EXCLUSIV | Armata vrea să ridice un proiect imobiliar în București, pe un teren dintr-o zonă centrală a cartierului Drumul Taberei. Reacția dură a primarului Sectorului 6

14 sept. 2022
30504 Afișari
EXCLUSIV | Armata vrea să ridice un proiect imobiliar în București, pe un teren dintr-o zonă centrală a cartierului Drumul Taberei. Reacția dură a primarului Sectorului 6

Un teren pustiu, ocupat sezonier de un patinoar, acum dezafectat, stă ca un ghimpe în coasta locuitorilor din cartierul bucureșten Drumul Taberei care de ani de zile se întreabă ce are de gând primarul cu el.

Închis între garduri, terenul nu are nicio utilizare în prezent, „se află în stare de conservare”, potrivit unui răspuns al MApN, pentru B365, întrucât spațiul la care locuitorii nu au acces se află în proprietatea privată a Armatei, iar primarul Sectorului 6 sau primarul general nu au nicio putere administrativă asupra lui.

Terenul se află într-un loc central al cartierului, pe str. Brașov nr. 21 A, sector 6, mai exact vizavi de Parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc din Sectorul 6.

Investigația asupra terenului suspect de pustiu a pornit de la sesizarea unui cititor al B365, publicație de București, potrivit căruia: ”în Drumul Taberei pe locul fostului patinoar, gunoaie au apărut pe terenul UM02547.” La momentul comentariului său, se strângeau echipamentele fostului chiriaș, proprietarul afacerii patinoarului, însă între timp terenul a fost curățat, dar tot împrejmuit cu garduri a rămas.

De la situația curățeniei, B365 a aflat de la MApN că există deja ȋn derulare, ȋn faza de ȋntocmire a documentației tehnice, un proiect de investiție imobiliar.

Astfel, Armata vrea să realizeze spații de cazare pentru personalul militar romȃn și străin aflat ȋn tranzit ȋn garnizoana București cu ocazia efectuării misiunilor specifice, ”proiect care se va derula prin grija ministerului, ȋn calitate de proprietar”.

”Precizăm că, pȃnă la finalizarea acestui proiect, ministerul va iniția alte demersuri de ȋnchiriere a terenului, ȋn scopul valorificării acestuia, potrivit dispozițiilor legale.”, spune MApN în răspunsul primit în redacție pe 9 septembrie 2022.

Ce răspuns a oferit MApN

B365 a adresat mai multe întrebări MApN, legate de teren, la care adăugăm punctual răspunsurile:

  •  De cât timp are MApN în proprietate terenul de vizavi de Parcul Drumul Taberei?
  • ”Terenul la care faceți referire face parte din imobilul 5237 București, situat în str. Brașov nr. 21 A, sector 6, și se află în proprietatea privată a Ministerului Apărării Naționale, conform Cărții de Hotărnicie pentru Moșia Cotroceni din anul 1928, vizată de Tribunalul Ilfov la 11.05.1940, și a Sentinței civile nr. 4357/01.06.1994 pronunțată de Judecătoria Sectorului 6 al Municipiului București, rămasă definitivă și irevocabilă prin neapelare, în dosarul nr. 8310/1993, ȋn care Ministerul Apărării Naționale s-a judecat în contradictoriu cu pârâtele Consiliul Local al Sectorului 6 al Municipiului București și Consiliul Local al Municipiului București.”

 

  • Ce activitati au avut loc pe acest teren de-a lungul timpului?
  • ”În vederea valorificării terenului, Ministerul Apărării Naționale a ȋncheiat, potrivit prevederilor legale aplicabile, un contract de ȋnchiriere ȋn vederea funcționării patinoarului, pentru suma de 1800 euro/lunar fără TVA, aferentă suprafeței ȋnchiriate de 2500 mp, ȋn perioada 2009-2014, exclusiv pe perioada iernii (lunile decembrie-februarie), ȋn restul anului terenul fiind menținut ȋn stare de conservare.”

