Esplanada Palatului Parlamentului va fi reamenajată: Grădini terasate, cascadă și tunel-muzeu

de:
09 oct. 2013
11 Afișari
Esplanada Palatului Parlamentului va fi reamenajată: Grădini terasate, cascadă și tunel-muzeu

„Se propune realizarea unei gradini reprezentative, pornind de la zona de acces in cladire pana la zona adiacenta Pietei Constitutie. Gradina reprezentativa se finalizeaza spre Piata Constitutiei cu realizarea unui luciu de apa cu o cadere, pentru a evidentia o conexiune la nivel vizual intre fantanile de pe Bd. Unirii si cladirea Palatului Parlamentului. Se propun 4 zone de tip piateta, de-o parte si de alta a zonei reprezentative, aceste zone au rol de spatii pentru grupare, spatii expozitionale, in aer liber, cu caracter temporar, etc.”, se precizează într-unul dintre proiectele propuse.

 

Un alt proiect propune crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul unei platforme – dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna și terase belvedere orientate spre piata, cu accente decorative specifice. De asemenea, arhitecții recomandă și introducerea unui bazin decorativ – cascadă, a unei scene, dar și a unui sistem de iluminat public care să poată fi utilizat și în spectacole de sunet și lumină. 

Grădini tematicce terasate și tunel-muzeu

O altă propunere vizează amenajarea unor grădini terasate tematice: Grădina Montană, Grădina Submontană, Gradina Colinară, Grădina Stepică și Grădina Fluvio-Deltaică. „Cele șase spații tematice sunt amplasate în funcție de etajarea acestora în mediul natural, având asociate o topografie caracteristică fiecărei zone în parte”, se precizează în proiect.

Un element important în acest proiect îl constituie tunelul-muzeu, care va face legătura între Grădina Alpină și intrarea principală din Piața Constituției. „Tunelul-muzeu va avea un caracter de spațu memorial având ca temă istoria transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului”, potrivit proiectului. 

Într-un alt proiect, se propune realizarea unei scări urbane monumentale cu o sută de trepte care să lege Piața Constituției de Palatul Parlamentului.” Aceasta Scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti”, se precizează în proiect.

„Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, sructuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional”, se mai menționeză în proiect. 

Alți arhitecți propun „reinterpretarea rețelei de străzi și alei ce exsita înaintea demolărilor și readucerea acestora în cadrul parcului din fața Palatului Parlamentului sub forma unor alei pietonale”. Spațiul dintre alei va fi amenajat sub forma unui amplu parc englez. 

Într-un alt proiect se propune amenajarea unei platforme urbane care se transformă din scenă pentru artă în bazin cu apă și în patinoar. „Elementul devine simultan o scena urbana, oglinda de apa cat si podium panoramic, si se transforma continuu in functie de anotimp si necesitatii, formuland platforma optima pentru viata urbana cotidiana”, se precizează în proiect. 

Proiectele câştigătoare vor fi fi premiate. Locul I – 10.000 lei, locul al II – lea 7.500 lei şi locul al III – lea, 3.000 lei.

Juriul este format din reprezentanţi ai Academiei Române, Uniunii Arhitecţilor, Uniunii Artiştilor Plastici, Facultăţii de Urbanism, Registrului Urbaniştilor, Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Universitatea „Ion Mincu”, Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Camerei Deputaţilor.

Juriul va lua în considerare şi votul publicului exprimat pe site-ul Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro.  

Cookies