Exclusiv | “Am organizat nunți pentru fețe regale, nobili sau politicieni”. Alin Caraman, despre industria nunților în București, orașul unde, astă-vară, 10.000 de oameni au chiuit la nunta lor

16 oct. 2021
801 Afișari
Exclusiv |  “Am organizat nunți pentru fețe regale, nobili sau politicieni
Exclusiv/ Alin Caraman: “Am organizat nunți pentru politicieni, romi, interlopi sau nobili, niciodată să nu blamăm mirii”. În vara trecută 10.000 de bucureșteni au chiuit la nunta lor. FOTO Petruț Călinescu.

Dacă în 2019, 15.000 de bucureșteni și-au pus pirostriile, în anul pandemiei de Covid-19, 2020, numai 1500 au intrat în rândul lumii. Apoi, în această vară, mii de îndrăgostiți au dat fuga la starea civilă: 10.000 de bucureșteni s-au căsătorit, bucuroși de măsurile de relaxare. Exclusiv/ Interviu cu Alin Caraman, proprietar al “Bon Mariage”, cea mai titrată agenție de organizare de evenimente din București, și președinte al Asociației Furnizorilor din Industria Nunților. Omul care-a organizat nunta lui EBA, fata lui Traian Băsescu, nunta lui Călin Popescu Tăriceanu și pe cea a lui Stefan Dragnea, băiatul lui Liviu Dragnea.

România a fost prima țară din lume în care s-a dat liber la nunți de la 1 iunie, 2021. Cererea a fost uriașă, toți cei care amânasera momentul s-au grăbit să-și declare iubire veșnică: circa 10.000 de bucureșteni s-au căsătorit. În prezent, nunțile se mai pot întâmpla doar cu respectarea unor reguli. Când incidența cazurilor de Covid-19 sare de 7 la mia de locuitori, ceremonia se ține numai dacă nuntașii prezintă certificatul verde/vaccinați/trecuți prin boală. În aceste condiții, 90% dintre bucureștenii care își plănuisera nunta în această toamnă au renunțat, având cel puțin un membru esențial din familie nevaccinat. Știți cum e, întotdeauna se găsește în familie o mătușă “esențială” care nu vrea să fie înțepată.

Exclusiv | “Am organizat nunți pentru politicieni, romi, interlopi sau nobili
Foto credit Petruț Călinescu.

În pandemie, industria nunților a fost afectată în proporție de 92%”

Alin Caraman: “A fost îngrozitor de greu în pandemie. Se vorbește de industria HoReCa, dar industria HoReCa a fost afectată în proporție de 50%, în timp ce noi am fost afectați în proporție de 92%, atât a reprezentat scăderea cifrei de afaceri. Cu autoritățile am conlucrat foarte greu, apoi după 1 iunie, anul acesta, a fost mai bine. Singurul lucru pe care-l reproșăm autorităților atunci când vine vorba de restricții este lipsa predictibilității. O nuntă se pregătește cu mult timp înainte, spre deosebire de un restaurant unde astăzi ii dai drumul și mâine se umple”.

alin, caraman, presedinte, asociatia industriei, nuntilor
Exclusiv/ Interviu cu Alin Caraman, proprietar al “Bon Mariage”, cea mai titrată agenție de organizare de evenimente din București, și președinte al Asociației Furnizorilor din Industria Nunților.

Avem sânge latin și un apetit desăvârșit pentru nunți. Respectăm tradiții și obiceiuri, dansăm găina, aruncăm buchetul, furăm mireasa, vărsăm o lacrimă la “Ia-ți, mireasă, ziua bună”. Ne plac nunțile lungi, bogate, cu belșug, noroc și voie bună. Alin Caraman și-a propus să schimbe puțin ideea de a organiza nunți în România, să o rafineze.

