EXCLUSIV | Proiect pilot în Penitenciarul Rahova. Carrefour a început să livreze produse deținuților la prețurile din magazin. Până acum plăteau mai mult pentru orice

12 aug. 2021
11994 Afișari
EXCLUSIV | Proiect pilot în Penitenciarul Rahova. Carrefour a început să livreze produse deținuților la prețurile din magazin. Până acum plăteau mai mult pentru orice
EXCLUSIV | Proiect pilot în Penitenciarul Rahova. Carrefour a început să livreze produse deținuților la prețurile din magazin. Până acum plăteau mai mult pentru orice sursa foto: SNPP

Un proiect pilot interesant a avut loc la începutul lunii iulie în Penitenciarul Rahova. Timp de două săptămâni, compania Carrefour a început să livreze produse deținuților, la prețurile din magazin, probabil cu ajutorul livratorilor. Informațiile sunt puține, și cele două entități zgârcite în explicații, dar ideea mi se pare foarte interesantă și dacă rămâneți cu mine până la final o să vă spun și o poveste. O să fiți uimiți, și probabil contrariați, dar sper totuși să înțelegeți că trebuie să fim oameni printre oameni. Toți greșim, fiecare plătim într-un fel sau altul pentru ceea ce am făcut, însă până la a fi obligat să plătești mai mulți bani ca să exiști, când tu ești în incapacitatea de a lucra, este puțin cam mult chiar și în capitalismul românesc de astăzi.

Dacă nu ești politician sau om de afaceri, să fi ajuns la închisoare via DNA, și să ai resurse financiare nu nelimitate, dar măcar consistente, viața de deținut, la Rahova sau oriunde altundeva, este extrem de grea în România. Și știu, toți o să spuneți că cei mai mulți dintre ei poate își merită soarta, dar simt că suntem mult prea cruzi atunci când obligăm un om privat de libertate, care de când a început pandemia are șanse minime să poată lucra în timpul detenției, să își cumpere toate produsele de care are nevoie pentru a exista și a trăi după gratii până își ispășește pedeapsa.

B365.ro a aflat în exclusivitate de un proiect pilot pus la cale de Penitenciarul Rahova și compania Carrefour, pentru a livra produse la prețuri decente deținuților, dar întâi trebuie să vă povestesc un context al poveștii.

Probleme majore în penitenciarele din România, iar lipsa de fonduri este unul dintre motive

Supraaglomerarea penitenciarelor, cu oameni care stau claie peste grămadă (vorbesc de deținuții de rând și nu de cei „speciali” despre care s-ar spune că au condiții puțin mai bune și îi cunoașteți) în camere de câțiva metri pătrați unde intră aproape doar paturile și o masă. Sunt penitenciare în România la ora actuală în care deținuții stau chiar și 30 într-o singură cameră mai mare, iar apa caldă vine doar câteva ore pe zi. Să nu mai vorbim de nemernicele ploșnițe care nu te lasă să pui capul pe pernă și te ciupesc imediat ce stingi lumina. Nu să vă spun încă care-i treaba cu mâncarea, dar vom ajunge și acolo mai târziu.

Magazinele din interiorul peniteniarelor au prețuri cu mult mai ridicate decât cele din afară, atât la Rahova cât și în țară

Ideea este simplă. Când cineva ajunge la închisoare în România, pe lângă pedeapsa în sine și condițiile de acolo, trebuie să scoată bani grei din buzunar zi de zi. De la micile vicii, cum ar fi cafea și țigări, până la șampon, ulei și chiar un fierbător de apă, că altceva nu ai voie, costă. Și nu costă ca afară, unde ai de unde alege și mereu te îndrepți spre prețul cel mai mic, ci ai o singură variantă, magazinul penitenciarului. Nu vreau să intru în detalii de prețuri, mai ales că acestea diferă de la un penitenciar la altul, dar vă pot spune de exemplu că o sticlă de Nestea care în mod normal ar fi 4.5 lei la un magazin normal, acolo se vinde cu 8.

Ori o cafea care în exterior costă 14-15 lei ajunge să valoreze 22 și chiar 34 de lei în interior. Și astea sunt produse de care ai putea spune că nu ai nevoie de ele neapărat. Dar gândiți-vă că practica este aceeași și la produsele de bază, cum ar fi ulei, lapte, pâine, bulion, pateu, mezeluri și orice vă mai trece vouă prin cap. Zi de zi să știi că, în timp ce îți ispășești pedeapsa, ești nevoit să trăiești cu prețuri mai decât cei de afară este extrem de frustrant. Mai ales când știi că ești în incapacitatea de munci cât ești acolo.

Spațiile pentru magazinele din penitenciar sunt închiriate, iar amortizarea se vede în preț

ANP spune că până acum, singurul mod în care se asigura dreptul la cumpărături era prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, lucru care duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri mai ridicate. Totuși, pentru cei ajunși acolo, în marea lor majoritate săraci, este o adevărată presiune, nu doar asupra lor, ci asupra întregii familii care trebuie să facă rost de bani să îl susțină. Și multe nu prea ai ce face când ești încarcerat. Citești, joci table, joci cărți, joci, dar cât să te și joci și stai și pierzi timpul gândindu-te la tot și toate. Nu îmi pot imagina cum este acolo, dar ușor nu pare să fie, mai ales dacă ai ales să încalci legea în România.

Au mereu nevoie de bani și nu pot munci pentru ei

Familia este nevoită în cele mai multe din cazuri să trimită bani pentru a întreține persoana aflată în penitenciar. Cine nu își permite, trăiește doar din mâncarea oferită acolo și nu vreți să știți ce practici există pentru a-i schimba gustul. Ca și în Armată, doar fasolea are un puțin mai  bun, așa că mulți aleg să își cumpere o mare parte din produse din magazine și să pregătească ei ceva cum pot.

Ce mai poți face este să aduni cartofii din mancarea de cartofi, să îi pui în altceva și să îi folosești drept bază pentru un preparat făcut de tine, folosind mai multe termoplonjoare cumpărate de asemenea la suprapreț pentru a-l încălzi. Se folosesc condimente din belșug care să dea măcar un iz produselor pe care le consumi pentru a supraviețui.

Inedit este faptul că de exemplu, cu toate că sunt mai crescute, prețurile de la Penitenciarul Rahova sunt totuși mai mici în comparație cu alte penitenciare din provincie. Lucru surprinzător, mai ales că puterea de cumpărare din zona București Ilfov este cu mult mai mare decât în alte părți din România.

Proiect pilot între Rahova și Carrefour

La începutul lunii iulie, un proiect inedit s-a desfășurat în Penitenciarul Rahova, potrivit informațiilor intrate în posesia B365.ro după ce Compania Carrefour a început să livreze, în baza unor liste de produse prestabilite, adică nu chiar orice, dar lucruri necesare și de bază, cu o gamă mult mai largă decât cea a magazinelor din interior și la prețuri decente și corecte, deținuților, probabil prin livratori. 

Conceptul, cu toate că este inedit și inovator pur și simplu, mai ales dacă stai să te gândești că piața livrărilor a explodat în pandemie, a fost ținut ascuns de cele două entități și chiar acum, când s-a aflat, detaliile despre cum decurge exact tot procesul sunt extrem de puține și greu de aflat. Totuși, după ce am solicitat informații atât de la Carrefour, cât și de la Penitenciarul Rahova, lucrurile au început să se lege și povestea să curgă de la sine.

Compania Carrefour explică ce a însemnat de fapt parteneriatul cu Penitenciarul Rahova

Compania Carrefour a recunoscut că a avut în derulare un astfel de proiect, la început de iulie, timp de două săptămâni. Totuși, acesta nu mai este funcțional la ora transmiterii acestei știri deoarece se analizează modul în care acesta s-a desfășurat pentru a vedea dacă abordarea este una eficientă. Un lucru este sigur, deținuții sunt încântați de idee și scapă de o frustare majoră în care trebuie să își drămuiască fiecare leu. Totuși, rămâne de văzut dacă ideea va fi dusă mai departe, mai ales că este o competiție directă pentru spațiile închiriate din penitenciare.

„Într-adevăr, am desfășurat un proiect punctual timp de două săptămâni, la începutul lunii iulie, în parteneriat cu Penitenciarul Rahova, prin care am livrat produse din oferta Carrefour către penitenciar. În prezent, analizăm împreună cu Penitenciarul Rahova modul în care a decurs proiectul.”, explicat reprezentanții Carrefour la solicitarea B365.ro.

Ce spune ANP despre prețurile din magazinele penitenciarelor și ideea de a livra produse direct din supermarket oamenilor privați de libertate

De asemenea, Administrația Națională a Penitenciarelor a răspuns solicitării noastre și a explicat motivul pentru care au inițiat acest proiect pilot, cel puțin până acum, dar care pare să fie o variantă cu mult mai viabilă și echitabilă pentru oamenii privați de libertate care, ca și noi, au dreptul să cumpere mâncare și produse de igienă la prețurile pieței și nu la prețurile impuse de magazinele aflate în interiorul penitenciarelor.

La nivelul sistemului penitenciar are loc pilotarea unor noi forme de asigurare a dreptului la cumpărături pentru persoanele private de libertate. Baza legală se regăsește în cuprinsul Legii nr. 254/2013 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de liberte dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, aprobat prin H.g nr. 157/2016.

Scopul explorării acestei noi maniere de lucru îl reprezintă asigurarea unui acces mai faci, pentru persoanele custodiate, la bunurile pe care au dreptul să le achiziționeze, urmărindu-se, totodată, practicarea, de către furnizori, a unor prețuri avantajoase.

În prezent, așa cum este știut, unitățile penitenciare asigură dreptul la cumpărături prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, fapt ce duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri ridicate, din cauza costului chiriei la care se ajunge, după încheierea procedurii de licitație”, a explicat la solicitarea B365.ro Comisar de poliție penitenciară dr. Dan Halcin, Director General Administrația Națională a Penitenciarelor.

Cookies