si Premiul pentru cea mai buna imagine la Rio de Janeiro 2009 si Premiul Fipresci si Premiul pentru cel mai bun sunet la Havana 2010. Un road movie existenţial construit ca un colaj experimental, îndrăzneţ filmat din unghiul subiectiv al personajului principal care rămâne nevăzut pentru spectator. “Magistral structurat şi esenţialmente transcendent, un jurnal emoţionant despre confruntarea cu o pierdere şi depăşirea momentului. Absolut lipsit de emfază şi profund emoţionant”. ( Variety, Jay Weissberg)

3. PANORAMA: SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL ROMANESC – EXPIFF acorda un spatiu special tinerilor creatori romani de film experimental si arta vizuala, cu scopul de a incuraja si promova noile talente si vocile inovatoare din Romania care au curajul de a explora si contesta creativ limitele limbajului cinematografic.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo si susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.

JOI / THURSDAY 25.11.2010

PROIECŢII DE FILME / SCREENINGS
free entrance, limited to available seats

Cinema Scala

16h00 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (I)
IRINKA ET SANDRINKA (16’, FRANŢA/FRANCE, 2007, SANDRINE STOIANOV & JEAN CHARLES FINCK)
CONDOLEANCES (19’, CHINA/CHINA, 2009, YING LIANG)
COCAIS, THE REINVENTED TOWN (15’, BRAZILIA/BRAZIL, 2008, INES CARDOSO)
EXODUS (12’, KAZAKSTHAN/KAZAKSTHAN, 2009, ALMAGUL MENLIBAYEVA)
HOW TO EXPLAIN IT TO MY PARENTS #1 (12’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2009, LERNERT ENGELBERTS/ SANDER PLUG)
FOR CULTURAL PURPOSE ONLY (9’, UK/UK, 2009, SARAH WOOD)
COAGULATE (6’, FRANŢA/FRANCE, 2008, MIHAI GRECU)

18h30 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (II)
KEMPINSKI (14’, FRANŢA/FRANCE, 2007, NEIL BELOUFA)
27.000 DAYS (10’, S.U.A/U.S.A., 2007, NAVEEN SINGH)
LA BOHEME (5′, UK/UK, 2009, WERNER HERZOG)
OUT OF LOVE (29’, DANEMARCA/DENMARK, 2009, BIRGITTE STAERMOSE)
POSTE RESTANTE (15’, POLONIA/POLAND, 2008, MARCEL LOZINSKI)
MANIFESTO FOR A FREE FALL (12’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2009, ANDRÉ SCHREUDERS)

20h30 EXPERIMENTAL EYE: VIZIUNI EXPERIMENTALE IN CINEMAUL EUROPEAN / EXPERIMENTAL EYE: UNIQUE VISIONS IN EUROPEAN CINEMA (I)
YOU, THE LIVING (94’, SUEDIA, GERMANIA, FRANŢA, DANEMARCA, NORVEGIA/SWEDEN, GERMANY, FRANCE, DENMARK, NORWAY, 2007, ROY ANDERSSON)

22h30 EXPERIMENTAL EYE: VIZIUNI EXPERIMENTALE IN CINEMAUL EUROPEAN / EXPERIMENTAL EYE: UNIQUE VISIONS IN EUROPEAN CINEMA (II)
LAS MENINAS (99’, UCRAINA/UKRAINE, 2007, IHOR PODOLCHAK).

VINERI / FRIDAY 26.11.2010

SEMINARII ŞI WORKSHOP-URI / PANELS & WORKSHOPS
free entrance, limited to available seats

CURS / LECTURE: „CUI ÎI ESTE FRICĂ DE STRUCTURI NARATIVE?” / “WHO’S AFRAID OF STORYTELLING?” (cu / w. CSABA BOLLÓK – regizor / director)
details to be announced

PANEL: „FILMUL EXPERIMENTAL ÎN INDUSTRIA CINEMATOGRAFICĂ CONTEMPORANĂ” / “EXPERIMENTAL FILM IN CONTEMPORARY CINEMA INDUSTRY” (cu / w. PETER VAN HOOF – selecţioner Festivalul Internaţional de Film Rotterdam / programmer International Film Festival Rotterdam; GAELLE VIDALIE – selecţioner QUINZAINE DE REALISATEURS – CANNES / programmer QUINZAINE DE REALISATEURS – CANNES; TIZIANA FINZI – director al Festivalului Internaţional de Film Miami / director Miami International Film Festival; DIETER WIECZOREK – director al Festivalului Internaţional de Film SIGNES DE NUIT / director of SIGNES DE NUIT International Film Festival; RIK VERMEULEN – director executiv Festivalul Internaţional de Film Transilvania / executive director of Transilvania International Film Festival)
details to be announced

