ESENȚIAL | Uriașa notă de plată: PNL+PSD au cheltuit cu campania, într-o singură lună, mai mult decât bugetul lunar adunat al spitalelor Colțea și Babeș din București | SNOOP

12 iun. 2024
286 afișări
ESENȚIAL | Uriașa notă de plată: PNL+PSD au cheltuit cu campania, într-o singură lună, mai mult decât bugetul lunar adunat al spitalelor Colțea și Babeș din București | SNOOP
ESENȚIAL | Uriașa notă de plată: PNL+PSD au cheltuit cu campania, într-o singură lună, mai mult decât bugetul lunar adunat al spitalelor Colțea și Babeș din București | Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop, George Călin

PSD+PNL, câștigătorii alegerilor locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie, au cheltuit, într-o singură lună de campanie electorală, doar pentru reclame politice la televizor și pe internet, o sumă fără precedent. 

PNL și PSD au cheltuit, într-o singură lună, cât cheltuiesc laolaltă spitalele Colțea și Babeș

Site-ul de investigații SNOOP publică astăzi cât au cheltuit cele două partide din ale coaliției doar pentru publicitatea la televiziuni și pe internet: 45 de milioane de lei, echivalentul a 9 milioane de euro. Este o sumă care va fi decontată din bani publici, iar SNOOP citează exact facturile trimise de către partide la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 

Niciodată în istoria alegerilor din România, un partid sau o coaliție n-a cheltuit atât de mult. Dar cât de mare e suma? Spitalul Colțea din Capitală, unul dintre cele mai moderne de azi, are un buget de 21 de milioane de lei pe lună. Iar Institutul ”Victor Babeș”, cel care a dus greul cercetării și elaborării protocoalelor în perioada Covid, are un buget lunar de 20 de milioane de lei. Împreună, cele două spitale bucureștene nu cheltuiesc 45 de milioane de lei, adică exact cât a cheltuit Coaliția de Guvernare doar pe publicitate în campania electorală.

Rezultatul a fost, politic vorbind, strălucit. PSD+PNL au reușit să ajungă la un control politic al țării. Cele două partide cor conduce 37 de județe cucerite din 41 și vor avea 19 mandate europarlamentare câștigate, din totalul de 33.

Citește aici, pe SNOOP, cine au fost marii donatori ca să existe fondurile inițiale pentru uriașa investiție și unde au mers banii.

Poate vrei să citești și:

 

Cookies