EXCLUSIV | De vorbă cu un psiholog despre astenia de toamnă. Oricine poate suferi, dar mai afectate sunt femeile

30 sept. 2021
22058 Afișari
EXCLUSIV | De vorbă cu un psiholog despre astenia de toamnă. Oricine poate suferi, dar mai afectate sunt femeile
EXCLUSIV | De vorbă cu un psiholog despre astenia de toamnă. Oricine poate suferi, dar mai afectate sunt femeile

Cu siguranță ai auzit și tu expresia „astenie de toamnă”, fără să știi exact ce este, cum se manifestă și care sunt semnele care te-ar putea determina să cauți o soluție. Da, poți scăpa de astenia de toamnă, asta dacă urmezi câteva sfaturi utile sau dacă apelezi la ajutorul unui specialist. Psihologul Ana Maria Benali ne-a ajutat să înțelegem mai multe despre astenia de toamnă și ce este de făcut în privința ei.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamna este o stare emoțională care are efecte în planul funcționarii fizice a persoanei, similară distimiei, care este o antecamera a depresiei, însă astenia trece de la sine, odată cu schimbarea anotimpului. Astenia de toamnă poate să afecteze orice persoană, însă studiile arată că aceasta apare preponderent în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 55 de ani.

Ce spun psihologii despre această maladie și cum ne poate afecta

Psihoterapeutul Ana Maria Benali spune că astenia de toamnă nu este, în sine, periculoasă, însă poate să devină mai serioasă, în funcție de intensitatea trăirilor și de consecințele lor în plan acțional și relațional.

„Spre exemplu, dacă din cauza asteniei, persoană nu mai poate performa profesional iar mediul său de lucru este unul mai puțin permisiv, acest lucru poate aduce consecințe precum avertismente verbale sau scrise, care îi pot accentua anxietatea și tristețea”, explică psihoterapeutul Ana Maria Benali.

Cu alte cuvinte, astenia îți poate influența capacitatea de a performa la locul de muncă, mai ales din cauza dificultăților de concentrare și a oboselii resimțite care o însoțesc. Astfel, poți simți că nu mai ai energie pentru a munci și că, mai degrabă, preferi să stai în pat, să te odihnești.

De asemenea, poți resimți o lipsa de motivație și de încredere în rezultatele muncii tale, care îți vor intensifica anxietatea și tristețea, arată psihoterapeutul.

Semnele asteniei de toamnă

Deși nu se poate stabili o cauză foarte exactă asupra apariției asteniei de toamna, specialiștii afirmă că este vorba despre o serie de factori personali. Pe lângă factorii genetici și de vârstă, s-a mai identificat și o cantitatea mai mare de melatonină produsă în creierul persoanei afectate, care îi modifică starea emoțională, precum și anumiți factori de mediu.

Printre aceștia din urmă se numără scăderea cantității de lumina naturală, dat fiind faptul că ziua este mai scurtă în perioada toamnei, scăderea temperaturilor dintre anotimpuri (vară – toamnă), care implică mai mult efort din partea organismului de a se autoregla termic, ceea ce conduce la o creștere a consumului de energie și la senzația de slăbiciune fizică, cu un impact și în plan emoțional.

Care sunt simptomele mai exact

Ar trebui să fii atent la semne ca:

  • tristețe accentuată și lipsa chefului de a face lucruri;
  • scăderea încrederii în sine;
  • modificări bruște ale dispoziției, fără o cauză concretă;
  • iritabilitate;
  • dificultăți de concentrare, lentoare în gândire;
  • dificultăți de somn și de alimentație, precum mâncatul excesiv sau alimentație precară;
  • stări accentuate de oboseală și dificultatea de a se mai implica în atribuțiile zilnice;
  • scăderea dorinței de a mai interacționa cu alți oameni;
  • izolare socială;
  • anxietate și stres legat de situații pe care, în mod obișnuit, puteau figestionate ușor;
  • scăderea libidoului.

Astenia de toamnă poate să afecteze viața și familia

Ana Maria Benali afirmă că astenia de toamnă ar putea să afecteze și viața de familie, pentru că oboseala și lipsa de energie pot fi sursa unor tensiuni, în familiile în care împărțirea rolurilor este foarte clară și în care există puțină disponibilitate de a accepta neputința sau lipsa de colaborare a unui membru.

„Persoana afectată se poate simți vinovată că nu se mai implică la fel ca înainte în sarcinile casei și la job, iar asta îi va accentua sentimentul de tristețe și de devalorizare, precum și teama că ar putea să existe consecințe cum ar fi pierderea relației sau a locului de muncă.

În astfel de situații, persoana își poate pierde perspectiva de viață – ea poate accepta că este o valoare, dar se întreabă la ce îi folosește asta dacă a pierdut legătura cu persoane semnificative sau cu activitatea profesională. Acest aspect poate conduce la depresie.”, atrage atenția psihoterapeutul.

În unele familii, tristețea și lipsa de vlagă fără un motiv foarte obiectiv sunt greu de înțeles și asta pune o presiune asupra persoanei de a se recupera, crescându-i neputința și putând-o face irascibilă în relația cu cei dragi și puțin disponibilă emoțional pentru ei.

Cum gestionezi astenia de toamnă?

Specialiștii îți recomandă ca, în cazul astenie de toamnă, să încerci să petreci cât mai mult timp în aer liber, pe timpul zilei. Lumina naturală joacă un rol important în combaterea simptomelor asteniei de toamnă.

De asemenea, deoarece astenia este resimțită ca o tristețe și o scădere a nivelului de energie, exercițiile fizice periodice pot să ajute, pentru că eliberează hormoni ai fericirii. Mersul pe jos, spre exemplu, minim 30 minute zilnic sau măcar de trei ori pe săptămână, precum și adoptatea unei alimentații care să crească nivelul de energie în corp, bogată în minerale și vitamine, sunt foarte benefice pentru o stare de bine, mai spune Ana Maria Benali.

În această perioadă este esențială și menținerea legăturilor sociale, cu prietenii, rudele și colegii. Dacă, în ciuda eforturilor de a gestiona astenia, starea ta nu se modifică sau se accentuează, sfatul psihologului este acela de a apela la ajutorul unui profesionist, deoarece, ca urmare a asteniei, pot să apară și tulburări precum anxietatea și depresia, pe fondul unei vulnerabilități și a unor factori de mediu.

Cookies