EUROPARLAMENTARE 2014. ANI, scrisoare la BEC: Motivele pentru care nu poate candida Diaconu

de:
26 mart. 2014
0 Afișari
EUROPARLAMENTARE 2014. ANI, scrisoare la BEC: Motivele pentru care nu poate candida Diaconu

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. ANI reaminteste ca, prin raportul nr.5034/G/II/2011, a evaluat starea de incompatibilitate in care s-a aflat Diaconu Mircea, ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator in Parlamentul Romaniei si a functiei de director-manager al Teatrului „C.I.Nottara”.

Prin sentinta civila nr.5153/16.09.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, a fost respinsa contestatia formulata de acesta si, in 19 iunie 2012, Inalta Curte a respins recursul formulat senatorul, la acea vreme, Diaconu Mircea, astfel incat sentinta a ramas definitiva si irevocabila.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. In aceste conditii, sustine ANI, Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European, avand in vedere urmatoarele documente, potrivit scrisorii transmise presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut:
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de Diaconu Mircea;
Constitutia Romaniei republicata;
Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative;
Legea nr. 33/2007 – republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European
Astfel, Legea nr. 176/2010 stabileste la art. 25 interdictia privind ocuparea unei functii eligibile de catre persoane care s-au aflat si fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate:

„(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. ANI sustine ca „in lumina principiului de drept potrivit caruia Legea trebuie interpretata in sensul producerii efectelor ei si nu in sensul neaplicarii ei” si in conditiile in care Mircea Diaconu a ocupat o functie eligibila care a incetat prin efectul incompatibilitatii, „in situatia acestuia se face aplicabila teza a doua a alineatului doi”.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. „A admite o interpretare contrara, in sensul ca textul de lege se refera la posibilitatea subiectului aflat in stare de incompatibilitate de a ocupa o functie electorala, (functie nedefinita in niciun act normativ in vigoare, referirile din Constitutie si alte legi fiind la drepturi electorale), ar conduce la lipsirea de efecte a normei juridice si la eludarea celei de a doua teze a alin. (2) a art. 25 din actul normative anterior mentionat”, sustine ANI, in scrisoarea transmisa BEC.

CITEȘTE ȘI: EUROPARLAMENTARE 2014. Mircea Diaconu a strâns 100.000 de semnături FOTO 

Cookies