În ședința de miercuri, 26 februarie, a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a fost votată o hotărâre prin care STB ar urma să contracteze un împrumut de 363.000.000 de lei, în vederea achiziționării a 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.
Proiectul de hotărâre, introdus pe ordinea de zi suplimentară, a fost aprobat cu 42 de voturi favorabile.
Conform proiectului, se aprobă garantarea de principiu de către Municipiul București, prin veniturile proprii, a unui credit de investiții în valoare de 363.293.815 lei, ce urmează a fi contractat de către STB, potrivit Agerpres.
TPBI a solicitat contractarea creditului. Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri, cu podea coborâtă, furnizate de Electroputere VFU Pașcani.
Licitația pentru cele 40 de tramvaie a fost lansată în timpul mandatului Gabrielei Firea și câștigată de Electroputere VFU Pașcani în iulie 2020, atunci când la primărie se afla deja Nicușor Dan.
Contractul nu a fost semnat nici până acum și, din acest motiv, instanța a decis să oblige STB la plata penalităților.
Societatea plătește penalități de 20.000 de euro pe zi, așa cum a declarat consilierul municipal PSD Marian Artimon, în ședința Comisiei Economice.
La momentul acesta, STB plătește 20.000 de euro pe zi penalitate pentru situația cu Pașcani, pentru că s-a scos la licitație (achiziția celor 40 de tramvaie, n.r.), iar când să facă licitația, au spus că nu mai vor tramvaie. Instanța a hotărât că STB trebuie să plătească și este foarte probabil că poate să treacă la 100.000 de euro pe zi penalitatea. Asta înseamnă falimentul STB.
Directorul general al STB, Daniel Istrate, a explicat că STB, prin decizia instanței, este obligată să încheie contractul pentru achiziția tramvaielor. Tramvaiele ar urma să fie livrate în decurs de doi ani.
În 2019 a fost demarată o procedură de achiziție a 40 de tramvaie de 18 metri. Finanțarea era făcută printr-un program de investiții care era în bugetul local al Municipiului București la vremea respectivă. Pe urmă ea s-a transformat în societate de stat. Problema e că procedura a fost finalizată. S-a desemnat câștigătorul. Nemaifiind finanțare, nu s-a mai semnat contractul. Nesemnându-se contractul, asta a dus la acționarea noastră în judecată. Au câștigat. Avem două instanțe care le dau dreptate. Nu putem să negociem aici. Este o instanță care ne obligă să încheiem contractul.
De când sunt manager, am făcut adrese pe parcursul anului trecut către Primăria Municipiului București, către Direcția de guvernanță corporativă, în care am înștiințat această problemă. Și prin AGA, și prin CA, am cerut majorare de capital social la vremea respectivă, pentru a putea intra la negociere cu grupul care a fost desemnat câștigător, conform deciziei instanței.
Te-ar mai putea interesa și: