EXCLUSIV | La București începe azi Festivalulul Filmului Italian, “Visuali Italiane”. Nu rata premiera “Exterior, noapte”, e despre un fapt care-a șocat Italia: asasinarea lui Aldo Moro. Interviu cu Laura Napolitano, director IIC la București

06 mart. 2023
71 Afișari
EXCLUSIV | La București începe azi Festivalulul Filmului Italian, “Visuali Italiane”. Nu rata premiera “Exterior, noapte”, e despre un fapt care-a șocat Italia: asasinarea lui Aldo Moro. Interviu cu Laura Napolitano, director IIC la București
EXCLUSIV I Azi începe Festivalulul Filmului Italian, “Visuali Italiane”. Cinema de înaltă clasă și o producție despre un fapt care-a șocat Italia: asasinarea lui Aldo Moro. Interviu cu Laura Napolitano, director IIC la București. Imagine din filmul "Esterno Notte".

Visuali Italiane- Noua Cinematografie Italiană în România, festivalul dedicat cinematografiei italiene, prezintă în premieră la București Exterior, noapte / Esterno Notte, miniseria în șase episoade semnată de marele cineast Marco Bellocchio și prezentată la Cannes 2022, un film despre răpirea și asasinarea lui Aldo Moro. Festivalul va avea loc la București (6 – 12 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (21 – 26 martie, Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (30 martie – 2 aprilie, Cinema Victoria). Mai jos, interviu cu Laura Napolitano, Director al Institutului Cultural Italian la București despre magia, farmecul și forța cinematografiei italiene din toate timpurile. 

Laura Napolitano, Director al Institutului Cultural Italian la București, despre magia cinematografului italian. Foto credit: Laura Napolitano.

Filme noi care vorbesc direct despre problemele zilelor noastre, istorie sau putere, precum și producții care abordează teme precum adolescența sau familia, fac parte din selecția festivalului, compusă din 12 titluri. Nouă dintre cele mai recente producții ale cinematografiei italiene, alături de două filme clasice restaurate recent, precum și proiecția eveniment a miniseriei semnate de regizorul Marco Bellocchio se regăsesc în programul festivalului. Detalii AICI

„Milano, calibrul 9”, un film clasic de referință, restaurat de curând de Cinemateca Națională italiană. Foto credit: Visuali Italiane.

Marco Bellochio, regizorul legendar care semnează și Trădătorul/ Il traditore, povestea adevărată a mafiotului care a trădat Cosa Nostra

Prodigiosul cineast Marco Bellochio, al cărui ultim lungmetraj, Trădătorul/ Il traditore, prezintă povestea mafiotului care a trădat Cosa Nostra având la bază un caz real, revine de data această cu o miniserie în șase părți care prezintă exhaustiv și din multiple perspective șocantul eveniment care a zguduit Italia la sfârșitul anilor șaptezeci: răpirea și, în cele din urmă, uciderea influentului om de stat și fost premier Aldo Moro de către Brigăzile Roșii. Prezentat la Cannes 2022 într-o proiecție maraton, Exterior, noapte / Esterno Notte reunește în distribuție nume sonore ale cinematografiei italiene precum Fabrizio Gifuni, Margherita Buy, Toni Servillo, Fausto Russo Alesi sau Gigio Alberti.

Exterior, noapte / Esterno Notte va fi proiectat sâmbătă, 11 martie, de la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului, în două părți a câte trei episoade fiecare, în prezența co-scenaristei Ludovica Rampoldi (Trădătorul/ Il traditore, Gomorrah,The Bad Guy), care va răspunde întrebărilor publicului.

Exterior, noapte / Esterno Notte va fi proiectat sâmbătă, 11 martie, de la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului, în două părți a câte trei episoade fiecare, în prezența co-scenaristei Ludovica Rampoldi. Foto credit: Visuali Italiani.

Premieră la București: Exterior, Noapte, creația celui pe care eu îl consider cel mai mare dintre regizorii italieni activi, Marco Bellocchio”

B365.ro: Ce ne aduce cea de-a doua ediție a “Visuali Italiene”?

Laura Napolitano, director, Institutul Cultural Italian la București: “Aduce mai multe filme, mai mulți regizori și mai multe locații pentru proiecții. Festivalul s-a dezvoltat, avem 12 filme, dar și ediții la Cluj și Timișoara. Va fi proiectat în avanpremieră filmul Cei Opt Munți, care va fi distribuit în sălile de cinema din România începând cu 24 martie, vom avea un eveniment special, serialul vizionar Exterior, Noapte, cea mai recentă creație a celui pe care eu îl consider cel mai mare dintre regizorii italieni activi, Marco Bellocchio, avem două filme clasice restaurate, dar mai puțin cunoscute, un film poliziottesco (Milano Calibrul 9) și o comedie (Dorință nebună); sunt opt filme realizate atât de regizori tineri cât și de regizori afirmați, selecționate la cele mai importante festivaluri internaționale, de la Cannes (Pentru Chiara, Exterior, Noapte) la Veneția (Atlantida, Spărgătorul de oase, Noaptea fantomă, Vera) sau Locarno (Încet-încet)”.

Vera, film premiat la Festivalul de la Veneția. Foto credit: Visuali Italiani.
Exterior, Noapte” vorbește despre una dintre marile drame din viața politică și socială italiană: răpirea și asasinarea politicianului Aldo Moro în anul1978”

B365.ro: Care sunt hightlight-urile acestei ediții? Ce filme trebuie neapărat văzute? Care sunt cele must see de văzut?

Laura Napolitano, director, Institutul Cultural Italian la București: “Selecția este, într-adevăr, de înaltă calitate și cred că fiecare persoană va putea găsi filme de interes, de la filme cu crime la comedie, la film istoric, la docu-fiction. Aș vrea să vă recomand două filme care vor putea fi văzute în cea de-a două zi a festivalului, Încet-încet și Noaptea fantomă: ambele au ca protagoniști adolescenți. În primul, acțiunea se desfășoară la Napoli, în cel de-al doilea, la Roma, și vorbesc în mod diferit despre cât este de greu să fii adolescent în contexte urbane dificile. Sunt filme care plac și care se adresează unui public tânăr. Pentru adulți recomand, desigur, Exterior, Noapte, cea mai recentă creație de mare valoare a lui Marco Bellocchio, un serial de televiziune care a intrat și pe marile ecrane și care vorbește despre una dintre marile drame din viața politică și socială italiană, răpirea și asasinarea politicianului Aldo Moro în 1978”.

„Noaptea Fantomă”, un film care vorbeste despre cât este de greu să fii adolescent în contexte urbane dificile. Foto credit: Visuali Italiani.
Există o legătură foarte strânsă între glorioasa cinematografie italiană clasică, cea pe care lumea întreagă și-o amintește și pe care o iubește, și filmul contemporan”

B365.ro: Aveți în selecție două filme clasice, “Milano caliber 9/ Milano Calibro 9”, un film noir din anul 1972, și “The crazy desire/ Voglia Matta” din 1962. De ce au fost alese?

Laura Napolitano, Director, Institutul Cultural Italian la București: “Ideea este să arătăm publicului că există o legătură foarte strânsă între glorioasa cinematografie italiană clasică, cea pe care lumea întreagă și-o amintește și pe care o iubește, și filmul contemporan. Am ales două filme clasice restaurate de Cinemateca Națională italiană, mai puțin cunoscute publicului larg, dar care au avut o mare influență asupra cinematografiei. Dorință nebună este o comedie în stil italian, dulce-amară, la care se râde, dar în care sunt și accente melancolice puternice, un fel de oglindă a renumitului film Depășirea de Dino Risi. Pe de altă parte, Milano Calibrul 9 este un film polițist, un film pe care Quentin Tarantino l-a definit o capodoperă a acestui gen și care l-a inspirat puternic în filmele sale”.

„Dorință nebună”, o comedie in stil italian. Foto credit: Visuali Italiani.
Există un filon realist în cinematografia de azi, cel al filmelor crime, de exemplu, a căror acțiune se desfășoară, în general, în periferii sau în sudul Italiei”

B365.ro: Cum este noul cinema italian în comparație cu cel clasic? Mai păstrează realismul?

Laura Napolitano, Director, Institutul Cultural Italian la București: “Filmul italian, după capodoperele din anii ‘40-‘60 și filmele de gen din anii ‘60 și ‘70, de la spaghetti western la filmele polițiste sau de tip poliziottesco, a reușit cu greu – în afară de niște autori precum Bellocchio, Tornatore sau Moretti – să se mențină la acele niveluri, inclusiv din cauza unor dificultăți de producție. Mi se pare că totuși, în ultimii 15 ani, cinematografia italiană și-a revenit bine, cu o varietate de genuri și tendințe foarte benefice pentru producția noastră. Da, există un filon realist, cel al filmelor crime, de exemplu, a căror acțiune se desfășoară, în general, în periferii sau în sudul Italiei, dar adesea aceste filme, care în acțiunea prezentată și prin amplasarea lor povestesc realitatea, se joacă cu suprarealismul, cu un anumit vizionarism al imaginii”.

” Cei 8 munți”. Foto credit: Visuali Italiani.

B365.ro: Pe ce tineri regizori să stăm cu ochii în următorii ani?

Laura Napolitano, Director, Institutul Cultural Italian la București: “Recomand să nu-i pierdeți din vedere pe Fulvio Risuleo, regizorul filmului Noaptea fantomă, ajuns la al treilea film, dar care expune viziunea sa foarte clară și pe Jonas Carpignano, un autor apreciat de Martin Scorsese, care și-a dorit să producă al doilea film al său, A Ciambra”.

Mulți dintre regizorii filmelor prezentate vin la București, invitați speciali ai unui festival extraordinar

Un alt film care vorbește despre trecutul Italiei este Umbra zilei / L’ombra del giorno de Giuseppe Piccioni, o poveste de dragoste inedită care se întâmplă în atmosfera apăsătoare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Riccardo Scamarcio (Eden à l’Ouest, John Wick, Master of None, Trei etaje / Tre piani, Traducătorii/ Les traducteurs) interpretează rolul principal, alături de Benedetta Porcaroli (Complet străini / Perfetti sconosciuti). Umbra zilei / L’ombra del giorno va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului vineri, 10 martie, de la ora 20.15, în prezența regizorului Giuseppe Piccioni.

‘Atlantida”. Foto credit: Visuali Italiani.

Vera, filmul duo-ului de artiști Tizza Covi și Rainer Frimmel, prezentat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2022, unde a și câștigat premiile pentru Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, o are în distribuție pe celebra Asia Argento și prezintă o versiune ficționalizată a poveștii Verei Gemma, fiica legendarului actor italian Giuliano Gemma. Tizza Covi și Rainer Frimmel vor fi prezenți la proiecția filmului lor joi, 9 martie, de la 18.00.

Noaptea Fantomă/ Notte Fantasmă, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Fulvio Risuleo, prezentat la festivalul de la Veneția 2022, invită spectatorii într-o plimbare nocturnă memorabilă prin locuri simbolice ale Romei pe urmele lui Tarek, un tânăr de 17 ani, târât de către un polițist plin de secrete într-o călătorie urbană halucinantă. Regizorul Fulvio Risuleo va participa la proiecția filmului său marți, 7 martie, de la ora 20.15.

O incursiune urbană inedită, de dată aceasta într-o suburbie a orașului Napoli în anii ’80, propune și regizorul Nicola Prosatore cu lungmetrajul său de debut, Încet-încet/ Piano Piano. Îmbinând cu încântare și euforie elemente de comedie cu aspecte sociale, corupție și pulsiuni ale preadolescenței, filmul spune povestea locuitorilor unei clădiri ce urmează a fi demolate pentru a face loc unei construcții cu multe etaje, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. Filmul va fi proiectat marți, 7 martie, de la ora 18.00, în prezența regizorului Nicola Prosatore.

‘L’ombra del giorno”. Foto credit: Visuali Italiano.
Dorință nebună/ La voglia matta, o comedie inițial interzisă și apoi cenzurată și lansată cu interdicție persoanelor sub 14 ani

Dorință nebună/ La voglia matta, o comedie de Luciano Salce realizată în 1962, inițial interzisă și apoi cenzurată și lansată cu interdicție persoanelor sub 14 ani, recent restaurată de Cinemateca Națională Italiană, este filmul care va închide cea de-a două ediție a VISUALI ITALIANE – Noua Cinematografie Italiană în România”. Filmul care a lansat-o pe frumoasa actriță Catherine Spaak într-o carieră prolifică, de-a lungul căreia a colaborat cu regizori precum Roger Vadim sau actori ca Marcello Mastroianni și Claudia Cardinale, vorbește despre criza vârstei de mijloc din perspectiva unui industriaș care ajunge victimă a bullying-ului din partea unei adolescente de 16 ani și a grupului săi de tineri cinici și aroganți.

Luciano Salce a fost un cunoscut regizor, comediant, gazdă TV, producător, actor și textier. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri, printre care filmul cult Fantozzi, Colpo di stato și La pecora nera. Emanuele Salce, fiul lui Luciano Salce, va fi prezent la proiecția filmului Dorința nebună/ La voglia matta duminică, 12 martie, de la ora 20.15.

Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE România, cu sprijinul Italian Screens și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

Site oficial Instagram

  

Cookies