ESENȚIAL | Vor fi din nou, la metrou, chioșcuri cu apă, suc, merdenele și alte cele. Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice (proiect)

12 iun. 2024
18458 afișări
ESENȚIAL | Vor fi din nou, la metrou, chioșcuri cu apă, suc, merdenele și alte cele. Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice (proiect)
ESENȚIAL | Vor fi din nou, la metrou, chioșcuri cu apă, suc, merdenele și alte cele. Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice (proiect) | Sursa foto: Agerpres

Chioșcurile ar putea reveni la metrou, potrivit unui proiect de lege. ​Metrorex va avea dreptul să închirieze părți din infrastructura publică de metrou, către persoane fizice sau juridice, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, iar veniturile obținute ar trebui folosite pentru lucrări de întreținere, reparații și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă.

Proiectul de lege permite Metrorex să închirieze spații pentru chioșcuri

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a pus în dezbatere luna aceasta proiectul de lege, potrivit HotNews.ro.

În nota de fundamentare se precizează că modificările legislative introduse prin OUG nr. 57/2019 – Codul Administrativ, privează concesionarul (n.a Metrorex) de posibilitatea închirierii bunurilor concesionate și limitează acum reținerea de către acesta a veniturilor rezultate din exploatarea bunurilor atribuite în folosință gratuită prin contractul de concesiune.

În document se menționează următoarele:

În plus, interzice titularului dreptului de administrare reținerea sumelor provenite din închirieri în situația în care activitatea acestuia este subvenționată de la bugetul de stat sau de la bugetul local.

În acest sens, proiectul de lege privind organizarea transportului cu metroul constituie, în favoarea operatorului de transport, dreptul de a închiria părți ale infrastructurii publice către alte persoane fizice sau juridice, și clarifică, sub aspectul reglementării legale, situația veniturilor rezultate din închirierea acestor bunuri.

Derogările propuse de proiectul de lege ar permite companiei creșterea veniturilor proprii. În consecință, se va diminua impactul asupra efortului bugetar alocat acestui tip de serviciu public, în raport de compensația acordată în cadrul contractelor de servicii publice.

Prin derogare de la prevederile art. 299 și 300 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, veniturile obținute din închirierea unor părți ale infrastructurii publice de metrou concesionate se încasează de către administratorul infrastructurii în scopul folosirii acestora pentru executarea de lucrări de întreținere, reparații curente și reparații capitale la infrastructura de metrou și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, atât din spațiile tehnice cât și din spațiile publice ale infrastructurii de metrou.

Întregul articol poate fi citit AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies