EXCLUSIV Primele imagini 3D cu autostrada suspendată

de:
23 nov. 2011
0 Afișari
EXCLUSIV Primele imagini 3D cu autostrada suspendată

Va avea 13,5 kilometri lungime şi va fi construită între Colentina şi Crângaşi. „Autostrada suspendată” anunţată cu mare fast de Sorin Oprescu va fi realizată însă în mare parte la nivelul solului. Noua arteră va închide inelul median de circulaţie a Capitalei şi va avea pe traseu 7 tuneluri, 12 pasaje supraterane şi patru gări noi. „Autostrada” va fi construită pe cea mai mare porţiune în vecinătatea căii ferate şi se va intersecta pe traseu cu mari bulevarde şi şosele. În dreptul acetor intersecţii vor fi construite pasaje supraterane şi tuneluri.

Astfel, pe traseul său autostrada “suspendată” se va intersecta cu Şoseaua Colentina, Şoseaua Andronache, Penetraţia Autostrăzii Bucureşti – Braşov, în imediata vecinătate a Străzii Gherghiţei, Şoseaua Petricani, Şoseaua Pipera, Bulevardul Aerogării/Strada Nicolae Caramfil, Şoseaua Nordului, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (DN 1), Bulevardul Poligrafiei, Bulevardul Bucureştii Noi/Şoseaua Chitilei, Calea Giuleşti, Calea Crângaşi, Şoseaua Virtuţii.

Tunel subteran pe două niveluri în Petricani

Pe ultima sută de metri, arhitecţii au modificat din nou proiectul. Astfel, la intersecţia Șoseaua Petricani – Bucureşti Nord era prevăzut iniţial un pasaj suprateran giratoriu. În varianta finală însă, pasajul a fost înlocuit cu un tunel subteran pe două niveluri.

„Tunelul va începe în zona lacului Plumbuita, va trece pe sub intersecţia cu strada Fabrica de Glucoză şi pe sub intersecţia cu Dimitrie Pompei şi pe sub calea ferată şi va ieşi pe două direcţii. Astfel, pentru direcţia stânga, pentru a intra pe inelul median sau pe autostrada suspendată va fi construit un tunel la nivelul -1, iar pentru direcţia înainte va fi un alt tunel la nivelul -2”, a explicat pentru B365.ro, arhitectul Sorin Gabrea, deţinător al Western Outdoor, una din firmele responsabile cu elaborarea PUZ-ului şi a studiului de fezabilitate al autostrăzii suspendate.

Tot pe două niveluri, dar la suprafaţă, va fi construită „autostrada suspendată” şi în zona cimitirului Andronache. Astfel, un sens de mers va fi la nivelul solului, iar celalalt sens suprateran.

Rămâne tunelul pe sub Herăstrău

Deşi reprezintă partea cea mai scumpă a proiectului, tunelurile pe sub parcul Herăstrău au fost păstrate. Însă tunelul sudic, dinspre Bd. Aerogării spre Bd. Poligrafiei a fost scurtat în proiect. În varianta iniţială se intra în tunel imediat după pasajul suprateran ce urmează a fi construit prin prelungirea străzii Avionului, la fel ca şi în cazul tunelului nordic (direcţia Poligrafiei- Aerogării). În ultima variantă a proiectului însă, intrarea în tunel se va face imediat după intersecţia cu pasajul de pe Bd. Aerogării.

Practic, se vor construi două tuneluri, câte unul pe fiecare sens. Lungimea acestora va fi de aproximativ doi kilometri (mai puţin cel sudic). Tunelurile vor ajunge până la o adâncime maximă de 25 metri şi vor fi construite pe sub magistrala de metrou ce urmează a fi construită în zonă.

În ultima variantă a inelului median se regăsesc şi câteva propuneri noi pentru calea ferată. “Va mai fi o gară cu parcare, mall, cu tot ce trebuie la Colentina, una nouă la Pipera, mai exact pe Șoseaua Petricani, una la Băneasa şi una la Chitila. La toate vor fi realizate şi parcări. Acestea vor funcţiona ca adevărate noduri intermodale, vor fi alimentate cu linii de transport în comun, vor fi legate de tramvai şi metrou. Noi propunem chiar ca gara Chitilia să devină noua gară centrală a oraşului”, a explicat Sorin Gabrea.

Unde vor fi amplasate cele 12 pasaje supraterane

– pe Șoseaua Colentina (după magaziile Europa)
– pe Șoseaua Andronache spre Bd. Eroilor, peste calea ferată
– pe strada Călmăţui (actuala stradă va deveni arteră suspendată pe un sens)
– paralel cu strada Gherghiţei, prin Parcul Pipera şi peste calea ferată va fi construită o nouă arteră (viitoarea Autostrada A3), care va fi prevăzută cu un pasaj suprateran
– Șoseaua Pipera, peste Calea Ferată
– Strada Avionului va fi prelungită şi prevăzută cu un pasaj
– Bulevardul Aerogării, peste calea ferată Bucureşti- Constanţa
– Șoseaua Nordului – strada Elena Văcărescu
– strada Tipografilor – Șos. Străuleşti
– intrarea de pe Bd. Poligrafiei pe inelul median, pe direcţia stânga va fi suspendată
– Intre intersecţia cu Bulevardul Poligrafiei şi cea cu Calea Griviţei, pe un sens de mers inelul median va fi suspendat
– Nod rutier gara Chitila (de la strada Marginei va fi construit un pasaj care va supratraversa calea ferată până la strada Lămâiului cu mai multe intrări şi ieşiri de pe pasaj)

Șase tuneluri subterane:

– tunel pe două niveluri Sos Petricani – Bucureştii Noi – inelul median
– două tuneluri pe sub Parcul Herăstrău, câte unul pe fiecare sens, între Bd. Poligrafiei şi Bd. Aerogării
– pe Șoseaua Bucureşti – Ploieşti (se intră în tunel după Fântâna Mioriţa şi se iese aproape de intersecţia cu Elena Văcărescu)
– de pe Bulevardul Poligrafiei, pe direcţia dreapta, se intră pe inelul median pe sub Herăstrău printr-un tunel
– pe Bulevardul Bucureştii Noi – Calea Griviţei
– şoseaua Virtutii

Cookies