Europa, în alertă pe fondul unei posibile mobilizări a teroriştilor

de:
16 ian. 2015
0 Afișari
Europa, în alertă pe fondul unei posibile mobilizări a teroriştilor

Temerile erau deja mari în Europa Occidentală după mai multe ameninţări din partea Statului Islamic (SI) şi Al-Qaida în Yemen, în momentul operaţiunii antiteroriste de joi seara din Belgia, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii, ar putea fi implicate până la 20 de celule latente formate în total din 120-180 de persoane pregătite să atace în Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, relatează CNN. Agenţiile de informaţii din Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu au identificat o „ameninţare iminentă” în Belgia şi, posibil, în Olanda, a adăugat sursa citată.

În plus, autorităţile belgiene se tem că şi alţi terorişti vor trece la acţiune, potrivit publicaţiei De Tijd, citată de La Libre Belgique. Cotidianul economic şi financiar a aflat de la serviciile de securitate că pericolul unui atac nu a fost încă înlăturat.

Serviciile antiterorism se tem că şi alţi combatanţi întorşi din Siria vor trece la acţiune după operaţiunile efectuate de justiţie şi poliţie de-a lungul ţării. Ameninţări ar fi fost deja primite joi seara la Bruxelles, în urma cărora a fost ridicată alerta teroristă pentru toată ţara, potrivit De Tijd.

Ca măsură de precauţie, cele mai importante şcoli evreieşti din Bruxelles şi Anvers şi-au anulat cursurile pentru vineri, potrivit revistei Joods Actueel, citată de agenţia Belga. Potrivit revistei, în urma analizei de securitate realizate de serviciul de protecţie internă a comunităţii evreieşti, s-a constatat că este prea periculos pentru continuarea cursurilor vineri.

Pe de altă parte, o înregistrare video postată pe contul de Twitter al unui jihadist şi reperată de Observatorul pentru Orientul Mijlociu ameninţă Belgia, Franţa, Germania şi Elveţia cu noi atacuri teroriste. Potrivit Observatorului, se remarcă trei tineri combatanţi ai Statului Islamic, probabil pe străzile din Rakka în Siria, care laudă atentatele de la Paris şi ameninţă cu atacuri ulterioare.

„Le spun tuturor francezilor care se gândesc că Statul Islamic nu va ajunge în Europa, că dacă Allah o va permite, vom veni în Europa. Vor fi din ce în ce mai multe operaţiuni în toată Europa, în Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, peste tot în Europa şi peste tot în America”, afirmă primul jihadist. „Califatul se va instala în toată Europa”. adaugă el.

Cookies