Ex-primarul PSD Daniel Tudorache, urmărit penal în dosarul Romprest cu tarife umflate la salubritatea din Sectorul 1

21 iul. 2022
224 Afișari
Ex-primarul PSD Daniel Tudorache, urmărit penal în dosarul Romprest cu tarife umflate la salubritatea din Sectorul 1

Daniel Tudorache, ex-primarul PSD din Sectorul 1, este urmărit penal de DNA într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, întrucât ar fi aprobat tarife ajustate nejustificat către Romprest, anunță DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii anticorupție susțin că prejudiciul creat Sectorului 1 din București este de aproape 1 miliard de lei, un prejudiciu-record.

„Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor”, se precizează în anunțul DNA.

În noul dosar, Daniel Tudorache e acuzat de DNA că ar fi acceptat ilegal să plătească facturi nejustificat de mari către Romprest, în ciuda unei decizii executorii a Curții de Conturi care ceruse recuperarea sumelor achitate în plus anterior.

Daniel Tudorache a fost primarul Sectorului 1 între anii

Alături de Tudorache mai sunt urmăriți penal patru foști directori din Primăria Sector 1 pentru abuz în serviciu, dar și trei directori de la Romprest, cercetați pentru infracțiunea de înșelăciune și complicitate la abuz în funcție.

 

Prejudiciu de 944 de milioane de lei

Daniel Tudorache e anchetat de DNA pentru că ar fi acceptat ilegal să plătească facturi nejustificat de mari către Romprest, în ciuda unei decizii executorii a Curții de Conturi, care ceruse recuperarea sumelor achitate în plus anterior.

„În cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a sectorului 1 București, încheiat în anul 2008. S-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus”, transmite DNA.

În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune și complicitate la aceasta, acuzație adusă angajaților Romprest, DNA precizează că în perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, „Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor”. Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu sectorului 1 București de 944.575.696 de lei.

 

Problemele lui Tudorache cu justiția

Daniel Tudorache mai are un dosar de corupție, în care a fost deja trimis în judecată. ​Fostul primar PSD – actual deputat – a fost trimis în judecată la începutul anului de către DNA, pentru trafic de influență și spălare a banilor, în dosarul în care este acuzat că ar fi deschise conturi pe numele fostei soții și al menajerei sale, cumpărând imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii, inclusiv diamante de aproximativ două milioane de euro.

Îți mai propunem să citești și:

Cookies