Exclusiv | „Avem o imagine deformată asupra realității, fiind mereu acaparați de orașul în care trăim”, spune omul care a privit Râsul în ochi, în documentarul „România sălbatică”

22 sept. 2021
200 Afișari
Exclusiv |
Exclusiv | "Avem o imagine deformată asupra realității, fiind mereu acaparați de orașul în care trăim", spune omul care a privit Râsul în ochi, în documentarul "România sălbatică"

Vineri, 24 septembrie, mai pe înserat, te așteptăm la „Noaptea albă a filmului românesc” care va avea loc la București și Cluj-Napoca. Într-o singură noapte vor rula 40 de filme în 15 locații, unele dintre ele spații neconvenționale, în cadrul evenimentului care sărbătorește cel de-al 12-lea an cu noapte albă. Ne așteaptă filme românești premiate sau foarte premiate, mai vechi sau mai noi. Și pentru că B365.ro este partenerul "Nopții Albe în București", primiți un interviu exclusiv cu Dan Dinu, unul dintre cei care-au realizat cel mai puternic, mai așteptat și mai surprinzător documentar al acestui an: „România sălbatică”.

România salbatică, un proiect care ne arată că încă mai avem o natură extraordinară, pură, neatinsă de mizeriile noastre.

romania, salbatica, documentar
Foto credit: Dan Dinu, „România salbatică.”

Filmul i-a purtat pe cineaști prin cele mai sălbatice locuri din România, de la cele 30 de arii protejate principale și până la rezervații mai mici. Au stat la pândă cu anii în Lunca Mureșului, Retezat, Bucegi, Munții Rodnei, Munții Măcinului, Țara Hațegului, Platoul Mehedinți și Delta Dunării. „România sălbatică” a avut premiera la Cluj-Napoca în această vara și a primit Premiul Publicului la TIFF 2021 pentru cel mai bun film românesc.

dan, dinu, fotograf, natura
Proiectul „România sălbatică” a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de regizorul-fotograf Dan Dinu și de videograful Cosmin Dumitrache. In imagine Dan Dinu.

Am avut în teren 12 camere cu senzor de mișcare timp de doi ani, iar la final am acoperit 4 minute”

Proiectul „România sălbatică” a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de regizorul-fotograf Dan Dinu și de videograful Cosmin Dumitrache. Dan Dinu este unul dintre cei mai mari fotografi de natură din România, a fost semi-finalist la GDT European Wildlife Photographer of The Year, în anii 2018 și 2019 și a primit premiul Sir Edmund Hillary pentru documentarul „Natura Brașovului”, la Mountain Film Festival.

tiff, romania, salbatica
„Romania salbatica” a avut premiera la TIFF 2021 si a primit Premiul Publicului pentru cel mai bun film romanesc.

Dan și Cosmin, doi cineaști care au stat cu anii în munte pentru cadre impecabile

Dan și Cosmin sunt genul acela de oameni pe care-i vedem la Discovery Planet: pleacă de acasă într-o zi și stau cu lunile și cu anii ca să surprindă lupul, râsul sau acvila de munte. Interesați să afle și să filmeze unde se duc salbaticiunile, de unde vin, cum mănâncă, ce mănâncă, cu cine se iubesc, cum vâneaza, cum se nasc și cum mor. O viață de sălbaticiune pentru oameni capabili de o răbdare infinită. Rezultatele vin la urmă, după mulți ani de muncă în singurătate. Dar, merită. Pentru că altfel noi nu am ști cum este România salbatică, nici că există.

râs, romania, salbatica
Râsul, un mamifer greu de văzut. Foto credit Dan Dinu, „Romania salbatica”.

Partea bună a fost că animalele s-au comportat natural în fața camerelor”

B365: Care au fost cadrele cele mai greu de obținut?