Lucrezi cu un fotograf bun, dar se găsesc destui să spună “o fi bun, dar e de nunți”

Alin Caraman: “Cred în frumos și consider că și în domeniul nunților am reușit să facem lucrurile cu artă. Fiind și primul Wedding Planner din România, am încercat și voi încerca, până când o să mai am energie în vene, să schimb acest concept, această preconcepție potrivit căreia românii vorbesc despre nuntă în sens peiorativ. Orice este legat de nuntă devine peiorativ în România. Lucrezi cu un fotograf profesionist, dar se găsesc destui să spună “o fi bun, dar e de nunți”. Ai un cameraman talentat, dar vei auzi “aa, filmează bine, dar face nunți și botezuri”.

nunta, casa, poporului
Alin Caraman organizează evenimente si la Casa Poporului.

Industria nunților are un concept de politică de jecmăneală pentru că nu trebuie să-ți fidelizezi nuntașii”

Alin Caraman: “Am rezistat 21 de ani în domeniul acesta, funcționăm ca o banca pe care o alegi după sediu, vechime, prestanța și renume. Eu am făcut o facultate germană și m-a uimit un profesor german care ne-a învățat inginerie economică, m-a uimit când ne-a vorbit despre politica de jecmăneală. Ne-a dat exemplu o terasă din Veneția care nu are niciun interes să-și fidelizeze clienții. Trebuie doar să-i prindă, să se așeze, să-i ardă cât de tare și să aștepte un alt client, pentru că are balta pește. Te interesează doar să găsești pe cineva, să-i promiți ceva și să-i servești altceva, dar nu contează. Din păcate, așa e în toată lumea: industria nunților are un concept de politică de jecmăneală, pentru că nu trebuie să-ți fidelizezi nuntașii și nu te aștepți să revină la tine. Eu nu judec așa. Cred ca un business bun este un bussiness win-win, pentru așa este structura mea. Nu pot funcționa doar win, vreau să las în spate un zâmbet și să văd un mire fericit. Am aceste principii pe care le transmit celor cu care lucrez: prioritatea numărul 1 este clientul, prioritatea numărul 2 sunt furnizorii, pentru că ei sunt foarte importanți, și a treia este partea financiară. Așa functionez eu”.

alin, caraman, nunti
„Industria nunților are un concept de politică de jecmăneală, pentru că nu trebuie să-ți fidelizezi nuntașii și nu te aștepți să revină la tine. Eu nu judec așa”
Industria nunților în România este comparabilă cu cea din Anglia sau din America”

Alin Caraman: “ Puțină lume știe că noi suntem foarte bine văzuți la nivel mondial când este vorba de acest subiect. Acest apetit uriaș al românilor pentru nuntă și aceste bugete pe care le au, mai mari ca la alte popoare, au dat frâu liber firmelor să se dezvolte. Când am organizat la Palatul Parlamentului cel mai mare Târg de nunți din România, am avut șansa să cunosc două doamne care organizează cel mai mare Târg de nunți din Anglia. Au rămas impresionate de cât de înaltă a ajuns această industrie, comparabilă cu cea din Anglia sau din America. Suntem în top, dar nu generalizez, evident că există nunți duse în zona de manele, a prostului gust, dar pe de altă parte există o categorie din ce în ce mai largă care vrea să facă din nuntă ceva memorabil, ceva care să o reprezinte”.

NUNTA, IN NATURA
Foto credit SMS Video.
Am organizat nunți de politicieni, dar și nunți de țigani, la țară, nu trebuie să blamăm mirii”

Într-un an bun, Alin Caraman și echipa lui organizează în jur de 140 de nunți în București. Se ocupă de tot. De la aranjamente florale, la artificii care se sting, lăsând in locul lor un palmier. Artificii care se desfac în buchete de flori, jeturi de scântei, spirale, inscripții, un trifoi cu patru foi, o inimioară. Alin Caraman este și președintele Asociației Furnizorilor Casei Regale.

Pentru un străin care vede o nuntă țigănească sau una la țară, este ceva absolut spectaculos și autentic”

B365: Îți trebuie bani mulți ca să ai o nuntă rafinată, de bun gust?

