ȘTIRI

EXCLUSIV Institutul Cantacuzino din Capitală, tras pe dreapta: adio vaccinuri româneşti anul acesta

Cu toate că au mai rămas câteva săptămâni până la începerea campaniei de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino nu poate produce nici în acest moment vaccinuri. O serie de lucrări de reamenajare a liniei de producţie şi ambalare ţin în loc fabricarea serurilor: „Linia propriu-zisă a fost reamenajată, dar mai este o parte complementară de ambalare care este în curs şi va fi gata la sfârşitul anului. Atunci se va finaliza un proiect al Băncii Mondiale”, a declarat pentru B365.ro directorul Institutului, Radu Iordachel.

Cu alte cuvinte, chiar dacă linia de fabricare este gata Institutul Cantacuzino nu poate produce absolut nimic, pentru că are nevoie ca retehnologizarea să fie autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), organism care trebuie să-şi dea avizul, ulterior, şi pentru fiecare produs din portofoliul Institutului. „Nu s-a eliberat nimic, nu s-a solicitat nicio inspecţie din partea Agenţiei. Fără această inspecţie nu li se poate da autorizaţia de fabricaţie. Şi pentru pentru linia de ambalare ANM trebuie să elibereze autorizaţie de funcţionare”, a declarat la rândul său pentru B365.ro Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei.

Ca să poată produce vaccinuri pentru această toamnă, Institutul ar fi trebuit să ceară inspecţia ANM încă din luna aprilie. „Inspecţia ar dura câteva zile, ulterior se întocmeşte raportul. Nu este o procedură lungă”, continuă Crupariu.Ne vaccinăm din OccidentÎn acest context, Ministerului Sănătăţii nu-i rămâne decât să facă licitaţie pentru achiziţionarea de vaccin antigripal pentru sezonul 2012-2013. Asta înseamnă că românii vor trebui să scotă din buzunar aproape de trei ori mai mulţi bani pentru un vaccin antigripal. Vaccinul produs de Cantacuzino costă aproximativ 11 lei în timp ce un ser din import are preţuri cuprinse între 25 şi 35 lei. Dincolo de bani, marea problemă o reprezintă o eventuală pandemie la nivel european. În astfel de cazuri statele care produc vaccinuri sistează exporturile pentru a asigura necesarul pentru întreaga populaţie şi, la nevoie, pentru vecinii din jur.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button