EXCLUSIV | Parcarea Pantelimon, inaugurată în câteva zile. Ultimul impas, un transformator care nu vrea să meargă

01 nov. 2021
11386 Afișari
EXCLUSIV | Parcarea Pantelimon, inaugurată în câteva zile. Ultimul impas, un transformator care nu vrea să meargă
Parcarea Pantelimon este la un pas de inaugurare, mai sunt câteva zile. Ultimul impas, un transformator care nu vrea să meargă

Parcarea Pantelimon este la un pas de inaugurare și mai sunt doar câteva zile până la marele eveniment. Totul era gata mai demult, însă există un ultimul impas la investiția de aproape 100 de milioane de lei, un transformator care nu vrea să meargă și ține tot locul în beznă. Totuși, a fost stabilită data deschiderii investiției, pornite de PMB încă din 2011, dar modificată în 2019.

A trecut luna octombrie și parcarea Pantelimon, cea supraetajată care a costat zeci de milioane de lei și este conectată cu tramvaiul și autobuzul, încă nu este gata. Totuși, Primăria Capitalei a anunțat, într-un răspuns pentru B365.ro, că mai sunt câteva zile, vreo 10 zile mai exact, până la inaugurare.

Proiectul a început acum 10 ani și a costat în jur de 100 de milioane de lei, dar nu s-au plătit încă toți banii.

Cu toate că întrega construcție este gata, un transformator care nu vrea să meargă a blocat planurile PMB de a o inaugura încă de luna trecută. Mai mult, municipalitatea încă nu a plătit lucrările deja executate şi mai datorează constructorului peste 34 de milioane de lei.

Parcarea Pantelimon, inagurată în data de 11 noiembrie

Conform proiectului, parcarea Pantelimon are 500 de locuri şi este conectată la mijloacele de transport în comun din zonă. Astfel, șoferii din afara Bucureștiului pot să își lase mașina aici și apoi să folosească tramvaiul sau autobuzul pentru a ajunge la muncă.

Ce spune PMB în răspunsul pentru B365

În ceea ce privește Park & Ride Pantelimon, lucrările sunt finalizate cu excepţia postului de transformare care va asigura funcţionarea în bune condiții a parcajului. Termenul de finalizare al parcării este 11 noiembrie 2021.

După recepția parcării, Consiliul General al Municipiului București va decide entitatea care va administra și opera parcarea supraterană, aceasta urmând să stabilească și tarifele. Valoare lucrări executate şi decontate: 65.599.292,33 lei TVA inclus, a transmis Primăria Capitalei după o solicitare a b365.ro.

Practic, parcarea e gata, dar nu are lumină. Cât o să coste un loc de parcare

Conform răspunsului, parcarea supraetajată din Pantelimon este gata, însă nu are montat un post de transformare, adică încă nu este alimentată cu energie electrică. Preţurile pentru parcarea respectivă pornesc de la 5 lei pe oră, 150 de lei pe lună şi 1.200 lei pe an. Din cele 500 de locuri de parcare mai bine de 300 vor fi rezervate celor care locuiesc în zona însă vor plăti un tarif mai mic – puțin peste 80 de lei pentru un an.

Ce spune Nicușor Dan despre acest proiect

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spunea zilele trecute că parcarea supraetajată din Pantelimon este gata în proporţie de 99% și ar urma să fie funcţională la 1 noiembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Noua dată este 11 noiembrie.

„Parcarea supraetajată din Pantelimon este o lucrare care este gata în proporţie de 99%. Tot ce lipseşte în acest moment este un post de transformare. Aşa cum am vorbit cu echipa de constructori, a existat un acord cu Enel pentru ca acest post de transformare să fie deja realizat încă din 2019, însă Primăria nu şi-a achitat obligaţiile de plată şi s-a schimbat legea între timp şi trebuie să facem noi. Asta este tot ce ne mai lipseşte în acest moment”, explica Nicușor Dan.

Edilul mai povestea că în momentul preluării mandatului, adică anul trecut, această construcţie era la 55% şi constructorul a continuat să lucreze în ritmul la care s-a angajat, cu toate că PMB nu a plătit lucrările la timp din cauza blocajului financiar.

„Este o investiţie pe care Primăria Capitalei a început-o în 2011, soluţia pentru parcare a fost modificată în 2019, în acel moment s-a spus că lucrările vor fi terminate în 2020, se vede că lucrul acesta nu s-a întâmplat. E bine, totuşi, că în 2021, la 1 noiembrie, o să avem această parcare funcţională. După ce o să fie funcţională, o să putem să mutăm tramvaiele care funcţionează în ambele direcţii pe linia 5”, mai spunea primarul.

Cam așa arăta lucrarea în vară, dar acum este finalizată complet

Cookies