Experta OMS trimisă întrajutorarea României a venit cu primele explicații. Cine este Heather Papowitz și cum vrea să ne scoată din criza medicală

19 oct. 2021
1170 Afișari
Experta OMS trimisă întrajutorarea României a venit cu primele explicații. Cine este Heather Papowitz și cum vrea să ne scoată din criza medicală
Expertul OMS, trimis întru ajutorarea României, a venit cu primele informații. Cine este Heather Papowitz și ce vrea să facă

Heather Papowitz este experta pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a trimis în România pentru a ajuta autoritățile în criza sanitară provocată de valul 4 al pandemiei COVID-19. Marți a fost o zi teribilă pentru țara noastră, cu aproape 19.000 de cazuri de infectare și 574 de decese.

Heather Papowitz, medicul expert trimis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în România să participe la rezolvarea crizei sanitare care ne-a propulsat în topul mondial al țărilor în privința deceselor a avertizat că trebuie să se implice toată lumea pentru a rezolva situația. Bilanțul de marți, 19 octombrie, a fost teribil pentru țara noastră cu peste 18.000 de cazuri și aproape 600 de decese.

Experta OMS a ajuns marți în România

Doctorul Heather Papowitza ajuns marți în România și a cerut implicare atât din partea autorităților, cât și a cetățenilor. Aceasta a făcut mai multe declarații de presă alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

„Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni.”, a explicat experta OMS.

De asemenea, alături de expertiză, OMS a mai trimis în țara noastră și mai mult echipament pentru a lupta cu pandemia. Vorbim de 34.000 de teste rapide și de aproape 200 de concentratoare de oxigen care vor fi distribuite în toată țară.

Cine este doctorul Heather Papowitz

O descriere a doctorului Heather Papowitz, descoperită în prezentarea unei conferințe din 2018, spune că aceasta este expertă în operațiuni de urgență, mai exact în urgențe sanitare ale OMS , lucrând la Biroul regional al OMS pentru Pacificul de Vest (WPRO).

De asemenea, Dr. Papowitz este instruită în medicină internă, are un masterat în sănătate publică (MPH) axat pe Asistență umanitară și de sănătate internațională și un certificat în medicină tropicală de la școala de sănătate Johns Hopkins din SUA. De asemenea, a finalizat și a facilitat o serie de simulări relevante de dezastru și
cursuri de formare, inclusiv evaluarea și coordonarea dezastrelor Națiunilor Unite (UNDAC).

Consilier la UNICEF și expert în situații de criză

Înainte de a se alătura Programului OMS pentru Urgențe Sanitare (WHE) din WPRO, Dr. Papowitz a lucrat la UNICEF drept consilierul principal pentru sănătate în caz de urgență, unde a sprijinit programele UNICEF la nivel global pentru a se pregăti și pentru a răspunde dezastre naturale, conflictelor armate și focarelor, inclusiv holera, Ebola și Zika. Ea a reprezentat UNICEF la Rețeaua globală de alertă și reacție la focar (GOARN).

Înainte de aceasta a fost ofițer medical în departamentul OMS pentru Sănătate în perioade de criză,  reducerea riscurilor și pregătirea pentru situații de urgență. Mai mult, a lucrat la politici și îndrumări tehnice pentru gestionarea riscului de dezastru pentru sănătate și pregătirea pentru o pandemie.

Mai mult, a lucrat cu Biroul de asistență în caz de catastrofe străine (OFDA) din Washington DC, în calitate de consilier de sănătate publică care oferă sprijin de urgență pentru operațiuni la nivel global și orientări strategice pentru inițiativele de sănătate sprijinite de OFDA.

De-a lungul carierei a trăit și a lucrat în țări precum Burundi, Guineea și Caucazul de Sud. De asemenea, a oferit asistență tehnică în domeniul sănătății în situații de urgență într-o varietate de alte țări la nivel global, cu organizații precum OMS, Crucea Roșie Americană, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și diferite ONG-uri.

Andrei Baciu a venit de asemenea cu explicații și informații

Andrei Baciu, secretarul de stat în MS, a explicat de asemenea că țara noastră are o colaborare strânsă cum OMS.

„România are o colaborare foarte apropiată cu OMS, iar în ceea ce privește managementul pandemiei, această colaborare a fost implementată încă din primele momente. (…) Această vizită vine în sprijinul situației din România. (…) Face parte din protocolul standard al OMS ca atunci când într-o anumită țară apare o situație de criză sanitară, să își intensifice prezența și sprijinul pe care îl acordă respectivului stat.”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în MS.

Care sunt prioritățile OMS în România

Heather Papowitz a explicat, în timpul conferinței de presă de marți, care sunt prioritățile vizitei sale în România și cum poate ajuta țara noastră în această criză pandemică.

„Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a mia transmis doctorul Papowitz.

De asemenea, Organizația Mondială a sănătății a explicat că doctorul Heather Papowitz se va întâlni zilele acestea cu omologii naționali și va face evaluări pe teren pentru a înțelege criza COVID-19 din România. De asemenea, aceasta va colabora cu autoritățile române din sănătate pentru a identifica „prioritățile cheie și acțiunile imediate care trebuie întreprinse”.

Nu în ultimul rând, OMS ne recomandă o serie de măsuri pentru combaterea epidemiei, cum ar fi spălarea mâinilor, distanțarea fizică, ventilarea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție.

Cookies