„Este cel mai mare șoc al vieții mele”. Simona Halep, anunțată retroactiv că a s-a dopat la turneul US Open din august

21 oct. 2022
1210 afișări
„Este cel mai mare șoc al vieții mele”. Simona Halep, anunțată retroactiv că a s-a dopat la turneul US Open din august

Simona Halep a anunțat că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, o substanță interzisă în tenisul profesionist, la US Open 2022, competiție care s-a desfășurat în august. Sportiva, care neagă că s-a dopat, a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, dar nu este clar pentru ce perioadă, scrie Libertatea.

Roxadustat este o substanță interzisă în sportul profesionist și este un medicament împotriva anemiei. Acesta este, de regulă, comercializat sub denumirea de Evrenzo și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi (CKD), potrivit site-ului de specialitate medicines.org.uk, mai scrie publicația.

Românca neagă în totalitate acuzațiile și spune că va lupta pentru a-și salva renumele.

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce este cel mai mare șoc al vieții mele”, a anunțat Simona Halep.

„De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală”, a completat ea. „Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, completează sportiva.

La US Open 2022, unde a fost prinsă dopată, Simona Halep a pierdut încă din primul tur împotriva ucrainencei Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6. Aflată pe locul 9 mondial, Simona Halep nu a mai jucat niciun meci de la US Open. După ce s-a operat la nas, ea a anunțat că în aceste momente are nevoie de recuperare. Dacă, inițial, ea a spus că va lipsi de pe teren doar câteva luni, a transmis apoi că se va întoarce abia în 2023.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping de tenis din 2022 (TADP). ITIA a trimis jucătorului o notificare preinculpare cu privire la o încălcare a regulilor antidoping la 7 octombrie 2022, potrivit publicației de specialitate TennisTonic.

Simona Halep a contestat prima probă, dar și rezultatul eșantionului B a ieșit tot pozitiv, astfel că a fost suspendată provizoriu de la toate competițiile sportive.

Îți mai recomandăm și:

 

 

 

 

 

Cookies