EXCLUSIV | Vila Nae Ionescu, cu buncăr și tunel secret spre aeroportul Băneasa. Industriașul Malaxa i-a dăruit-o, mareșalul Antonescu și-a făcut-o reședință
EXCLUSIV | Vila Nae Ionescu, cu buncăr și tunel secret spre aeroportul Băneasa. Industriașul Malaxa i-a dăruit-o, mareșalul Antonescu și-a făcut-o reședință | Foto credit: SCDP Băneasa.
Încă din anul edificării sale, 1936, vila de la Băneasa, în care a creat și a trăit ultima sa zi din viață Nae Ionescu, profesor de metafizică și ideolog al organizației fasciste Garda de Fier, a fost învăluită în mister.
Vila Nae Ionescu – Antonescu are buncăr și tunel secret pe unde mareșalul se ducea la Hitler
Proiectat de strălucitul arhitect G. M. Cantacuzino, imobilul cu detalii bizantine și mediteraneene ar fi fost un dar oferit de industriașul Nicolae Malaxa lui Nae Ionescu, apologet creștin curtat de politicieni, cu ambiții de sfetnic politic al Regelui Carol al II-lea.
Foto credit: atelieruldearhitectura.blogspot.com.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
În premieră, suntem în măsură să deslușim fie și o parte din necunoscutele care planează asupra acestui ansamblu de arhitectură remarcabil, un loc impregnat de istorie.
La subsolul clădirii, o ușă mâncată de timp se deschide către un tunel care lega reședința mareșalului Antonescu de aeroportul Băneasa. Toate drepturile asupra informațiilor și a imaginilor ne aparțin exclusiv și nu pot fi preluate.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Ușa de la buncăr. Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
După 1940, Vila din bd. Ion Ionescu de la Brad a fost rechiziționată de mareșalul Ion Antonescu și transformată în clădire – obiectiv de importanță strategică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, imobilul este sediul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.
Imagini din anul 2015 ne arată degradarea reședinței de serviciu a mareșalului Antonescu.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Vestea bună este că, pentru prima dată de la construire, Vila este reabilitată. SCDP a primit 2 milioane de euro de la buget și a deschis șantierul pentru refacerea clădirii
Mai jos, interviu cu dr. ing. Viorel Oltenacu, director al SCDP Băneasa, despre secretele unei clădiri speciale care, deși nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, face parte din patrimoniului Bucureștiului.
Un loc în care s-a scris dramatica istorie a României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Vila Nae Ionescu are interioare remarcabile și o minunată curte cu colonade. S-au păstrat multe din elementele originale concepute de arh. G. M. Cantacuzino
În cartea “Nae Ionescu așa cum l-am cunoscut”, Mircea Vulcănescu amintește de clădirea profesorului său, în care, printre numeroase obiecte de valoare, era expus un tablou de El Greco, “Coborârea de pe cruce”.
Nae Ionescu a murit în vila de la Băneasa la 15 martie 1940, de față fiind apropiata sa până în ultima clipă, Cella Delavrancea.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Nae Ionescu, mentorul unei generații, director al ziarului „Cuvântul”. A fost închis în lagărul de la Miercurea Ciuc și, după eliberare, a avut domiciliu obligatoriu la Vila din Băneasa, cu pază militară la poartă
Nae Ionescu (1890-1940), doctor în filosofie, profesor universitar și publicist, a fost figura marcantă a unei epoci, inițiatorul unui curent filosofic bazat pe valori naționale și pe religia ortodoxă.
Profesorul Nae Ionescu, gânditor controversat, a avut o covârșitoare influență asupra unei generații strălucite din care au făcut parte: Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, preotul Gheorghe Calciu.
Profesorul conducea mașini Mercedes și Maybach și avea și reputația de Don Juan al timpului său, de notorietate fiind relațiile sale romantice cu Maruca Cantacuzino și Cella Delavrancea.
Nae Ionescu, sursa: Wikipedia.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Arh. George Matei Cantacuzino, reprezentant al modernismului din România anilor ’30, profesor de istorie și teoria arhitecturii în București, a fost întemnițat de comuniști și declarat inamic al poporului
Dan Teodorovici în volumul “George Matei Cantacuzino, Modernismul Hibrid”: George Matei Cantacuzino (1899-1960) este unul din cei mai puțIn cunoscuți intelectuali polivalenți ai secolului XX. Având în vedere acele timpuri ale extremelor, atât atitudinea clasică, cu care Cantacuzino face legătura, pe de o parte, între modernism și tradiție și, pe de altă parte, între estetică și etică, precum și integritatea sa intelectuală sunt remarcabile. Ele rămân actuale.
