Eugen Teodorovici: FMI nu mai vine în iulie. Nu ne-am înţeles cu CE pe Codul Fiscal

de:
25 iun. 2015
0 Afișari
Eugen Teodorovici: FMI nu mai vine în iulie. Nu ne-am înţeles cu CE pe Codul Fiscal

Comisia Europeană nu a ajuns la un acord cu autorităţile române în privinţa Codului Fiscal, dar va decide în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, mai spune ministrul român.

„Pe un un singur punct nu ne-am înţeles: Codul Fiscal. O să fie întâlnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea miniştrilor de Finanţe, iar Fondul Monetar Internaţional desigur nu o să vină (în iulie – n.r.) pentru că deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (…) Pentru Ecofin se va pregăti un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucureşti şi săptămâna viitoare vom şti conţinutul lui înainte de întâlnirea miniştrilor de Finanţe şi vom formula un punct de vedere”, a precizat Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii misiunii Comisiei Europene.

Acesta a precizat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la impactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor.

„Este o abordare normală din partea Comisiei Europene. În schimb au apreciat foarte mult ceea ce România a făcut în ultimii ani, ca şi măsuri de dezvoltare economică, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discuţie între noi şi Comisia Europeană. (…) Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părţi pentru acest proiect atât de important pentru economia României. (…) Important este că oricare ar fi situaţia, România s-a angajat foarte clar că îşi menţine acele angajamente asumate în special în zona de de reforme structurale|, a subliniat ministrul Finanţelor, citta de Agerpres.

Potrivit sursei citate, ţinta de deficit bugetar asumată va fi depăşită temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici susţine, însă, că este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 să fie posibilă o scădere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului.

Ministrul Finanţelor a subliniat faptul că sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar România este în situaţia în care trebuie sa ia astfel de măsuri pentru a-şi consolida şi mai mult starea economiei.

Cookies