Expertiza finală: Tablourile furate în JAFUL SECOLULUI din Olanda au fost arse

de:
18 iul. 2013
3 Afișari
Expertiza finală: Tablourile furate în JAFUL SECOLULUI din Olanda au fost arse

JAFUL SECOLULUI. Expertiza ştiinţifică solicitată de procurori a fost finalizată. În cenuşa furnizată de procurori s-au găsit cuişoare pentru întinderea pânzei de suport, grund – folosit pentru pregătirea pânzei înainte de a fi vopsită şi pigmenţi minerali – pentru fabricarea vopselei în ulei. Aceşti pigmenţi au început să fie folosiţi de pictori din perioada Renaşterii şi până în prezent. Este exclusă o altă categorie de vopsea decât cea folosită pentru tablou, scrie rtv.net.

Rezultatele expertizei vor fi înaintate procurorilor. Această probă ar putea duce la o nouă acuzaţie împotriva femeii care a ars tablourile.

Radu Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Eugen Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Cookies