Evacuarea civililor din marile orașe este din nou amenințată de luptele dintre ucraineni și ruși, anunță Kievul. Sunt purtate lupte grele în regiunea capitalei Ucrainei

12 mart. 2022
295 Afișari
Evacuarea civililor din marile orașe este din nou amenințată de luptele dintre ucraineni și ruși, anunță Kievul. Sunt purtate lupte grele în regiunea capitalei Ucrainei
Evacuarea civililor din marile orașe este din Evacuarea civililor din marile orașe este din nou amenințată de luptele dintre ucraineni și ruși, anunță Kievul. Sunt purtate lupte grele în regiunea capitalei Ucrainei. Sursa foto: Twitter

Luptele din ce în ce mai grele din apropierea capitalei Kiev, dar și riscul constant de atacuri aeriene și bombardamente din partea armatei ruse dau peste cap planurile de evacuare a civililor prinși în cleștele războiului din marile orașe ucrainene.

Civilii din marile orașe ucrainene sunt blocați din cauza luptelor fără încetare și a amenințărilor constante de bombardamente și atacuri aeriene. Deși cel mai mare număr de trupe rusești se află în zona capitalei Kiev, o regiune care se confruntă cu lupte din ce în ce mai grele, scenele cele mai sumbre și dramatice provin din orașul Mariupol, conform Mediafax.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că tentativele de evacuare a civililor au fost oprite de atacurile rusești, situația fiind întâlnită în mai multe orașe unde autoritățile ucrainene doreau să folosească sâmbătă coridoarele umanitare.

Cetățenii orașului Mariupol sunt puternic afectați de lupte și de blocada trupelor rusești

În prezent, în Mariupol trupele rusești realizează o blocadă în jurul orașului, care a îngreunat și aproape a făcut imposibilă aprovizionarea civililor cu produsele necesare vieții. Potrivit biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU, au fost înregistrate rapoarte despre jafuri și lupte între civili, miza fiind puținele provizii rămase în oraș. Alimentele și apa potabilă sunt pe terminate, medicamentele pentru bolile care pun în pericol viața se epuizează rapid, iar spitalele din Mariupol funcționează doar parțial.

Culoarele de evacuare din Mariupol au fost întrerupte astăzi, după ce invadatorii au interzis intrarea ajutorului umanitar în oraș. Mai mult, traseul de evacuare trebuie să fie curățat de mine înainte de a fi folosit. De mai bine de o săptămână, trupele rusești bombardează orașul unde se află în prezent circa 400.000 de civili. De când a fost instaurată blocada armatei rusești, circa 1.600 de cetățeni și-au pierdut viața, potrivit autorităților locale.

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu poate opri luptele, însă solicită o încetare a focului în jurul unor cordoane umanitare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat faptul că trupele ucrainene nu pot înceta luptele, însă acestea vor opri focul în zonele de coridoare umanitare convenite pentru evacuarea civililor din orașul-port Mariupol, solicitând trupelor rusești același lucru.

Mai mult, Zelenski a anunțat că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre eventuale presiuni ce vor fi puse asupra Rusiei pentru a-l elibera pe primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, despre care Ucraina spune că a fost răpit vineri de forţele ruseşti. Rusia nu a discutat despre această situație, deși oficialii ucraineni au declarat public faptul că edilul a fost răpit de trupele rusești pe baza unor false acuzații de terorism.

Cookies