EXCLUSIV | Controversa limitei de înălțime la 3,5 m de la Pasajul Unirii. Proiectantul a micșorat mărimea porții de la intrare, nu și limita. ”Înainte TIR-urile se blocau în pasaj”

08 sept. 2022
35034 afișări
EXCLUSIV | Controversa limitei de înălțime la 3,5 m de la Pasajul Unirii. Proiectantul a micșorat mărimea porții de la intrare, nu și limita. ”Înainte TIR-urile se blocau în pasaj”

Marius Coaje, șeful lucrărilor de reabilitare de la Pasajul Unirii, a declarat că, înainte ca Primăria Sectorului 4 să închidă pasajul pentru lucrări, limita de gabarit era tot cu restricția de 3,5 m, doar că poarta era mai mare ca înălțime.

”Am modificat doar dimensiunea limitei de gabarit pentru că, înainte, vehiculele mari, TIR-urile, se blocau în interiorul pasajului și distrugeau plafonul. Restricția era tot de 3,5, dar limitatorul era mai înalt”, a spus șeful de proiect din Primăria Sectorului 4 Marius Coaje, care a povestit pentru B365 că în timpul lucrărilor de reabilitare s-au găsit urme de zgârieturi și părți distruse din plafon.

Acum, după reabilitare, plafonul conține sistemul de iluminare, iar în plus au fost montate ventilatoarele de capacitate mare pentru eliminarea noxelor. Însă potrivit șefului de proiect, înălțimea pasajului a fost dintotdeauna aceeași.

Întrebat de ce în alte capitale europene se poate circula cu autocare/celebrele double decker-urile de la Londra, acesta a explicat că înălțimea redusă a pasajului se datorează casetei de dedesubt, pe unde curge Dâmbovița, iar constructorul nu putea să meargă mai mult în subteran.

În decurs de câteva zile, trei vehicule mari, două autocare și un TIR, au rămas blocate în poarta care limitează accesul în pasaj odată cu redeschiderea Pasajului Unirii din 5 septembrie, după lucrări de reabilitare care au durat 2 luni și jumătate.

Redăm declarațiile șefului proiectului de reabilitare de la Pasajul Unirii:

– Limita de gabarit era și înainte de începerea lucrărilor, după cum a anunțat primarul sectorului 4 Daniel Băluță, însă ce este nou acum la Pasajul Unirii față de momentul anterior, de ce nu se blocau TIR-urile și înainte?

  • Noi când am început lucrările la acest pasaj a trebuit să schimbăm tot ceea ce înseamnă instalații electrice și am adus în plus acea zonă de ventilare, cu acele ventilatoare, iar toată această automatizare este în plafon și au fost sigilate cu acele plase de tablă pe deasupra. Înainte, la pasaj, limita de gabarit era tot cu restrisția de 3,5 m, doar că ea era montată mai sus, motiv pentru care pe vremuri intrau cu tirurile, trecau de limita de gabarit și rămâneau prinse în pasaj, li se dezumflau roțile și se scoteau camioanele sau autocarele care rămâneau prinse acolo.
  • În momentul de față ele nu mai intră în pasaj și se blochează în această limită de gabarit, acesta este de fapt și rolul ei, să blocheze accesul unde există restricție de trafic.
  • Erau prinși înăuntru pentru că noi când am început reabilitarea am găsit zone unde erau zgâriate acele plăci dispuse deasupra pasajului sau chiar bucăți rupte din el.

– Poarta de intrare este în același loc, doar că este mai mică ca înainte, însă restricția este aceeași?

  • Este așezată conform cu legislația și are înălțimea conformă de 3,5 m. Înainte avea restricție de 3,5 m doar că ea era mai înaltă și atunci treceau de poarta de gabarit și rămâneau cu autocarele înăuntru.

– Ce ar trebui făcut pentru a-i avertiza pe șoferi din timp? Ar trebui montate și alte indicatoare?

  • Noi am montat limita conform avizelor de la Comisia de circulație. Limita de înălțime este pusă pe această poartă, se vede foarte bine. O să vorbesc cu colegii de la Brigadă azi să montăm această restricție cu o intersecție, două înainte, poate așa vor fi atenți șoferii și vor evita astfel de incidente

-Când ajung în dreptul porții șoferii mai au posibilitatea să evite să facă dreapta?

  • Semnele de circulație trebuie să fie văzute cu 15 metri înainte, în intersecție. El nu avea ce să caute cu acest TIR de 4,2 metri, niciodată nu a trecut un astfel de tir prin pasaj. E un eveniment nefericit, bine că nu a pățit nimeni nimic. Acum poarta va fi înlocuită și va fi tot la înălțimea de 3,5.

– De ce alte pasaje permit accesul vehiculelor înalte și cel din centrul Capitalei nu?

  • Trebuie să fiți conștientă că am reabilitat ceva ce exista, atunci când a fost construit pasajul, limita de înălțime nu a fost impusă de vreun proiectant sau constructor, limita a fost din cauza casetei de dedesubt, de la Dâmbovița și nu puteau să meargă mai mult în subteran.

– Pentru că au existat întrebări despre ce lucrări s-au făcut la Pasaj, ne puteți lămuri, au fost lucrări de consolidare sau exprimarea corectă este de punere în siguranță?

  • De punere în siguranță, singurele lucrări care s-au făcut pe zona structurii de siguranță sunt injecțiile făcute în zona unde aveau loc infiltrări în pânza freatică și în pereții laterali.

– Sunteți mulțumit de rezultatul lucrărilor?

  • Da, se circulă bine prin pasaj, acestea sunt incidente care au loc până când oamenii vor învăța să citească corect și să respecte legislația, pentru că acolo exista un indicator clar și să știi ce înălțime are mașina ta/ camionul și să nu treci pe acolo.

Pasajul Unirii din Sectorul 4 al Capitalei a fost blocat joi dimineață din cauza unui TIR care a acroșat limitatorul de înălțime maximă admisă. Traficul a fost blocat pe sensul dinspre Tineretului spre Universitate, circulația rutieră fiind redeschisă după aproximativ două ore.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies