ȘTIRI

EUROPARLAMENTARE 2014. Tribunalul Bucureşti a decis: Mircea Diaconu poate candida

UPDATE. Agenția Națională de Integritate (ANI) va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu, a confirmat, sâmbătă, președintele ANI, Horia Georgescu. Contestația se va judeca la Curtea de Apel București.

UPDATE. Biroul Electoral Central nu va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MIRCEA DIACONU. Magistrații Tribunalului București au admis contestația depusă de Mircea Diaconu, astfel că fostul senator liberal Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, scrie realitatea.net.

BEC ar putea să atace această decizie la Curtea de Apel București.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MIRCEA DIACONU. Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că Diaconu are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MIRCEA DIACONU. BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului C.I. Nottara.

„Având în vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie irevocabile care trebuie respectată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţi publice, inclusiv de BEC, observând prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificările şi completările ulterioare, văzând faptul că, potrivit limbajului comun – în condiţiile în care legiuitorul nu defineşte această sintagmă – prin ‘funcţie eligibilă’ se înţelege ‘funcţie care poate fi aleasă’ – conform Dicţionarului Explicativ Român – în această categorie intrând şi funcţia de parlamentar european (…) BEC respinge candidatura independentă a lui Mircea Diaconu”, precizează BEC.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MIRCEA DIACONU. Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

„Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European”, susţine ANI.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MIRCEA DIACONU. În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button