ȘTIRI

Estrella Ştefănescu de la CFR și omul de afaceri Iorgu Ganea, reţinuți de DNA

Ştefănescu a fost audiată miercuri la DNA, într-un dosar în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi din CFR sunt suspectaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii, printre care cele controlate de oamenii de afaceri braşoveni Iorgu Ganea şi Costel Comană, în special operatorul de transport feroviar Regiotrans.

Potrivit DNA, au fost reținuți pentru 24 de ore, începând de la data de 18 februarie 2015, respectiv 19 februarie 2015, a inculpaţilor :

ŞTEFĂNESCU ESTRELLA, şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR S.A, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor;
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale),
– luare de mită în formă continuată (9 acte materiale)

GANEA IORGU, om de afaceri, reprezentant al S.C. REGIOTRANS, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (9 acte materiale),
– folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul;
– utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentaţi, la data de 19 februarie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de următoarele persoane fizice şi juridice:

S.C. REGIOTRANS S.R.L. Braşov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

HĂDĂREAN FLORIN, director REGIOTRANS SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită

CIAPRAZ GHEORGHE – VALENTIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită

DUMITRESCU CLAUDIU – OCTAVIAN, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influenţă,

NICOLAU COSTACHE, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de:
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (2 acte materiale)
– luare de mită în formă continuată (3 acte materiale)
Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

SC REGIOTRANS SRL este o societate privată care desfăşoară activităţi sociale de transport călători şi beneficiază de subvenţii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenţei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători şi costurile reale de transport.

Deşi operatorul naţional SNTFC „CFR Călători” a renunţat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivaţia nerentabilităţii, acestea au fost preluate imediat de SC REGIOTRANS SRL care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menţionaţi şi sub pretextul necesităţii creşterii numărului de curse – perechi de trenuri – folosind argumente de ordin „social”, deşi traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obţine un cuantum al subvenţiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situaţii cu o acoperire a capacităţii de transport de numai 5-10%.

Referitor la Estrella Ștefănescu, DNA precizează că în calitate de şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR S.A, ea a acţionat, în mod neîntrerupt, pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Ganea Iorgu şi o altă persoană, contra unor foloase necuvenite, aspectele de fapt constând în:

– facilitarea preluării, de către Ganea Iorgu şi alt om de afaceri, a unui număr cât mai mare de trasee de la SNTFC „CFR Călători” (care a renunţat la acestea sub motivaţia lipsei de rentabilitate economică) şi permiterea accesului acestora la date şi informaţii de natură economică din cadrul societăţii de stat, nedestinate publicităţii, privind limitele financiare agreate de administratorii feroviari naţionali;
– acordarea de consultanţă în procesul de constituire/depunere a documentaţiilor pentru obţinerea de contracte de transport feroviar social în parteneriat cu statul român, cu subvenţie supraevaluată în detrimentul CNCF CFR SA;
– protejarea intereselor economice ale lui Ganea Iorgu şi ale celuilalt om de afaceri, în sensul tolerării practicilor acestora de a introduce şi menţine în circulaţie un număr nejustificat de trenuri şi trase în scopul exclusiv de a obţine subvenţii suplimentare.

În schimbul sprijinului constant şi continuu acordat companiei feroviare braşovene REGIOTRANS SRL şi altei societăţi, Ştefănescu Estrella a fost recompensată material primind diferite foloase necuvenite, după cum urmează:

– În data de 18.08.2011, respectiv în perioada 26.04 – 06.05.2011 şi în perioada 22.11.2011-25.11.2011 (imediat după câştigarea secţiilor neinteroperabile de pe raza RCF Timişoara de către una din societăţile private favorizate), la solicitarea lui Ştefănescu Estrella, Hădărean Florin (director REGIOTRANS SRL) s-a ocupat de efectuarea reviziei la autoturismul proprietate personală a funcţionarului, marca Audi
– La data de 31.08.2011, Ştefănescu Estrella i-a solicitat lui Hădărean Florin să-i alimenteze cardul de combustibil pus la dispoziţie de REGIOTRANS SRL pentru a plăti carburantul necesar parcurgerii unei distanţe de 2.000 km pe traseul Braşov-Bicaz-Iaşi-Târgu Mureş-Cluj-Transalpina (în data de 01.09.2011 de pe acest card Ştefănescu Estrella a alimentat 46,17 l. combustibil).
– În aceeaşi perioadă, Ştefănescu Estrella a beneficiat împreună cu fiica sa de cazare gratuită la o pensiune deţinută de Ganea Iorgu în Poiana Braşov şi, de asemenea, a solicitat şi a obţinut decontarea sejurului turistic în staţiunea Gura Humorului, jud. Suceava, în perioada 31.08 – 10.09.2011.
– Pentru a o recompensa disimulat pe Ştefănescu Estrella, Ganea Iorgu şi alt om de afaceri au angajat formal două persoane din familia acesteia, pe perioada de vară, în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de REGIOTRANS SRL; deşi cei doi angajaţi au fost retraşi după două zile de activitate, REGIOTRANS SRL a efectuat plata pentru întreaga perioadă de vară. La data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă.
– La data de 05.10.2011, Ştefănescu Estrella a solicitat printr-un interpus al oamenilor de afaceri furnizarea cu titlu gratuit a unui set de anvelope de vară (de cca.1600 lei) pentru autoturismul proprietate. La aceeaşi dată, aceasta a solicitat şi o bicicletă pentru uz personal, sugerând ca aceasta să fie considerată un „cadou” de Crăciun, indicând explicit modelul;
– La începutul lunii mai 2010, Ştefănescu Estrella a primit de la unul din oamenii de afaceri o sumă de bani pentru a participa la o nuntă în familie;
– În perioada 08–13.06.2010, Ştefănescu Estrella a solicitat şi primit de la cei doi oameni de afaceri un laptop performant şi un telefon mobil cu abonament înregistrat pe firmele celor doi. Obiectele au fost achiziţionate de Hădărean Florin conform parametrilor tehnici indicaţi explicit de Ştefănescu Estrella. Laptopul a fost primit la data de 14.06.2010 .
– Ştefănescu Estrella le-a permis celor doi oameni de afaceri să scoată din circulaţie câte trenuri doresc. Simultan aceasta a acţionat pentru eliminarea de pe trei trasee din nordul Moldovei a unui alt operator privat, competitor al celor doi oameni de afaceri favorizaţi.

