ARHIVA B365

Evreii despre moscheea de la Bucureşti: Ar putea deveni centru pentru teroriști

„Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului lansează un avertisment privind încercări probabile de a transforma acest proiect ambiţios într-un centru folosit de elemente radicale islamice ca bază regională pentru activităţi antisemite, anticreştine, antidemocratice şi teroriste. S-a demonstrat în întreaga lume că moscheile şi universităţile islamice sunt implicate frecvent în activităţi de promovare şi susţinere a terorismului, a antisemitismului şi a violenţelor împotriva evreilor şi creştinilor”, afirmă Maximillian Marco Katz, directorul fondator al MCA România, citat de Mediafax şi preluat de romanialibera.ro.

Cea mai mare moschee din UE, construită lângă noul sediu al masonilor din București

MCA îndeamnă Guvernul României să nu iniţieze proiectul privind construirea complexului cultului musulman „fără a investiga mai întâi sursele de finanţare” şi entităţile aflate în spatele acestei iniţiative.

Şi deputatul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a declarat că, în prezent, nu este oportună construirea celei mai mari moschei din Europa la București, în condițiile în care deja există mai multe moschei în zonele cu populație musulmană semnificativă.

”Cu cultul islamic din România avem relații foarte bune, atât la nivelul Muftiatului de la Constanța, cât și deputații turci din Parlamentul României. Eu sunt adeptul de a fi în dialog și a conviețui cu toate celelalte culte (…) Din punctul meu de vedere, este oportun, dar nu la un stil granda. Nu cred că, la ora actuală, este oportun să avem cea mai mare moscheie”, a spus Aurel Vainer, citat de Agerpres.

”Comunitatea musulmană are moscheia din Constanța, care e splendidă, are moschee la Mangalia, la Techirghiol, acolo unde există populație musulmană. Mie mi se pare un act de prea mare mărinimie, mai ales în contextul în care în mișcarea islamică, în islamism, există aceste curente jihadiste care aduc atâta rău și nu se știe când începi ceva și unde duce”, a continuat Vainer.

El a mai subliniat că în România comunitatea musulmană nu este atât de numeroasă.

Citeşte şi: Mii de români, pe Facebook: „Nu vrem mega-moschee în București!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti, considerând că aducerea studenţilor musulmani în ţară reprezintă „cel mai mare risc”.

„Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Șchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…). Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci 6.000 de studenţi musulmani… (…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară”, a spus fostul preşedinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfăşurat duminică la Piteşti. Fostul preşedinte consideră că această decizie trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că proiectul trebuie respins.

Muftiul Muurat Iusuf i-a răspuns lui Băsescu, cerându-i fostului preşedinte să nu implice Cultul Musulman într-un conflict politic.

Guvernul Victor Ponta a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătrați în București, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expozițional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiție pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcție a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button