Zona Podul Grant a devenit centrul coșmarului în traficul din București. Începând de luni, 16 octombrie, se continuă lucrările de reabilitare și consolidare de la Podul Grant și au fost instituite noi restricții majore de circulație. Mai exact, s-a închis circulația rutieră pe pod, pe sensul de mers dinspre Calea Crângași către Str. Turda.
Bucureștenii au început să petreacă ore bune în mașini, la semafoare, blocați în trafic, din cauza restricțiilor de circulație. O altă problemă o reprezintă și șoferii care circulă pe calea de rulare a tramvaielor, în speranța că vor ajunge mai repede la destinație.
Un bucureștean povestește, în mediul online, cum un copil care a plecat la școală cu tramvaiul 44 a făcut aproape 3 ore până la destinație. În mod normal, drumul ar fi fost parcurs în 30 de minute.
Mai întâi, să vizualizăm situația. Este luni, plouă, iar majoritatea bucureștenilor preferă să plece la serviciu sau pe unde mai au ei treabă, cu mașina proprie și personală. Ok…am mai fost în acest scenariu, am petrecut mai mult timp în traficul din Capitală, dar nu a fost atât de grav.
Doar că, începând de luni, 16 octombrie, pe lângă cele enumerate mai sus, au fost instituite și restricții de circulație majore pentru lucrările de la Podul Grant, iar această măsură chiar a dat peste cap traficul din București. Zeci de mii de bucureșteni s-au trezit „prinși” în intersecții și au făcut aproape 3 ore până la destinație.
Într-o postare pe Facebook, un bărbat din București spune că a rămas cu impresia că trăiește într-o țară eșuată, ori cel puțin într-un oraș eșuat. El a ținut să povestească cum, un copil care a plecat la școală, luni dimineață, 16 octombrie, cu tramvaiul 44, a făcut două ore și jumătate, în condițiile în care drumul ar fi fost parcurs în 30 de minute.
Mai exact, elevul a plecat la 7:40 și a ajuns la școală la ora 10:10. Primele două ore au fost pierdute.
Acest lucru s-a întâmplat din cauza restricțiilor de circulație de la Podul Grant, spune bucureșteanul. Tot el mai spune că, în loc ca aceste lucrări să se facă pe timp de vară, când lumea era plecată în concedii, a fost aleasă închiderea circulației în octombrie, cânt toată lumea merge la serviciu sau la școală.
În momentul în care autoritățile au anunțat că vor închide circulația pe Podul Grant, nu au luat în calcul că vor bloca traficul din oraș pentru că străduțele din zonă abia suportă traficul „normal”.
Bărbatul nu știe pe cine să dea vina pentru această situație, însă pentru faptul că un copil a ajuns să facă 2,5 ore până la școală, i se pare „chintesența eșecului unei administrații”.
Astăzi am rămas cu impresia că trăiesc într-o țară eșuată. Sau cel puțin într-un oraș eșuat, ca să nu par chiar așa de pesimist. Un copil care a trebuit să ajungă azi la școală, pe un drum pe care în mod normal îl parcurgea în 30 de minute cu tramvaiul 44, a făcut două ore și jumătate (!!!!!). Concret, a plecat de la 7.40 a ajuns la 10.10 la școală. Bineînțeles, primele două ore au fost pierdute.
Totul din cauză că închiderea podului Grant a fost făcută total aiurea. În loc să închidă circulația peste vară, când lumea era în vacanță și timpul bun permitea lucrul mai rapid, s-a ales soluția închiderii circulației în luna octombrie, când toată lumea este la muncă sau la școală. Nu a fost gândită nici o soluție pentru trafic, ci doar s-a spus că tot traficul dinspre Giulești și Militari se va derula pe străduțele adiacente podului Grant. Care abia suportă traficul “normal”, iar astăzi toată zona a fost complet blocată pentru 2-3 ore.
Nu știu cine sunt vinovații pentru această situație, cel mai probabil un cumul de responsabilități de la Primăria Capitalei, a sectorului 6, poliția locală și rutieră, nesimțirea proverbială a șoferului bucureștean, obișnuit să meargă pe linia de tramvai fără să riște vreo amendă etc. Indiferent cine și în ce proporție e vinovat, rezultatul – faptul că un copil trebuie să facă 2,5 ore până la școală – mi se pare chintesența eșecului unei administrații, a spus Sorin Z. într-o postare pe Facebook.
Tot luni dimineață, 16 octombrie, după mult timp petrecut în trafic, Primarul Sectorului 6 a făcut apel către Primarul Capitalei. Ciprian Ciucu a cerut ca PMB să se alăture eforturilor de dirijare a traficului cu propria Poliție Locală. Totodată, Ciucu i-a cerut lui Nicușor Dan să scurteze timpul de execuție a lucrărilor prin alocare de resurse suplimentare (să se lucreze în trei schimburi). Primarul Sectorului 6 a făcut apel și către STB, astfel încât să fie suplimentată capacitatea de transport.
După haosul general din trafic, luni seară, Primăria Capitalei a anunțat mai multe măsuri de fluidizare în zona Podului Grant. Printre acestea: a fost suplimentat numărul de polițiști rutieri pentru dirijarea traficului; modificarea mai multor semafoare; suplimentarea tramvaielor de pe liniile STB 11 și 44.