PROIECŢII DE FILME / SCREENINGS
free entrance, limited to available seats

Cinema Scala

12h30 FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMAUL SUD AMERICAN / FOCUS: EXPERIMENT IN SOUTH AMERICAN CINEMA (I)
THE BICYCLE (32’, ARGENTINA/ARGENTINA, 2006, JUAN IGNACIO DOMINGUEZ & LUCIO ÁLVAREZ)
PUNA (43’, ARGENTINA/ARGENTINA, 2007, HERNÁN KHOURIAN)

14h00 PANORAMĂ: SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL ROMÂNESC / PANORAMA: ROMANIAN EXPERIMENTAL SHORTS
BANCA / THE BANK (5’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010: WORLD PREMIERE, IRINA GHENU)
SUBCARPAŢI – AM CRESCUT PE LA ROMANĂ / I GREW UP AROUND ROMANĂ (4’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010: WORLD PREMIERE, IONUŢ FLORIN NEGRILĂ)
BREATHE (3’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010: WORLD PREMIERE, TAVI COCIŞ)
BREAKFAST (2’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010: WORLD PREMIERE, SERGIU LAZĂR)
PUTERE / POWER (3’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010: WORLD PREMIERE, MIHAI COSTACHE)
URMUZ (20’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2006, BARNA NÉMETHI)
STAXOVIC (15’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2009, VLAD FENEŞAN)
FRICA DOMNULUI G / THE FEAR OF MR G (20’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2006, ADINA PINTILIE)

16h00 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (III)
ARCHAEOLOGY (2’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010, IONUŢ FLORIN NEGRILĂ)
MORNING WILL COME (17’, CANADA/CANADA, 2008, POUYAN JAFARIZADEH DEZFOULIAN)
EMBRYO (3’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010, ALFRED SCHUPLER)
MINDBENDER (5’, REPUBLICA CEHĂ/CZECH REPUBLIC, 2009, DANA BUBÁKOVÁ)
THE PALM LINES (17’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2009, GEORGE CHIPER)
EVER PRESENT, GOING PAST (7’, CANADA/CANADA, 2008, PHILIP HOFFMAN)
NIGREDO (4’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2007, MIHAI CHIRILĂ)
IT’S NICK’S BIRTHDAY (35’, UK/UK, 2009, GRAEME COLE)
LIGHT (15’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2010, ANDRÉ SCHREUDERS)

18h30 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (IV)
PLOT POINT (16’, BELGIA/BELGIUM, 2007, NICOLAS PROVOST)
METALOSIS MALIGNA (8’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2007, FLORIS KAAYK)
SPEECHLESS (12’, GEORGIA/GEORGIA, 2009, SALOME JASHI)
THE SPELL (13’, INDIA/INDIA, 2009, UMESH VINAYAK KULKARNI)
CENTIPEDE SUN (10’, FRANŢA/FRANCE, 2010, MIHAI GRECU)
SPACES (7’, DANEMARCA, ROMÂNIA/DENMARK, ROMANIA, 2010, SIGNE LILLEMARK)
LETTER TO UNCLE BOONMEE (18’, TAILANDA, GERMANIA, UK/THAILAND, GERMANY, UK, 2009, APICHATPONG WEERASETHAKUL)
NEXT FLOOR (12’, CANADA/CANADA, 2008, DENIS VILLENEUVE)

20h30 EXPERIMENTAL EYE: VIZIUNI EXPERIMENTALE IN CINEMAUL EUROPEAN / EXPERIMENTAL EYE: UNIQUE VISIONS IN EUROPEAN CINEMA (III)
TAXIDERMIA (91’, UNGARIA, AUSTRIA, FRANŢA/HUNGARY, AUSTRIA, FRANCE, 2006, PÁLFI GYÖRGY)
în prezenţa autorului / in the presence of the author

22h30 FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMAUL SUD AMERICAN / FOCUS: EXPERIMENT IN SOUTH AMERICAN CINEMA (II)
LA ANTENA (99’, ARGENTINA/ARGENTINA, 2007, ESTEBAN SAPIR).

SÂMBĂTĂ / SATURDAY 27.11.2010

PROIECŢII DE FILME / SCREENINGS
free entrance, limited to available seats

Cinema Scala

13h30 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (V)
WESTCOAST (8’, GERMANIA/GERMANY, 2009, ULU BRAUN) DVD
COLD RUST (12’, CANADA/CANADA, 2007, TAMARA TADDEO)
DORMENTE (15’, BRAZILIA/BRAZIL, 2006, JOEL PIZZINI)
TO BE CONTINUED (22’, INDIA/INDIA, 2007, AMIT DUTTA)
SIMPLE PRESENT, FUTURE PERFECT (6’, ITALIA/ITALY, 2008, DAVIDE PEPE)
LITTLE BRIDE (14’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2010, LESLAW DOBRUCKI)
NASHI ( 27’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2008, DAYA CAHEN)
MOMENTS OF CONSIDERED TIME (20’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2008, ARTHUR KLEINJAN)

16h00 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (VI)
BETWEEN (5’, GERMANIA/GERMANY, 2008, TIM BOLLINGER)
JOY (10’, UK/UK, 2008, CHRISTINE MOLLOY / JOE LAWLOR)
SYMBIOSIS (4’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010, ANDREI RADU)
SECRETS (16’, CANADA/CANADA, 2006, NADIA TAN)
SIX APARTMENTS (13’, GERMANIA/GERMANY, 2007, REYNOLD REYNOLDS)
NANA (2’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2010, IRINA GHENU)
THE DIARY OF H. (5’, REPUBLICA CEHĂ/CZECH REPUBLIC, 2008, ŠIMON HÁJEK)
RUNNING SUSHI (29’, AUSTRIA/AUSTRIA, 2008, MARA MATTUSCHKA / CHRIS HARING)
BERNADETTE (38’, UK/UK, 2008, DUNCAN CAMPBELL)

18h30 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (VII)
THE APOLOGY LINE (10’, UK/UK, 2007, JAMES LEES)
EVEN IF SHE HAD BEEN A CRIMINAL (10’, FRANŢA/FRANCE, 2007, JEAN GABRIELPERIOT)
CARNE (9’, ROMÂNIA/ROMANIA, 2006, MIRUNA BORUZESCU)
LENS (6’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2006, DJIE HAN THUNG)
WUNDERKAMMER (13’, S.U.A./U.S.A., 2008, ANDREA PALLAORO)
OLYMPIA I, II (9’, PORTUGALIA/PORTUGAL, 2008, GABRIEL ABRANTES / KATIE WIDLOSKI)
A HISTORY OF MUTUAL RESPECT (23’, PORTUGALIA/PORTUGAL, 2010, GABRIEL ABRANTES / DANIEL SCHMIDT)
CLEAN UP (10’, GERMANIA/GERMANY, 2008, SEBASTIAN MEZ)

20h30 COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ / INTERNATIONAL COMPETITION (VIII)
TUSSILAGO (14’, SUEDIA/SWEDEN, 2010, JONAS ODELL)
NOUS (12’, FRANTA/FRANCE, 2008, OLIVIER HEMS)
LITTLE SNOW ANIMAL (19’, FINLANDA/FINLAND, 2009, MIIA TERVO)
LIMITS: 1ST PERSON (8’, SPANIA/SPAIN, 2009, LEON SIMINIANI)
MUM (20’, OLANDA/THE NETHERLANDS, 2009, ADELHEID ROOSEN)
INCIDENT BY A BANK (12’, SWEDEN/SUEDIA, 2010 RUBEN OSTLUND)

22h30 FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMAUL SUD AMERICAN / FOCUS: EXPERIMENT IN SOUTH AMERICAN CINEMA (III)
I TRAVEL BECAUSE I HAVE TO, I COME BACK BECAUSE I LOVE YOU (71’, BRAZILIA/BRAZIL, 2009 MARCELO GOMES / KARIM AINOUZ)

DUMINICĂ / SUNDAY 28.11.2010

PROIECŢII DE FILME / SCREENINGS
free entrance, limited to available seats

Cinema Scala

16h00 FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMA-UL SUD AMERICAN / FOCUS: EXPERIMENT IN SOUTH AMERICAN CINEMA (IV)
ARCTIC (80’, ARGENTINA / ARGENTINA, 2008, SANTIAGO LOZA)

18h30 GALA DE ÎNCHIDERE / CLOSING GALA
ceremonia de premiere / award winning films ceremony
SURVIVING LIFE (105’, REPUBLICA CEHĂ/CZECH REPUBLIC, 2010, JAN SVANKMAJER)

CONCERTE / CONCERTS
Sala Dalles

20h00 ExperiMental LIVE SESSIONS: MES QUINS, TANZ OHNE MUSIK, COUGHY, KARPOVKASPAROV & CORRUPTDREAM.

Cookies