În ceea ce îl privește pe Nicolau Costache, DNA menționează că în perioada august 2010 – februarie 2011, în calitate de director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, el a primit, în trei rânduri, de la reprezentanţii unor firme, sumă de bani, cu scopul favorizării firmelor respective procedura de achiziţii publice a unor lucrări la calea ferată, pe raza RCF Braşov.

În acelaşi sens, Nicolau Costache i-a promis unui om de afaceri să-şi exercite influenţa pe lângă alţi colegi, respectiv clienţi ai RCF Braşov şi ulterior a şi intervenit, cu scopul de a-i facilita încheierea de noi contracte, inclusiv prin subcontractare.
De asemenea, în contextul organizării de către CN CF CFR S.A. şi Ministerului Transporturilor, începând cu data de 10.03.2011, a procedurilor de licitare a lucrărilor destinate transformării / reabilitării unor gări feroviare, Nicolau Costache s-a implicat nemijlocit în acţiuni care au ca obiect favorizarea anumitor firme pentru ca acestea să obţină contracte de lucrări direct şi prin subcontractare ulterioară.
La data de 05.07.2010, Nicolau Costache i-a comunicat informaţii privilegiate unui om de afaceri pentru ca acesta să obţină contractul de „achiziţii echipamente de lucru”, pe care CNCFR S.A. l-a scos la licitaţie; în acelaşi sens, a intervenit la Direcţia Comercială a CN CF CFR S.A. pentru a prelungi termenul limită referitor la licitaţie, astfel încât societatea privată să facă rost de obiectele în cauză.
Din funcţia deţinută, suspectul Nicolau Costache a iniţiat demersuri pentru ca să fie înfiinţată disimulat (posibil pe numele unui terţ) o societate comercială având ca obiect de activitate „lucrări de construcţii, montaj, reparaţii infrastructură feroviară”, spre care să dirijeze ulterior, în mod ilegal, contractele ce urmau a fi licitate de RCF Braşov şi / sau CN CF CFR S.A. În acest sens, Nicolau Costache intenţiona să valorifice în interes personal datele şi informaţiile pe care le deţine din interiorul companiei.
În acelaşi context, Nicolau Costache a promis acestora că, în perioada următoare, CN CF CFR S.A. va scoate la licitaţie un contract de achiziţie pentru bariere automate de cale ferată, pe care îl poate dirija preferenţial către o asociere nou înfiinţată.

De asemenea, DNA precizează că la data de 02.01.2013, suspectul Dumitrescu Claudiu Octavian, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor, a primit suma de 20.000 euro de la Ganea Iorgu, în schimbul căreia a promis sprijin atât în legătură cu exercitarea propriilor atribuţii de serviciu din cadrul Direcţiei feroviare – DGTI cât şi că va interveni pe lângă alţi funcţionari, atât din subordinea sa cât şi funcţionari ierarhic superiori, pentru promovarea intereselor financiare ale firmelor deţinute de omul de afaceri, cu predilecţie a REGIOTRANS SRL, operator naţional de călători.

În acest sens, Dumitrescu Claudiu Octavian a promis că va depune toate diligenţele pentru ca (pe fondul restricţiilor bugetare):
– să nu fie redus prea mult cuantumul subvenţiei alocate de Ministerul Transporturilor pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013;
– să se păstreze criteriul actual de acordare a subvenţiilor în cauză (indicator tren/km), care este unul păgubos pentru bugetul de stat, şi să blocheze intenţia ministrului de finanţe de a introduce ca şi criteriu obligatoriu „numărul minim de călători transportaţi;
– să le furnizeze informaţii privilegiate din cadrul DGTI privind ceilalţi concurenţi;
– să efectueze intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari pentru urgentarea circuitului documentelor de resort şi obţinerea avizelor de legalitate aferente obiectului de activitate al SC REGIOTRANS SRL;

Pe de altă parte, Dumitrescu Claudiu Octavian urma să furnizeze pe e-mail, lui Ganea Iorgu şi unui alt om de afaceri, variantele de contract aflate în dezbatere la Ministerul Transporturilor, pentru ca informaţiile astfel obţinute să fie utilizate de către aceştia în cadrul discuţiilor purtate la nivelul ministerului de resort dar şi pentru a crea avantaje în concurenţa cu ceilalţi operatori feroviari.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button