Dan Dinu, regizor: „Cu siguranță cel mai mult am lucrat la cadrele cu carnivore mari, în special lup și râs. Aceste două mamifere sunt foarte greu de văzut. Am avut în teren 12 camere cu senzor de mișcare timp de doi ani, iar la final am reușit să acoperim doar vreo 4 minute de film. Partea bună a fost că animalele s-au comportat natural în fața acestor camere care nu le-au invadat nicicum intimitatea și am obținut niște imagini foarte interesante. Cu râsul am avut puțin mai mult noroc și am reușit să îl și vedem și filmăm cu o cameră tradițională, însă lupii ne-au ocolit de fiecare dată când am stat la pândă”.

romania, salbatica, pasare
„Uneori avem o imagine mult prea deformată asupra realității, fiind mereu acaparați de orașul în care trăim”, foto credit Dan Dinu.

Dan Dinu, regizor și fotograf: „O altă secvență dificilă a fost cea cu acvila de munte. Pentru că ne doream să surprindem un comportament interesant al puilor, am putut să definitivăm secvența în doi ani. In primul an am surprins doar o parte, până când puii au dispărut din cuib, probabil luați de un prădător. Anul următor am revenit și am putut finaliza una dintre cele mai dramatice și uimitoare secvențe ale filmului”.

Dincolo de lumea nenaturală pe care ne-am construit-o singuri și care ne ține prizonieri, natura abundă”

B365Mai există „România Sălbatică”?

Dan Dinu, regizor și fotograf: „Desigur. Uneori avem o imagine mult prea deformată asupra realității, fiind mereu acaparați de orașul în care trăim. Dincolo de această lumea nenaturală pe care ne-am construit-o singuri și care ne ține prizonieri, natura încă abundă. Normal că sunt și probleme în unele locuri, însă eu le-aș considera excepții. Există multă natură sălbatică în țara noastră, trebuie doar să o vedem și să o putem proteja așa cum merită”.

romania, salbatica, riul
„Dincolo de această lumea nenaturală pe care ne-am construit-o singuri și care ne ține prizonieri, natura încă abundă”, foto credit Dan Dinu, România salbatica.

Rareori am avut o deplasare fără să fim udați”

B365: Cât ați lucrat la acest documentar? Care au fost cele mai mari provocări?

Dan Dinu, regizor și fotograf: „Proiectul a început în 2010 ca unul fotografic, iar din 2012 s-a alăturat și Cosmin Dumitrache. Cu ajutorul lui am putut concepe partea de film. Deși am tot filmat de-a lungul acestor ani, din 2018 ne-am dedicat mult mai mult documentarului și am stat aproximativ 300 de zile în teren să filmăm”.

Dan Dinu, regizor și fotograf: „Cele mai mari provocări au venit de la vreme și de la terenul dificil pe care a trebuit să îl străbatem. Ploaia ne-a însoțit permanent în Piatra Craiului, Făgăraș, Apuseni și rareori am avut o deplasare fără să fim udați. Normal că atunci când lucrezi în natură trebuie să te aștepți la orice. O altă provocare a venit de la a urca pe munte cu tot echipamentul în spate. Uneori mai puteai să ajungi cu mașina mai aproape, însă de cele mai multe ori a trebuit să cărăm totul în spate, să dormim la cort, să mâncăm doar ce ne-am adus de acasă. Dar a fost și foarte fain pentru că acesta este stilul de viață care ne place. Nu cred că poți face un film despre natură la acest nivel dacă nu iubești natură”.

romania, salbatica
„Este cel mai reprezentativ film care s-a realizat despre natura României. Este 100% autentic”, foto credit Dan Dinu, Romania sălbatică.

B365: De ce trebuie văzută „România sălbatică”, care sunt cele mai tari momente din documentar?

Dan Dinu, regizor și fotograf: „În primul rând aș spune că trebuie văzut pentru că este cel mai reprezentativ film care s-a realizat despre natura României. Este 100% autentic și prin susținerea acestui film susținem producția de astfel de documentare pe viitor. Mai sunt încă multe povești de spus despre natură de la noi”.

