Este cartierul Vatra Luminoasă un cartier reprezentativ al Capitalei? Aflăm joi, la Palatul Suţu

de:
10 mart. 2015
14 Afișari
Este cartierul Vatra Luminoasă un cartier reprezentativ al Capitalei? Aflăm joi, la Palatul Suţu

Conferinţa va avea loc joi, 12 martie 2015, de la ora 19:00, la Palatul Suțu şi va fi susţinută de Andrei-Răzvan Voinea, doctorand, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ București — Departamentul de Istoria și Teoria Arhitecturii

„Succesiunea proiectării și execuției a trei parcelări de locuințe sociale în intervalul de aproape 20 ani între șoseaua Iancului și str. Maior Coravu, completată ulterior cu un ansamblu rezidențial de tip cvartal stalinist și cu alte blocuri ‘comuniste’ au condus la apariția unui cartier distinct al Bucureștiului, caracterizat în nenumărate rânduri drept reprezentativ pentru arhitectura Bucureștiul anilor treizeci — patruzeci.

Însă ceea ce se prezintă în Planul Urbanistic Zonal drept Zona Protejată nr. 46 Vatra Luminoasă (întreg ansamblul dintre șoseaua Iancului și str. Vatra Luminoasă) sau pe lista Monumentelor Istorice drept Parcelarea Iancului (cuprinzând doar parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine) trădează o confuzie birocratică derivată din confuzia istorică, cele două documente fiind incomplet documentate.

Care au fost arhitecții acestor parcelări, cine s-a mutat în cartier și cât de accesibile erau acestea sunt doar câteva întrebări la care prezentarea va răspunde, aducând în atenția publicului nume de arhitecți puțini menționați în critica de specialitate (Aprihăneanu, Hanciu sau Țărușanu).

În acest context, este acest cartier reprezentativ pentru București sau mai degrabă unic în peisajul bucureștean premergător celui de-al Doilea Război Mondial?”, se întreabă conferenţiarul, în descrierea evenimentului.

Intrarea 7 este lei, iar în preț este inclusă vizitarea expozițiilor organizate la Palatul Suțu.

Următoarele conferință de joi:

19 martie 2015 — ‘Petre Antonescu și arhitectura bucureșteană’ cu Sidonia Teodorescu

26 martie 2015 — ‘Locuirea la margine de București — între problema socială și problema spațială’ cu Robert Stoiculescu

2 aprilie 2015 — ‘Fotograful Andreas Daniel Reiser’ cu Emanuel Bădescu

Cookies