 

  • Ce contracte de închiriere au existat, pe ce perioade si pe ce sume?
  • ”Ȋn perioada 2014-2017 au fost ȋncheiate alte două contracte de ȋnchiriere cu prestatori diferiți, pentru aceeași suprafață de 2500 mp, cu un preț unitar cuprins ȋntre 0,72 euro/mp și 0,96 euro/mp ȋnsă, avȃnd ȋn vedere faptul că unul dintre prestatori nu a respectat clauzele contractuale, ocupȃnd abuziv o suprafață mai mare decȃt cea ȋnchiriată, a fost formulată acțiune ȋn instanță ȋmpotriva acestuia, fiind obținută hotărȃrea judecătorească definitivă de evacuare nr. 7436 din data de 24.10.2019, care a fost pusă ȋn executare silită, conform prevederilor legale.”

 

  • Ce intenționați să faceți cu acesta (terenul-n.n)?
  • ”Ȋn perioadele menționate, pe amplasamentul ȋn discuție nu au fost derulate alte activități ȋn afară de cea de ȋnchiriere iar, ȋn prezent, terenul se află ȋn stare de conservare.Ȋn ceea ce privește intențiile ministerului ȋn legătură cu acest imobil, există deja ȋn derulare, ȋn faza de ȋntocmire a documentației tehnice, un proiect de investiție imobiliară constȃnd ȋn realizarea unor spații de cazare pentru personalul militar romȃn și străin aflat ȋn trranzit ȋn garnizoana București cu ocazia efectuării misiunilor specifice, proiect care se va derula prin grija ministerului, ȋn calitate de proprietar. Precizăm că, pȃnă la finalizarea acestui proiect, ministerul va iniția alte demersuri de ȋnchiriere a terenului, ȋn scopul valorificării acestuia, potrivit dispozițiilor legale.”

 

Primarul Sectorului 6 îi cere public ministrului Apărării Vasile Dîncu să nu finanțeze proiectul imobiliar

Primarul Ciprian Ciucu se opune proiectului imobiliar pe care îl are în intenție Armata.

”Nu mi se pare normal, o spun apăsat, ca sute de hectare să le aibă în Sectorul 6 și Armata, și Ministerul Agriculturii, și Apele Române și fel de fel de instituții de forță și care ar putea fi folosite pentru cetățeni”, a declarat recent, primarul, într-un interviu la BucureștiFM.

Potrivit primarului Sectorului 6, Ministerul Apărării Naționale și-ar putea acorda singur autorizație de construire, conform unei legi adoptate în favoarea sa de către Parlament.

Ciucu anunță că îi va cere ministrului Dîncu să nu finanțeze proiectul imobiliar din Drumul Taberei: ”Ar fi păcat!”

”În Drumul Taberei avem foarte mult teren de la Armata. Armata, ce să vezi, vrea să fie, nu mai dă bombardele, vrea să fie dezvoltator imobiliar, mai nou și-au schimbat legea în Parlament și își dau singuri, mai nou, autorizație de construire și nu mai pot fi verificați de primărie că îi verifică doar ISC, adică Inspectoratul de stat în construcții, și acolo unde avem un mare teren care din punctul meu de vedere ar trebui convertit într-un parc există riscul pentru populația din Dr Taberei ca armata să vină și să-și dea singură autorizație să facă blocuri sau hotel, sau ce vor ei să facă. Îmi pare rău, dar eu sunt aici să apăr interesele și calitatea vieții a omaneilor din Sectorul 6.

Nu mi se pare normal, o spun apăsat, ca să aibă sute de hectare în Sectorul 6 și Armata, și Ministerul Agriculturii, și Apele Române și fel de instituții de forță care ar putea fi folosite pentru cetățeni.

Nu o să pot să fiu de acord cu proiecte imobiliare semnicative în Sectorul 6 ale instituțiilor guvernamentale. Nu am probleme cu proiectele, nici cu finanțările, eu am probleme cu dreptul de a face, mie asta îmi trebuie în primul rând, pentru că oamenii îmi spun, domnule primar de ce nu faceti o parcare aici, o piață dincolo, pentru că nu mai este teren.

Îi transmit un mesaj domnului Dîncu, voi merge și la dânsul și îi voi spune direct, să nu finanțeze proiectul imobiliar din Drumul Taberei, ar fi păcat!”, a menționat Ciucu.

În Sectorul 6, primarul Ciprian Ciucu a pornit o ofensivă de recuperare a terenurilor ocupate ilegal de construcții, așa cum a fost cazul Complexului Geo Center, dărâmat la începutul anului, sau de realizare de parcuri pe foste terenuri industriale, așa cum este promisiunea unui parc nou, Parcul Liniei.

Îți mai recomandăm și:

 

 

 

Cookies