EXCLUSIV | Adresa oficială prin care Termoenergetica cere intervenția Guvernului pentru a salva Bucureștiul de frig la iarnă și ”situația de dificultate financiară severă” în care se află

30 aug. 2022
684 Afișari
EXCLUSIV | Adresa oficială prin care Termoenergetica cere intervenția Guvernului pentru a salva Bucureștiul de frig la iarnă și ”situația de dificultate financiară severă” în care se află
FOTO: Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A., Claudiu Cretu/ Sursa: Agerpres

Termoenergetica – compania care distribuie apa caldă și căldura în București – anunță instituțiile statului că este în imposibilitate de a-și achita datoriile față de furnizorii de energie termică și se află în stare de insolvență nedeclarată.

”Compania Municipală Termoenergetica București se află la data prezentei adrese într-o situație de dificultate financiară severă”, se declară în adresa oficială trimisă către Primăria Municipiului București, Guvernul României și CGMB, unde Consiliul General este acționarul acestei companii.

Consecința acestei situații este, conform adresei oficiale ”riscul de imposibilitate de asigurare a funționării energiei termice în sezonul 2022-2023”.

”Lipsa unei decizii în acest moment pentru asigurarea finanțării sistemului de termoficare a Bucureștiului va lăsa în frig locuitorii acestui municipiu pe durata sezonului de iarnă 2022-2023.”, avertizează compania Termoenergetica în informarea oficială.

Termoenergetica cere ajutorul Guvernului

Întrucât situația financiară la momentul de față este critică, ”în cursul lunii septembrie există riscul deschiderii procedurii de insolvență față de societate”, este una dintre concluziile companiei, care precizează că datoriile exigibile de mai mult de 60 de zile se ridică la 800 mil lei. Banii neachitați sunt către ELCEN și CET Energo Vest, furnizori de energie termică.

O altă consecință a situației financiare severe este că societatea se află în prezent în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de gaz pentru asigurarea furnizării serviciului public pe durata sezonului de iarnă 2022-2023.

În consecință, Termoenergetica cere intervenția Guvernului, pentru asigurarea finanțării PMB care nu poate susține finanțarea sistemului de termoficare al Bucureștiului.

Concluziile scrisorii adresate autorităților de către compania care distribuie căldura și apa caldă în București:

  • Situația financiară a Termoenergetica la momentul prezentei este critică, în cursul lunii septembrie urmând să existe riscul deschiderii procedurii de insolvență față de societate.
  • Pentru asigurarea sistemului centralizat de furnizare a energiei termice în București în sezonul 2022-2023 este nevoie de acțiunea urgentă de modificare a cadrului legislativ pentru ridicarea plafonului de îndatorare a Municipiului București pentru achitarea datoriilor scadente față de Termoenergetica.
  • Intervenția Guvernului pentru asigurarea finanțării PMB este imperios necesară, aceasta fiind în imposibilitatea de a susține financiar funcționarea sistemului de termoficare.
  • Orice întârziere creează riscul imposibilității de alimentare cu agent termic a Bucureștiui și creează premisele pentru falimentul întregului sistem de alimentare centralizată cu energie termică a Bucureștiului.
  • Lipsa unei decizii în acest moment pentru asigurarea finanțării sistemului de termoficare a Bucureștiului va lăsa în frig locuitorii acestui municipiu pe durata sezonului de iarnă 2022-2023.

Informare situatie Termoenergetica

Îți recomandăm și:

Cookies