ARHIVA B365

Eutanasierea câinilor, aprobată de deputaţii din Comisia de Administraţie

Eutanasierea câinilor fără stăpân a fost aprobată de Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor, cu 16 voturi pentru şi 6 împotrivă. Potrivit noilor modificări, eutanasierea maidanezilor va fi permisă în România, însă decizia finală va aparţine consiliilor locale, care vor decide dacă aplică sau nu această măsură pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân la nivel local. Practic, vor putea fi eutanasiaţi câinii fără stăpân care sunt agresivi, grav bolnavi sau care nu sunt adoptaţi în termen de 30 de zile de la sosirea în adăpost.

Legea va fi trimisă în plen unde va fi supusă votului deputaţilor. Camera Deputaţilor este decizională.

În Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân. Cei mai mulţi, aproximativ 20.000, sunt în Sectorul 6 al Capitalei.

În primele două luni ale anului, 1468 de persoane au fost muşcate de câini în Bucureşti. Din totalul de vicitime ale câinilor fără stăpân, 274 sunt copii, conform datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” – Centrul Antirabic. În 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane tratate la Centrul Antirabic. Potrivit acestui departament al Institutului de Boli Infecţioase, 13.220 de persoane au fost agresate de câinii comunitari, acesta fiind cel mai mare număr raportat din 2004 si până în prezent.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti atrage atenţia asupra faptului că, odată cu creşterea numărului câinilor nesupravegheaţi de pe teritoriul Bucureştiului, va creşte şi riscul de îmbolnavire a populaţiei prin transmiterea microbilor, virusurilor sau a paraziţilor. Potrivit instituţiei, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli. Cea mai gravă dintre consecinţe este contaminarea cu turbare, transmisă prin salivă odată cu muşcătura, dar şi leptospiroza, care se transmite prin intermediul urinei, atrag atenţia medicii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button