Apelul către Primăria Capitalei, căreia i se cere să nu aprobe concesionarea Parcului Izvor, a pornit de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor. Aproape imediat, alte 21 de ONG-uri din București i s-au alăturat.
Potrivit Hotnews, o firmă din grupul de companii care organizează festivalurile Untold și Neversea a depus cerere de concesionare a întregului parc, pe toată durata anului, pentru „o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor”.
Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor susține ce e datoria municipalității să respingă o asemenea cerere:
Primăria Municipiului București, prin primarul general și consilierii generali, trebuie să își asume rolul instituțional de protectori ai interesului public și să se opună ferm propunerii de concesionare a Parcului Izvor. (…) În opinia noastră, această propunere este absolut inacceptabilă și solicităm ferm ca reprezentanții Primăriei Municipiului București să respingă această idee.
În scrisoarea deschisă, ONG-ul amintește, apoi, că Bucureștiul este oricum extrem de deficitar la capitolul “spațiu verde”. Conform celor mai recente date oficiale, avem 7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, în condițiile unui optim de 26 de mp / locuitor.
Bucureștenii au dreptul la aer curat, au dreptul la spații verzi și la un mediu sănătos. Actuala conducere a Primăriei Generale s-a arătat, până acum, depășită de sarcina de a crește calitatea spațiilor verzi din București ori de a crește suprafețele de spațiu verde din oraș. Bugetul mic nu mai poate fi o scuză pentru abandonul parcurilor din București, la doi ani de la preluarea mandatului. Mai mult, lipsa fondurilor publice nu poate, sub nicio formă, să fie pretext pentru concesionarea parcurilor din București.
ONG-ul consideră că spațiul verde și caracterul public al parcurilor din București sunt valori fundamentale pe care nicio autoritate publică locală nu le poate contesta și amintește situația neplăcută pe care a generat-o organizarea Festivalului Nostalgia în parcul Izvor:
După eșecul uriaș de a proteja parcul Izvor, în cazul festivalului Nostalgia, care a condus la restricționarea accesului cetățenilor la un parc public pentru mai bine de trei săptămâni și la deteriorarea spațiului verde, a iluminatului din parc, aleilor și altor elemente din parc, ne vedem nevoiți să amintim autorității publice de aceste imperative ale traiului în spațiile urbane. Dincolo de aceste grave daune aduse parcului, propunerea de a transforma un spațiu verde într-un spațiu care acordă prioritate consumului va conduce la antropizarea accentuată a spațiului verde.
Asociația mai avertizează că montarea infrastructurii necesare pentru implementarea proiectelor descrise în propunerea de concesionare contravine chiar ideii de spațiu verde și că există deci riscul ca parcul să devină secundar. În concluzie, subliniază ONG-ul, spațiul verde trebuie să fie prioritatar și orice intervenție să fie făcută cu respectarea acestei priorități.
Imediat după publicarea acestui punct de vedere, alte 21 de organizații nonguvernamentale s-au alăturat apelului, care e lansat atât către municipalitate, cât și către bucureșteni.