Alin Caraman: “Nu. Ca să dau exemplul nostru, avem locații flamboyante și mergem pe nunțile în palate, fie că este Palatul Snagov, Ghica, Bragadiru sau Palatul Cazinoului din Sinaia. De asemenea, organizăm nunți în natură. Însă, am avut șansa să fac și nunți de țigani sau nunți la țară. Fiecare are povestea lui și nu trebuie blamat. Sunt multe lucruri fascinante la aceste nunți, nu trebuie judecate. Pentru un străin care vede o nuntă țigănească sau una la țară, este ceva absolut spectaculos și autentic. Noi ne-am orientat către nunți atipice. Avem această experiență de 20 și ceva de ani în care știm ce vor oamenii și încercăm să facem tot timpul ceva și mai special, mă feresc să spun de bun gust pentru că toată lumea spune de bun gust, dar de gustibus non est disputandum. Noi mergem pe ideea de a face nunți pentru gustul anumitor oameni care apreciază nunțile altfel”.

Nu mi-a fost dat să aud manele în locațiile noastre, nu pentru că noi le-am fi tăiat sonorul”

Alin Caraman: “Nu trebuie să fie ceva scump. Am creat un concept în pădure. În natură. În ziua nunții să fii una cu natură. Cu ciripit de păsărele, conceptul nu e chiar al nostru, este inspirat de la un tip din California. Cât despre muzică, da, noi putem recomanda, dar până la urmă e opțiunea mirilor. Dar nu mi-a fost dat să aud manele în locațiile noastre, nu pentru că noi le-am fi tăiat sonorul, ci pentru că locațiile noastre nu se potrivesc cu acest stil de muzică, impun un anumit nivel”.

Lucrăm cu persoane cunoscute și controversate de multe ori”

B365: Ați organizat nunți foarte mediatizare, de la nunta lui EBA, fata lui Băsescu, la cea a lui Liviu Dragnea și Tăriceanu. Cum ați lucrat cu mirii, cum erau?

Alin Caraman: “Foarte diferiți, extrem de diferiți. Există niște surprize când ai preconcepții și vine o astfel de vedetă, așa cum ați anumit-o pe EBA. Ai așteptări mari de la astfel de personaje și am avut bucuria să descopăr oameni deosebiți, pozitivi atunci când mă așteptăm să fie negativi, și viceversa. Până la urmă, treaba noastră, precum cea a doctorilor, nu este să judecăm pacientul, ci să ne facem bine treaba și profesionist. Discuția asta am avut-o cu echipa mea, pentru că lucrăm cu persoane cunoscute și controversate de multe ori. Am ajuns la concluzia că suntem un doctor profesionist care operează profesionist și care face lucrurile profi. Nu ne interesează dacă e politician, sigur că da la finalul acestui job este extraordinară bucuria de a găsi un om pe aceeași frecvența”.

nunta, cort, mese
„Nu mi-a fost dat să aud manele în locațiile noastre, nu pentru că noi le-am fi tăiat sonorul, ci pentru că locațiile noastre nu se potrivesc cu acest stil de muzică, impun un anumit nivel”. Foto credit SMS video.

B365: Nunți de interlopi ați acceptat?

Alin Caraman: “Au fost și povești în sensul acesta. Am făcut și astfel de evenimente, nu este o regulă, au fost niște excepții. Însă, chiar și interlopii în momentul în care au de-a face cu un om care le oferă niște servicii profesioniste, ajung să-ți mulțumească. Te țin minte, în sensul bun, și te apreciază, te simți apreciat chiar și în mediul lor”.

Dacă astăzi se întâmplă o nuntă senzațională în California, în trei săptămâni putem să o reproducem la București”

B365: Din ce vă inspirați? E o industrie creativă sau am rămas blocați la sarmale?

Alin Caraman: “Suntem foarte racordați la ceea ce se întâmplă în afară, dar în același timp și clienții noștri au gusturi și sunt pe aceeași frecvență cu noi, vin cu idei pentru nunta lor. Facem un schimb de idei, mai ales că acum ai totul la dispoziție: Pinterest, Google, Instagram, ai poze, tot. Dacă astăzi se întâmplă o nuntă senzațioanală în California, în trei săptămâni putem să o reproducem într-o oarecare măsură la București’.

Acestea fiind zise, „Casă de Piatră!” să fie la toată lumea! 

Cookies