Arhitectul G.M. Cantacuzino la vernisajul ultimei sale expoziții din București, 3 octombrie 1956. Sursa imaginii: Arhiva Marie Lyse Cantacuzino-Ruhemann și Șerban Cantacuzino, Londra.
Șerban Cantacuzino în “Cuvânt înainte” la lucrarea “George Matei Cantacuzino, Modernismul Hibrid”: Tatăl meu, George Matei Cantacuzino, a fost arhitect, scriitor și pictor român. A fost activ între 1916, când a luptat voluntar contra Germaniei în Primul Război Mondial, și 1960, când a decedat, după ce fusese declarat de către comuniști drept persoană “de origine nesănătoasă” și întemnițat timp de șase ani.
Totuși, ultimele sale creații cuprind câteva din cele mai reușite realizări: scrieri, picturi, precum și proiectul de extindere a Mitropoliei Moldovei, un ansamblu clasicist, ale cărui pavilioane, scări, ziduri și fântâni pun în scenă catedrala Mitropoliei din Iași. (..) Viața lui George Matei Cantacuzino poate fi luată drept o oglindă a marii tragedii a secolului XX, cu cele două războaie, cu scurtul, dar ferocele episod fascist, urmat de 50 de ani de comunism, un comunism tot atât de dezastruos ca și fascismul și, poate cu consecințe de mult mai lungă durata.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
GMC: “România, țară de mare farmec și de puține virtuți, în care se găsesc câteodată eroi, dar nu sfinți, nici filozofi”
Șerban Cantacuzino: Tatăl meu iubea România și limba română. Dar când era vorba de neajunsurile societății, și-a exprimat punctul de vedere în mod deschis.
În volumul “Scrisori către Simon” (1955-1959) el declara: Țară de mare farmec și de puține virtuți, în care se găsesc câteodată eroi, dar nu sfinți, nici filozofi. În care lumea moare ușor fără a ști să trăiască; gândește pripit, fiind anarhică pentru tot ceea ce o depășește, și conservatoare pentru ceea ce e dominat de ea, terfelindu-și tradițiile și ironizându-și credința, exagerată în critici ca și în admiratii, nesigură în mersul ei lipsit de ideal ori cugetare: România. (Șerban Cantacuzino, prefața “O lumină vie”, la volumul “George Matei Cantacuzino, Modernismul Hibrid”, editura Simetria, 2016).
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
G.M.Cantacuzino, arhitectul aristocraților
Spectrul larg al clienților lui GMC pornea de la beneficiari particulari sau de stat la parteneriate public-private. Printre clienții particulari se numărau aristocrați ca Martha Bibescu, Marina Brâncoveanu, Anne-Marie Calimachi, Radu și Sarmiza Crețianu, Nicolae Crețulescu, Nicolae Mavrocordat, Alice Rosetti-Tescanu, Alice Sturdza, Pulcheria și Dimitrie Sturdza, profesorul Nae Ionescu, diplomatul Viorel Tilea și magnați ca familia Bragadiru și Nicolae Malaxa, bancheri ca Aristide Blank, Jean și Nicky Chrissoveloni. (Sursa:“George Matei Cantacuzino, Modernismul Hibrid”, editura Simetria, 2016).
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Ion Antonescu, mareșalul care a marcat istoria României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Ion Antonescu (1882-1946) rămâne una din cele mai controversate personalități din istoria României. A fost general, apoi mareșal al Armatei române, președinte al Consiliului de miniștri și “conducător” al statului. În 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea, Ion Antonescu preia puterea și formează guvern cu Garda de Fier, organizație fascistă, alăturând România Puterilor Axei.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
După rebeliunea legionară din ianuarie 1941, la 22 iunie 1941, Ion Antonescu instaurează un regim dictatorial militar și participă la invadarea URSS alături de armata nazistă, cu scopul de a elibera Basarabia și nordul Bucovinei.
În august 1944 a fost demis și arestat de Regele Mihai I și trimis la Moscova. A fost readus la București și judecat de un Tribunal al poporului. Ion Antonescu și colaboratorii săi au fost acuzați că: S-au făcut vinovați de dezastrul țării și crime de război, prin aceea că au trădat interesele poporului român punând țara în slujba dușmanului fascist și hitlerist.
La interogatoriul din 6 mai 1946, Ion Antonescu răspunde:
Nu aveam nicio altă ieșire, România era total izolată. La toți miniștrii străini la care m-am adresat, toți mi-au refuzat orice sprijin. Pe baza că nu pot să acorde, în circumstanțele internaționale de atunci, niciun sprijin României.