Mie îmi place foarte mult ce am reușit la scena cu acvilele de munte”

Dan Dinu, regizor și fotograf: „Legat de cele mai frumoase momente din film, cred că ar fi cel mai bine să vă spun despre cele care îmi plac mie. Am observat că foarte multă lume reacționează la scene diferite, așa că un exemplu personal este binevenit. Mie îmi place foarte mult ce am reușit la scena cu acvilele de munte. Deși este un moment dramatic, este și un moment cu o narațiune a poveștii în care muzica, vocea naratorului și imaginile conturează o emoție puternică. Îmi mai place desigur și comedia din scena cu prigoriile la împerechere. Un comportament foarte interesant și neașteptat care creează de la sine o situație hilară. Îmi mai place și modul cum a decurs narațiunea poveștii în scena cu formarea crestei Craiului sau povestea apei începută pe crestele Făgărașului și definitivată în peșterile din Apuseni”.

pasari, romania, salbatica
„Noi ca oameni ne arogăm adesea această idee că trebuie să protejăm natură, însă trebuie să fim realiști, aceasta o va duce perfect fără oameni în preajmă”, foto credit Dan Dinu, Romania salbatica.

Am filmat chiar în plin lock-down și pe noi ne-a ajutat faptul că nu au fost foarte mulți oameni prin jur”

B365: Pandemia a ajutat Natura să renască, fie și puțin. Ați filmat în pandemie? De ce trebuie să protejăm natura și cât de specială este „România Sălbatică”?

Dan Dinu, regizor și fotograf: „Am filmat chiar în plin lockdown și pe noi ne-a ajutat faptul că nu au fost foarte mulți oameni prin jur, am avut animale mai prietenoase care ne-au acceptat mai ușor. Impactul pe care noi îl avem asupra naturii este evident, cu atât mai mult într-o astfel de perioadă. Noi ca oameni ne arogăm adesea această idee că trebuie să protejăm natură, însă trebuie să fim realiști, aceasta o va duce perfect fără oameni în preajmă, pentru că noi suntem principala ei problemă în acest moment. Ar trebui să ne gândim mai degrabă la faptul că ne protejăm pe noi, având grijă de natură. Ea ne dă aer, apă, hrană, tot ce este nevoie pentru supraviețuire. Fără natură noi suntem cei care o să avem nevoie să fim salvați. Și, nu știu zău, ce altă cale ne mai rămâne”.

râs, romania, salbatica
„Ar trebui să ne gândim mai degrabă la faptul că ne protejăm pe noi, având grijă de natură”, foto credit Dan Dinu, „Romania salbatica”.

Unde va fi „Noaptea albă a Filmului Românesc”

În București, filmele vor putea fi văzute la:

  • Cinema sub clar de lună (Grădina Muzeului Național al Literaturii Române), 
  • Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), 
  • Cinema Muzeul ȚăranuluiAmfiteatru TNB – Open Air, 
  • Cinemateca Union
  • Hollywood Multiplex – București Mall, 
  • Happy Cinema – Liberty Mall, 
  • UNATC – Sala de cinema
  • Grădina cu filme CREART,
  • Unteatru – Open Air, 
  • J’ai Bistrot,
  • Grădina Alhambra,
  • Mercato Kultur,
  • Deschis Gastrobar.

La Cluj-Napoca, cinefilii sunt așteptați la Cinema Victoria.

Pentru majoritatea locațiilor, biletele pot fi cumpărate pe Eventbook.ro și la casierii. În cele cu intrare liberă, accesul se va face în limita locurilor disponibile sau, după caz, rezervând un bilet cu valoare zero pe Eventbook.ro. Excepție fac Happy Cinema (bilete pe happycinema.ro și la casierie), Hollywood Multiplex (pe Cinemagia.ro și la casierie) și Jai Bistrot (rezervări prin telefon). La Cinema Victoria din Cluj, biletele se găsesc pe cinemavictoria.ro și la casierie. Lista cu filmele care ne vor face Noaptea albă aici, facebook Noaptea Alba a Filmului Românesc.

Cookies