EXCLUSIV | Parcare cu taxare în plus în București. Parking București anunță că în viitorul apropiat vor apărea și alte aplicații, ca soluție alternativă de plată

05 dec. 2022
3300 Afișari
EXCLUSIV | Parcare cu taxare în plus în București. Parking București anunță că în viitorul apropiat vor apărea și alte aplicații, ca soluție alternativă de plată
FOTO: Inquam

Tarif unic de parcare în centrul Bucureștiului, în intenție, dar taxare suplimentară în funcție de aplicația de mobil prin care se face plata. Compania Parking București sugerează că această inegalitate de preț nu va fi îndepărtată, în viitor apărând și alte aplicații față de cea oficială denumită Parking București.

Chiar dacă va fi introdus tarif unic de parcare de 5 lei/oră în centrul Bucureștiului – conform proiectului de hotărâre ce urmează să fie votat în Consiliul General, și care se află în procedura de dezbatere – aplicațiile de mobil deținute de operatori privați ce vor fi autorizați ar putea avea în continuare dreptul să taxeze suplimentar față de tariful oficial.

Doar dacă prin proiectul municipalității, aflat în faza de elaborare, nu se va introduce comisionul în prețul final, după cum am declarat surse oficiale pentru B365.

În prezent, taxa de parcare se încasează la prețul stabilit de Primăria Capitalei, fără comision, doar în aplicația Parking București, deținută de compania municipalității.

Proiectul de hotărâre prin care se reglementează un nou tarif de parcare în parcările municipalității, dar și dreptul operatorilor privați de a percepe comision, a depășit etapa dezbaterii și este în proces de elaborare.

Parking București: Cetățenii au libertatea de a alege”

Compania Municipală Parking București, societatea municipalității care are în administrare parcările cu plată ale Primăriei Capitalei, a precizat, într-un răspuns solicitat de B365, că nu poate interveni asupra diferenței de preț de până la 1 leu (așa cum este în prezent, la un tarif de 10 lei/oră) și că în viitorul apropiat vor apărea și alte aplicații care vor încasa tariful de parcare și care vor putea percepe comision. Parking București a subliniat că există solicitări din partea dezvoltatorilor de aplicații pentru a oferi soluții alternative de plată.

”Societatea noastră nu poate reglementa prețurile de operare ale operatorilor privați. Compania Municipală Parking București S.A. nu este în măsură să limiteze libertatea de a alege a cetățenilor care își doresc să utilizeze una dintre cele două aplicații disponibile în acest moment, Parking București sau AmParcat.ro. În viitorul apropiat vor apărea și alte aplicații care vor încasa tariful de parcare, având în vedere solicitările primite pe adresele companiei.”, a menționat Compania Parking București pentru B365.

În prezent, aplicația AmParcat, dezvoltată de un întreprinzător particular, scoate mai mulți bani din buzunarele șoferilor bucureșteni care apelează la serviciile municipalității. Pe lângă tarifele oficiale, șoferii plătesc în plus și un comision, iar diferența este de 50 de bani sau 1 leu, pe oră, în funcție de zonă, după cum a scris, în noiembrie, site-ul Buletin de București.

Taxa de parcare în București, diferență de preț în aplicații, mai mare la AmParcat decât la Parking București

Explicațiile Companiei, la solicitarea B365:

  • De ce este această diferență, cine a stabilit-o și de când datează ea?

Răspunsul Parking București: ”Dezvoltatorul aplicației AmParcat.ro este un furnizor privat de servicii software, care oferă soluții alternative de plată precum:
– dezvoltatorii aplicației DrumBun.ro care facilitează plata taxelor de drum sau a asigurărilor RCA;
– operatorii de telefonie mobilă care furnizează servicii de plată, prin intermediul SMS, folosit la nivel național, care aplică comisioane aferente serviciului, de până la 40%.
Diferența de preț este stabilită de dezvoltatorii platformei.”

  • Diferența va fi menținută sau va fi anulată. Vi se pare justificată?

Răspunsul Parking București: ”Societatea noastră nu poate reglementa prețurile de operare ale operatorilor privați. Compania Municipală Parking București S.A. nu este în măsură să limiteze libertatea de a alege a cetățenilor care își doresc să utilizeze una dintre cele două aplicații disponibile în acest moment, Parking București sau AmParcat.ro. În viitorul apropiat vor apărea și alte aplicații care vor încasa tariful de parcare, având în vedere solicitările primite pe adresele companiei.”

  • Ce sfătuiți bucureștenii să facă până la egalizarea acestui preț?

Răspunsul Parking București: ”Aplicația oficială a societății noastre, denumită Parking București, disponibilă în magazinele Google Play și IOS, nu percepe taxe suplimentare pentru achitarea taxei de parcare. Totodată, încurajăm achiziționarea abonamentelor de zonă, care asigură un plus de confort utilizatorilor serviciului public de parcare de utilitate generală, cu plată sau oricare dintre celelalte metode de plată, după cum urmează: tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării și SMS prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.”

 

Date de context

Pe 15 august 2022, în Capitală, a început revoluția parcărilor, prin taxarea locurilor cu plată de pe străzile administrate de PMB. Tarifele au fost stabilite în funcție de zonă, de la 2 lei la 10 lei pe oră. După trei luni de aplicare a taxei în funcție de zonă, viceprimarul Stelian Bujduveanu a propus introducerea unui tarif unic de 5lei/oră, proiectul urmând să fie elaborat și să intre pe ordinea de zi a CGMB.

Plata locului de parcare se face acum printr-un sms la 7458 sau prin una din cele două aplicații: platforma oficială a companiei, București Parking, cu prețul oficial, iar alta, disponibilă de la 1 septembrie, AmParcat.ro, care percepe comision de până la 1 leu, în funcție de zonă.

Aplicația AmParcat.ro a fost dezvoltată de firma ID Solutions Tech SRL, deținută de Răzvan Iulian Băicoianu, fost partener de afaceri cu Liviu Mircea Uruc, unul dintre apropiații lui Sebastian Ghiță, a scris Buletin de București.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies