Există un câștigător pentru concursul de soluții „Lacurile Colentinei”. Malurile se vor transforma în Coridorul Verde al Bucureștiului

17 sept. 2024
2123 afișări
Există un câștigător pentru concursul de soluții „Lacurile Colentinei”. Malurile se vor transforma în Coridorul Verde al Bucureștiului
Există un câștigător pentru concursul de soluții „Lacurile Colentinei”. Malurile se vor transforma în Coridorul Verde al Bucureștiului | Sursa foto: Asociația Parcul Natural Văcărești

Concursul Internațional de soluții „Lacurile Colentinei, Sector 2 București” are un câștigător, fiind vorba despre Proiectul 103 – PP1001 propus de PELINU PROJECTS SRL – BEROS ABDUL ARHITECTI ASOCIATI SRL. Obiectivul principal al acestuia a fost de a contracta servicii de proiectare pentru amenajarea malurilor celor șase lacuri ale Colentinei.

Încă un pas înainte pentru Coridorul Verde al Bucureștiului

Competiția Internațională „Lacurile Colentinei, Sector 2 București”, lansată pe 28 mai și organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), în parteneriat cu Filiala Teritorială București a OAR și Autoritatea Contractantă – Sectorul 2 al Municipiului București, a fost câștigată de PELINU PROJECTS SRL – BEROS ABDUL ARHITECTI ASOCIATI SRL.

În cadrul acesteia au fost selectate cele mai bune trei soluții de amenajare pentru fiecare lot, în vederea contractării serviciilor de proiectare pentru amenajarea malurilor celor șase lacuri ale Colentinei: lacul Tei, lacul Plumbuita,
lacul Colentina, lacul Fundeni, lacul Dobroești (denumit și Pantelimon I), lacul Pantelimon (denumit și Pantelimon II).

Competiția a vizat amenajarea peisagistică a malurilor lacurilor Colentinei pe întreaga lungime ce se află în Sectorul 2, pentru:

  • refacerea continuității parcursului public pe maluri prin realizarea unei promenade verzi-albastre (denumită generic coridorul verde-albastru) care să susțină local și variate activități de recreere și de sociabilitate, integrându-se armonios în cadrul natural existent,
  • îmbunătățirea relației dintre malurile lacurilor și vecinătățile urbane, prin propuneri locale de amenajare.

Cerințele temei concursului au presupus:

  • amenajarea coerentă și integrată a întregii zone, în acord cu potențialul său,
  • redarea ei către comunitate în spiritul echității sociale și accesibilizării pentru toți locuitorii.

Premiul I a fost acordat, pentru toate cele 3 loturi, Proiectului cu numărul 103 – PP1001. Acesta a fost propus de PELINU PROJECTS SRL – BEROS ABDUL ARHITECTI ASOCIATI SRL.

  • Autori principali: PELINU PROJECTS SRL (Laura Cristea, Raphael Zuber) – BEROS ABDUL ARHITECTI ASOCIATI SRL (Christian Beros)
  • Co-Autor: Maurus Schifferli Landschaftsarchitekt AG (pentru lotul III)
  • Colaboratori arhitectură: Edyta Filipczak, Michał Starzyński, Erich Babă, Ana Brebeanu, Mădălina Dobre, Bianca Dumitrescu, Ana-Maria Marțiș, Raluca Mihăilă, Andreea Stah, Adi Bratu (visualisations).

Planșele proiectului câștigător pot fi consultate AICI.

La concurs au participat 27 de echipe de birouri de arhitectură. 20 au fost din România, iar restul de 7 au fost asocieri internaționale din Spania, Belgia, Elveția, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii.

Proiectul ar trebui să se implementeze în 5 ani

Radu Mihaiu, actualul primar al Sectorului 2, a transmis, în cadrul conferinței, că din apele râului Colentina au fost scoase peste 70.000 de tone de deșeuri, apa fiind transformată într-o groapă de gunoi.

Proiectul câștigător ar trebui să se implementeze în 5 ani.

Sunt foarte mândru că am ajuns aici, că am arătat că se poate munci şi în Bucureşti, fără cârpeli, făcând lucrurile corect. Este cel mai mare concurs de soluţii din România. Dată fiind amploarea acestui concurs, dată fiind participarea, proiectul nu are cum să fie decât unul foarte bun. Am muncit timp de 4 ani pentru ecologizarea cursului de râu Colentina. Această bijuterie pe care orice oraș ar folosi-o, de luciu de apă, a fost folosită până acum ca groapă de gunoi. Am scos peste 70.000 de tone de deșeuri din apele râului Colentina. Este un proiect care trebuie să se implementeze în 5 ani.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies