Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 13 decembrie, legea conform căreia conducătorii de trotinete electrice pot fi sancționați de Poliția Locală.
Actul normativ promulgat de către Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare modificarea art. 7 alin. (1) lit. j) din Legea nr.155/2010, în sensul că se acordă Poliției Locale atribuții de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii trotinetelor electrice, scrie Antena3.ro.
În forma de până acum a legii lit. j) preciza că poliția locală „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală”.
Așadar, potrivit acestei legi, polițiștii locali constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală.
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu spunea, în septembrie, că municipalitatea ar putea organiza un referendum, astfel încât cetățenii să decidă dacă vor interzicerea trotinetelor electrice pe străzile din București. În acest sens, Bujduveanu a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu General.
Bujduveanu anunța că, în calitate de viceprimar general și de consilier PNL, a elaborat în urmă cu un an Regulamentul privind folosirea trotinetelor în Capitală.
Regulamentul a urmat toți pașii legali, inclusiv dezbaterea publică. Acesta a fost propus și scos de trei ori de pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București.
Am decis astfel că Bucureștiul nu mai poate aștepta. Ne întoarcem la cea mai bună formă de democrație și îi întreb direct pe bucureșteni, prin referendum, dacă își doresc sau nu trotinete electrice în regim self-service pe străzile orașului.
Pentru costuri cât mai scăzute, viceprimarul a propus ca referendumul să fie organizat în același timp cu alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie 2024.
Acesta i-a invitat pe consilierii generali, indiferent de partidul din care fac parte, să semneze și să susțină demersul.
Anul trecut, pe străzile din București și din alte orașe din țară s-au produs peste 1.250 de accidente, ușoare și grave.
Polițiștii transmit că 9 din 10 astfel de accidente s-au produs din cauza conducătorilor trotinetelor.
Din cele peste 1.250 de accidente cu trotinete din 2022, 155 accidente au fost grave și s-au soldat cu moartea a 8 oameni, cu rănirea gravă a 131 și rănirea ușoară a altor 5 oameni.
Te-ar mai putea interesa și: