EXCLUSIV | Cum vor arăta noile chioșcuri de flori din București (vor avea și toalete)

27 ian. 2022
3070 afișări
EXCLUSIV | Cum vor arăta noile chioșcuri de flori din București (vor avea și toalete)
Foarte tare! Cum vor arăta noile chioșcuri de flori din București: vor avea și toalete

Un chioșc mic pentru omenire, mare pentru București. O echipă de arhitecți clujeni schimbă fața orașului NOSTRU. Vechile chioșcuri pentru flori și ziare din sectorul 6 din București vor fi înlocuite cu unele moderne, elegante, zvelte, cum vedem în marile orașe din Europa. La sfârșitul anului 2021, o echipă de tineri arhitecți din Cluj a câștigat concursul de soluții “Kiosk Design”, organizat de OAR, Filiala București. Mai jos, interviu exclusiv cu Miruna Moldovan, una dintre câștigătoare, și cu Emil Ivănescu, președinte OAR, Filiala București.

Imaginea elongată, elegantă și zveltă a volumetriei propuse de echipa câștigătoare transformă, în viziunea juriului, acest chioșc dintr-un posibil obstacol fizic și vizual într-un obiect funcțional de design care se poate integra ușor traficului pietonal de pe trotuarele sectorului 6 și de a da în același timp senzația de fluiditate”, anunța la sfârșitului anului 2021, OAR, Filiala București. Autoritatea contractantă este Administrația Domeniului public și Dezvoltare Urbană sector 6.

chiosc, sector 6
Autoritatea contractantă pentru noile chioscuri este Administrația Domeniului public și Dezvoltare Urbană sector 6. Foto credit Miruna Moldovan, arhitect.

“-Dom’le, dar de ce vă apucați să faceți concurs pentru nimicuri? -Îmi pare rău, nu sunt nimicuri”

Emil Ivănescu, președinte OARB: “Chioșcurile existente în prezent în București sunt dezagreabile, se află într-o stare jalnică și, mai mult, nu au un concept de branding de sector. Ar trebui cumva să aibă o identitate, totuși, Bucureștiul este una dintre marile capitale europene. Primul impact este întotdeauna spațiul public, abia pe urmă intri într-o clădire. Am căzut de acord cu Primăria Sectorului 6 să facem concurs de soluții, nu altfel. Pentru că și aici puteau să rezolve problema chioșcurilor foarte rapid, mai ales că nu era un proiect atât de costisitor. Ne-am bucurat mult că a fost acceptat acest concurs pe o temă aparent minoră. Pentru că, în percepția românului, un proiect de arhitectură, dacă nu este ceva mare, o pleașcă imensă, parcă nu are valoare. Ba chiar și unii arhitecți ne-au spus: –Dom’le, dar de ce vă apucați să faceți concurs pentru nimicuri? -Îmi pare rău, nu sunt nimicuri”.

chiosc, sector, 6
„Ne-am bucurat mult că a fost acceptat acest concurs pe o temă aparent minoră”. Foto credit Miruna Moldov, arhitect.

Arhitectura modernistă a Bucureștiului, sursă de inspirație pentru arhitecții clujeni

Din echipa clujeană câștigătoare fac parte arhitectele Anda Gheorghe, Miruna Moldovan, Georgiana Jiman și Adrian Ganea, scenograf artist. Asocierea de firme cu care au participat la concurs a fost Studio Circular și Biroul de Arhitectură Miruna Moldovan.

chiosc, sector 6
Asa vor arăta noile chioscuri din sectorul 6 al Bucuretiului. Foto credit Miruna Moldovan, arhitect.

Miruna Moldovan a terminat Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj în anul 2018, este atrasă de clădirile de patrimoniu moderniste din București, pe care le vede ca pe o infinită sursă de inspirație. Dar nu s-ar muta în București vreodată, deoarece, printre altele, “este imens”. Roma este cel mai frumos oraș din Europa pentru ea, iar din Romania, Baia Mare, pentru ca acolo s-a născut. Pentru tema de concurs, arhitecții clujeni au documentat foarte bine subiectul, au studiat chioșcurile din marile orașe din Europa.

miruna, moldovan, arhitect, cluj
Miruna a terminat Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj în anul 2018. Este atrasă de clădirile de patrimoniu moderniste din București, pe care le vede ca pe o infinită sursă de inspirație. Foto credit Miruna Moldovan.

Chioșcul oferă o imagine foarte importantă asupra orașului”

Miruna Moldovan, arhitect: “Nu este deloc o temă minoră. Chioșcurile sunt obiecte de design pe care suntem foarte obișnuiți să le vedem în mediul urban, în toate orașele mari din lume. Nu este un obiect care ar trebui să fie desconsiderat sau minimalizat. Tocmai acesta a fost și aspectul care ne-a atras atenția cel mai mult. Chioșcul este un obiect mic pe care am putea să-l ignorăm ca arhitecți, însă el oferă o imagine foarte importantă asupra orașului”.

kiosc, din, europa
Human, Centered Design, studiu de caz, chioscuri din Europa. Foto credit Miruna Moldovan.
“Este primul concurs de mobilier urban tip chioșcuri din țară care a fost organizat ca achiziție publică”

Emil Ivănescu, președinte OARB: “Este primul concurs de mobilier urban tip chioșcuri din țară care a fost organizat ca achiziție publică. Adică, un concurs de soluții prezent în Legea 98/2016 și respectând standardele pentru concursuri UIA si OAR. A fost un concurs perfect transparent, transparent pentru toată lumea”.

chiosc, londra
“Ideea proiectului se bazează pe principiul Human Centered Design, adică pe proiectarea centrată pe nevoile omului”, in imagine chiosc din Londra. Foto credit Miruna Moldovan.
Cumva, noi suntem obișnuiți cu procedura aceasta de concursuri, la Cluj se organizează 2-3 pe an”

Miruna Moldovan, arhitect: “La Cluj, cam de prin 2017, există două trei concursuri pe an, organizate de Primăria Municipiului și de Consiliul Județean în parteneriat cu OAR. Cumva, noi suntem obișnuiți cu procedura aceasta de concursuri, am mai participat”.

arhitecta, cluj
„Cumva, noi suntem obișnuiți cu procedura aceasta de concursuri, am mai participat”. In imagine, colega Mirunei, Arhitect, Georgiana Jiman.
În proiectul nostru chioșcurile vor avea și grupuri sanitare, ținem la ideea noastră”

Miruna Moldovan, arhitect: “Ideea proiectului se bazează pe principiul Human Centered Design, adică pe proiectarea centrată pe nevoile omului. Când am elaborat soluția pentru concurs ne-am gândit foarte mult la cei care lucrează în aceste chioșcuri, la florari. Ei își petrec cel puțin 8 ore pe zi în aceste chioșcuri și ar trebui să o facă la standarde normale. Pentru noi a fost foarte important să amplasăm un grup sanitar în chioșc tocmai pentru a le satisface nevoile de bază. Am vrut să aflăm și părerea florarilor și am mers cu colegii mei să vorbim cu florăresele din Cluj. Ne-au spus că materialele folosite pentru chioșcuri nu sunt întotdeauna cele mai bune, iarna le este foarte frig, iar vara se topesc de cald. A trebuit să ținem cont de aceste aspecte și să le asigurăm un mediu plăcut pe tot timpul anului”.

kiosc, america
Foto credit Miruna Moldovan, arhitect.
Inițial, florarii nu au dorit toalete în chioșcuri, pentru că le-ar fi afectat mirosul florilor”

Emil Ivănescu, președinte OARB: “Chioșcurile din sectorul 6 nu vor avea o formă pătrată. Cei care au câștigat s-au gândit să nu mai ocupe atât de mult spațiu, dar în același timp să existe funcțiunea. Și atunci forma acestui chioșc este aproape un dreptunghi foarte subțire, de 1.20 m, care are capetele rotunjite, astfel încât să ai vizibilitate din toate unghiurile. Este o soluție care lasă trotuarul și spațiul public să respire. Tema de concurs am făcut-o împreună cu comunitatea florarilor, am avut discuții cu florarii. Arhitecții clujeni au aplicat acest concept de Human-Centered-Design, care este foarte utilizat în designul industrial și care, de fapt, este de bun simț. Este un fel de co-creație pentru că introduci beneficiarul în ecuație. Ne-am văzut cu 150 de florari, apoi cu reprezentanții lor, le-am dat chestionare ca să aflăm ce își doresc. Își doreau lucruri de viață, dar nu își doreau toalete în chioșcuri, inițial. Noi nu ne-am dat seama de ce nu vor. Ne-au spus că: Nu nu, nu vrem toalete pentru că aerisirea nu este tocmai bună și ne strică mirosul florilor. Au fost foarte simpatici”.

kiosc, madrid
Human Centered Design. Foto credit Miruna Moldovan, arhitect.
În special în țări ca Germania, Spania, Franța există o preocupare pentru aceste obiecte de design”

B365: De ce nu vor fi pătrate?

Miruna Moldovan, arhitect: “Am vrut să evităm în design senzația de spate, de colț, să facem astfel încât ceilalți utilizatori ai spațiului public să se simtă în siguranță. De exemplu, în timpul serii să nu devină niște spații nesigure în care să se ascundă cineva sau de care să se lovească pietonii. Am făcut o muncă de cercetare foarte stufoasă, ne-am uitat la foarte multe exemple din afară. În special în țări ca Germania, Franța există o preocupare pentru aceste obiecte de design. Au mers pe soluții cât mai simple, cât mai clare, care să nu facă notă discordantă cu mediul urban. Am încercat și noi la fel, să le facem frumoase, funcționale, fără note discordante”.

arhitect, cluj, anda
Arhitect Anda Gheorghe, colega Mirunei Moldovan, echipa cistigatoare. Foto credit Miruna Moldovan.

Emil Ivănescu, președinte OARB: “Proiectul este chiar o reușită. Oamenii ne-au întrebat după aceea dacă nu se va răspândi în tot Bucureștiul, nu doar în sectorul 6. Concursul și modulele sunt făcute pentru sectorul 6, acum, administrația va vedea mai departe dacă va extinde proiectul”

În luna aprilie 2022 va fi gata proiectul tehnic”

Miruna Moldovan, arhitect: “Când vor avea bucureștenii noile chioșcuri? Acum suntem în faza de proiectare, am avut faza de negocieri și de discuții cu Primăria sectorului 6. Faza de proiectare va dura 90 de zile, deci undeva prin aprilie va fi gata proiectul tehnic, iar după aceea se va organiza o licitație de execuție pentru cine va face prototipul chioșcurilor. Chioșcurile din Cluj sunt cam la fel cu cele din București. Au mai fost făcute făcut unele investiții în ultimii ani, dar doar în centru, în cartierele dormitor sunt cam la fel ca în București”.

chiosc, europa
Human Centered Design in orasele Europei. Foto credit Miruna Moldovan.
Bucureștiul este enorm în comparație cu Clujul, ai istorie la tot pasul, vezi istoria arhitecturii”

B365: Cum vedeți Bucureștiul în comparație cu Clujul?

Miruna Moldovan, arhitect: “Bucureștiul are foarte mult potențial de dezvoltare și cred că aceste concursuri de arhitectură ar fi principalul instrument prin care se poate restaura patrimoniul construit, care este enorm în comparație cu Clujul, ai istorie la tot pasul, vezi istoria arhitecturii. În ceea ce privește spațiul public cred că arhitecții ar trebui să se concentreze mai mult pe pieton, pe cetățean, pe utilizatorul efectiv al orașului. Să existe cât mai multe concursuri, că ai ce face în București dacă ești arhitect”.

scenograf, cluj, adrian, ganea
Din echipa câstigătoare face parte și Adrian Ganea, scenograf artist. Foto credit; Miruna Moldovan.

 

Cookies