EXCLUSIV: Candelabrul de la Opera Naţională, PERICOL PUBLIC. Control după tragedia din Colectiv

de:
06 nov. 2015
34 Afișari
EXCLUSIV: Candelabrul de la Opera Naţională, PERICOL PUBLIC. Control după tragedia din Colectiv

Candelabrul cu 100 de brațe de cristal, din sala de spectacole a Operei Naţionale, reprezenta un pericol pentru spectatori.

Sindicatul Unit al Operei Naţionale Bucureşti a solicitat printr-un comunicat de presă, încă din decembrie 2014, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) să efectueze controale la Opera Naţională Bucureşti, pe motiv că sala de spectacole nu îndeplineşte condiţiile minime de funcţionare. Atunci,  Cornel Vladu, preşedintele Sindicatului, a reclamat faptul că viaţa spectatorilor poate fi pusă în pericol de candelabru, deoarece instalaţia de ridicat şi susţinere nu are avizele necesare de la ISCIR, prezentând risc iminent de cădere.

foto: Joe Mabel, via wikipedia.org

B365.ro a  solicitat informaţii privind candelabrul cu pricina încă de la sfârşitul lunii septembrie, atât de la ISCIR, cât şi de la Opera Naţională Bucureşti. Cu toate astea, abia acum două zile s-au făcut verificări în acest sens.

În urma verificărilor efectuate în data de 03.11.2015, de către inspectori de specialitate din cadrul IT ISCIR Bucureşti, la instalaţia de ridicat a candelabrului din sala de spectacole instalată în incinta Operei Naţionale Bucureşti, aceasta a fost oprită din funcţionare în vederea admiterii/autorizării funcţionării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 64/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Răspunsul complet, furnizat astăzi de ISCIR, AICI.

După cum ne-a explicat Ovidiu Negrea, inspector de specialitate ISCIR, „oprirea din funcţionare” se referă la imobilizarea instalaţiei de ridicat. „Adică a fost oprit. Dacă e mişcat în sus sau jos, e caz penal.”, a completat acesta.

În solicitarea trimisă am întrebat şi când a fost realizată ultima inspecţie a candelabrului, cerinţele tehnice pe care ar trebui să le îndeplinească un astfel de corp şi cât de des ar trebui să fie verificat, însă nu am primit răspunsuri în acest sens.

Opera Naţională nu a răspuns solicitării trimise acum mai bine de o lună de zile.

_ _ _

L.E. Opera Națională a solicitat un Drept la replică. Îl redăm integral mai jos:

Cu privire la informațiile apărute în presă legate de candelabrul din sala de spectacole a Operei Naționale București menționăm următoarele:

Candelabrul din sala de spectacole nu a fost și nu va fi niciodată manevrat în timpul activității. Acesta este coborât o singură dată pe an, în pauza dintre stagiuni, pentru mentenanță.

La momentul actual, instituția se află în proces de realizare a cărții tehnice conform legislației în vederea manevrării candelabrului în următoarea pauză dintre stagiuni (2016). Lipsa acestei cărți tehnice este o situație moștenită, pentru care instituția a făcut demersuri încă din anul 2014.

Cu privire la Sindicatul Unit al Operei Naționale București, atragem atenția că, din verificările instituției, acesta nu îndeplinește condițiile legale de existență; unicul sindicat reprezentativ la nivelul ONB fiind Sindicatul Operei Naționale București, afiliat FAIR-MEDIASIND.

Date fiind cele de mai sus, reiterând faptul că nu se manevrează candelabrul în timpul activității, acesta nu prezintă niciun pericol pentru public, respectiv personal. 

Cookies