Mareșalul Antonescu a fost condamnat la moarte și executat prin împușcare la Jilava pe 1 iunie 1946.
Maria și Ion Antonescu în vila lor de la Predeal. Sursa: Constanța Info.
Mareșalul a avut mai multe întrevederi cu Hitler și cu Hermann Goring. Goring ar fi fost oaspetele lui Ion Antonescu la vila din Băneasa. Hitter i-a trimis la Băneasa avionul său personal
În “Jurnalul Mareșalului Antonescu”, la data de 14 ianuarie 1941, este consemnată cea de-a doua “vizită a domnului general Antonescu la cancelarul Adolf Hitler”. Călătoria a fost făcută cu avionul personal al lui Hitler, care l-a trimis special la București pe pilotul său personal, Hans Baur.
Avionul lui Hitler a decolat spre Germania de pe aeroportul Băneasa, la 14 ianuarie 1941, ora 9.15. (Sursa: “Ion Antonescu-Hitler (1940-1944). Întâlniri, memorii, scrisori”, de prof. Gică Manole).
Sursa imaginii: National Digital Archives Poland.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
La data de 5 august 1944, mareșalul Ion Antonescu a avut ultima sa întrevedere cu Hitler, la Rastenburg, în Germania. Imagini păstrate la Word War II Database ne arată întâlnirea lui Ion Antonescu cu Hermann Goring la Belvedere Palace din Viena, 5 martie 1941.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Curtea cu colonade. Foto credit: atelieruldearhitectura.blogspot.com.
După naționalizare, vila a devenit “stațiunea” nomenclaturiștilor, aici veneau soțiile demnitarilor comuniști să se relaxeze
B365: Dl.Viorel Oltenacu, care este istoria acestei clădiri, a acestui domeniu, ce informații aveți?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Clădirea, emblematică pentru București, a fost un cadou făcut de industriașul Nicolae Malaxa filosofului Nae Ionescu, om de litere, profesor și consilierul Regelui Carol al II-lea, probabil ca răsplată pentru facilitarea unor contracte pe care Malaxa le-a încheiat cu statul român, cu ajutorul lui Nae Ionescu. Vila a fost un cadou extraordinar, “dărnicia” inginerului Malaxa pentru oamenii politici fiind de notorietate.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
B365: Ce s-a întâmplat cu Vila Nae Ionescu/ Mareșalul Antonescu după instaurarea regimului comunist?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: După naționalizarea din 1948, clădirea a fost preluată de vechiul Institut de Cercetări Agricole al României, ulterior ajungând în proprietatea ICHD, Institutul de Cercetări Horti-Viticole, care era mai mult un institut pentru soțiile nomenclaturiștilor. De ce? Vila este aproape de București iar cercetarea se făcea într-un mediu curat, academic. Putem spune că era “stațiunea” nomenclaturiștilor.
Practic, veneau, se relaxau, petreceau și făceau și cercetare cei care se pricepeau. În 1977, în baza unui decret ia ființă Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa București și de atunci clădirea este sediul nostru.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Vila “Nae Ionescu” avea inițial un teren de 60 de hectare, aici visa Nae Ionescu să deschidă o mică fermă urbană
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Clădirea se întinde, dacă ar fi să desfășurăm toate nivelele, pe o suprafață de 3600 de mp, un spațiu foarte însemnat pentru o locuință. Nae Ionescu ar fi primit de la Regele Carol o suprafață de teren de 60 de hectare.
Această construcție nu s-a vrut a fi doar o locuință de vacanță în afara Bucureștiului, ci o școală cinegetică în care Nae Ionescu visa să aibă ceea ce numim în zilele noastre, o fermă urbană. Visa să crească câțiva cai, să aibă o grădină. Era o oază de verdeață pentru relaxare, domeniul fiind în proximitatea orașului, oarecum la țară, destul de departe de centrul Bucureștiului.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
B365: Ce s-a păstrat din elementele originale ale clădirii?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: S-a păstrat majoritatea detaliilor și elementelor de arhitectură create de arh. G. M. Cantacuzino. S-a păstrat marmura pe care o găsim la băi și în zona de bucătărie, colțul pereților fiind protejat cu marmură. Zilele trecute am desfăcut tâmplăria, pentru că suntem în plin proces de renovare și reabilitare a clădirii.
Am reușit să obținem 2 milioane de euro de la bugetul de stat pentru reabilitarea imobilului. Am rămas surprins să văd că, după atâția ani, tâmplăria arată impecabil. Este o tâmplărie din stejar, atât de bine finisată, încât parcă a fost realizată ieri.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
“Vila Nae Ionescu/ Mareșalul Antonescu a fost realizată cu planșee din beton armat, mai puțin partea de mansardă”
B365: În perioada comunistă, clădirea a fost modificată?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Nu s-a intervenit foarte mult asupra imobilului, dar nici nu a mai fost vreodată reabilitat, ceea ce facem noi este prima intervenție. Au mai încercat să intervină, dar nu decisiv și pronunțat. Imobilul nu este considerat a fi monument istoric, nu mă întrebați de ce. Știu doar că este o clădire de patrimoniu, dar care nu intră în legislația monumentelor istorice.
Clădirea și-a păstrat farmecul. Am cerut o expertiză de la unul din cei mai mari specialiști în clădiri istorice, inginer de structură de rezistență, și mi-a spus că rar i-a fost dat să vadă o clădire atât de veche și atât de solidă, cu o structură de rezistență extraordinară.
Nae Ionescu a murit chiar în această casă, în urma unui infarct, și după asta Mareșalul Antonescu a transformat clădirea în reședința sa, în care se țineau ședințele de guvern, ale Consiliului de Miniștri, și ulterior ale Consiliul de război. Sala pentru întruniri arată și azi foarte bine, are o suprafață de ccca 100 de mp. Este o sală intimă în care se țineau ședințe restrânse, cu 20-25 de persoane.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
„Am oprit lucrările de la magistrala de metrou care leagă Gara de Nord de aeroportul Băneasa ca să nu fie distrus tunelul”
B365: Ați descoperit un tunel secret care duce la Aeroportul Băneasa?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Mareșalul Ion Antonescu a construit în subsolul acestei clădiri un mini-buncăr în care să se adăpostească în caz de bombardamente. Putea ieși din clădire la aproximativ 30-35 de metri distanță. Din acest mini-buncăr pleacă un culoar, în care poate intra o singură persoană, spre aeroportul Băneasa.
Legenda spune că Mareșalul Antonescu, după ce își ținea ședințele de guvern, pleca prin acest tunel, avionul îl aștepta cu motoarele pornite și decola spre Viena, Viena fiind punctul de întâlnire cu ofițerii din armata nazistă. Se pare că era foarte bun prieten cu Hermann Goering, care l-ar fi și vizitat în această vila și ar fi petrecut câteva zile în compania Mareșalului.
Am văzut subsolul și chiar acum câteva săptămâni am oprit lucrările de la magistrala de metrou care leagă Gara de Nord de aeroportul Băneasa. Grija mea cea mare era ca acești constructori să nu străpungă, să nu spargă tunelul. Ar fi păcat, pentru că face parte din istoria noastră și ar trebui să fie conservat.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
“Se pare ca tunelul nu mai este funcțional, o parte s-a surpat când a fost construit DN1”
B365: Există acest tunel?
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Da, există, dar nu am îndrăznit să Intru, nu știu cum arată. Am luat legătură cu cei de la apărarea civilă și un domn colonel mi-a spus că, din ceea ce știe, tunelul nu mai este funcțional, se pare că s-ar fi surpat în timpul construirii DN1. I-am rugat pe cei de la Aeroport să-mi spună dacă există la ei o gură de ieșire, că de la mine din subsol se vede clar că există. Intri pe o ușa metalică de buncăr, izolată, care se închide ermetic și cu siguranță ar trebui să fie una și în partea cealaltă, spre aeroport. Nimeni nu știut să-mi spună.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
B365: Aveți și un havuz în fața vilei.
Dr. ing. Viorel Oltenacu: Acolo nu s-a mai intervenit de foarte mulți ani. După ce terminăm clădirea, ne ocupăm de havuzul care dă un aer special și înfrumusețează foarte mult locul. Acolo cresc nuferi și papură, nuferii sunt de o frumusețe extraordinară când înfloresc și știți că ei cresc și supraviețuiesc pe apă curată.
Havuzul din fața clădirii. Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
Îmi doresc atât de mult să păstrăm originalitatea clădirii, de multe ori mă cert cu constructorul să nu se atingă de elementele arhitecturale. Clădirea are un balcon sculptat în piatră, care se află în curs de restaurare. Vrem să conservăm tot ceea ce avem. De modernizat clădirea e ușor, de distrus este și mai ușor, cel mai bine este să păstrăm imobilul exact cu stilul său original pentru că face parte din istoria noastră.
Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.Foto credit: SCDP Băneasa. Imaginea este protejată de drepturi de autor, all rights reserved.
„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare. Ce am mai scris se află aici:
Pe Strada Ilioara, la numărul 15, se află unul dintre cele mai importante repere istorice din sud-estul Bucureștiului: este vorba despre Curtea Dudeștilor, care adăpostește Conacul și Biserica