ESENȚIAL | Șefa ASSMB, Oana Sivache, și managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, puși sub control judiciar pentru mită. Amândoi au fost audiați azi la DNA

27 mart. 2024
292 Afișari
ESENȚIAL | Șefa ASSMB, Oana Sivache, și managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, puși sub control judiciar pentru mită. Amândoi au fost audiați azi la DNA
ESENȚIAL | Șefa ASSMB, Oana Sivache, și managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, puși sub control judiciar pentru mită. Amândoi au fost audiați azi la DNA. Sursa foto: Facebook/ DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, a fost plasată sub control judiciar de Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce a fost pusă sub urmărire penală pentru luare de mită.

Alături de ea, la sediul DNA s-a prezentat și managerul Spitalului „Colțea”, Bogdan Furtună, care este audiat în același dosar. Tot sub control judiciar va fi cercetat și acesta, fiind pus sub urmărire penală pentru dare de mită.

Oana Sivache este acuzată că a primit peste 40.000 de lei de la Bogdan Furtună, drept mită

Oana Sivache, directorul ASSMB, și Bogdan Furtună, managerul Spitalului „Colțea” din Capitală s-au prezentat miercuri, 27 martie, la sediul DNA pentru a fi audiați într-un dosar de corupție.

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres că Oana Sivache a fost chemată într-un dosar ce investighează posibila trucare a unei licitații privind achiziția de servicii IT pentru spitale.

Ulterior, cei doi au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Oana Sivache este acuzată că a primit o mită de aproape 40.000 de lei de la Bogdan Furtună pentru a-l numi în funcția de manager interimar al spitalului. Anchetatorii spun că Furtună i-a plătit, în ultimul an, lui Sivache chiria și utilitățile pentru imobilul în care locuiește alături de familia sa.

Într-un comunicat de la DNA se precizează următoarele:

În perioada 01.07.2023 – 27.02.2024, inculpata Sivache Gabriela-Oana, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la inculpatul Furtună Ioan-Bogdan foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa A.S.S.M.B. l-ar fi ocupat împreună cu familia.
În schimbul obținerii acelor foloase, inculpata Sivache Gabriela-Oana ar fi făcut demersuri pentru ca inculpatul Furtună Ioan-Bogdan să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu data de 04.11.2022.

La ieșirea din sediul DNA, Oana Sivache a declarat pentru jurnaliști că pe numele ei au fost făcute două denunțuri, autorii fiind două persoane aflate în acest dosar.

În luna decembrie au fost efectuate mai multe percheziții DNA la spitale

În luna decembrie 2023, procurorii DNA au făcut percheziții la Administrația Spitalelor și a Serviciilor Medicale București (ASSMB) și la Spitalele „Colțea” și „Sf. Luca” din Capitală.

Perchezițiile au fost efectuate într-un dosar de corupție care are legătură cu implementarea de servicii IT la spitale din Bucureşti, potrivit unui comunicat citat la acea vreme de Agerpres.

ASSMB a transmis atunci că DNA a solicitat contracte de achiziție publică încheiate în 2022 de fostul director general de la acel moment, Cristian Plută.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracțiuni de corupție, comise de funcţionari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziţie publică ce prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT. În cursul zilei de 12 decembrie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziţii domiciliare la sediile a trei instituţii publice din Bucureşti”, se arată în comunicatul transmis la acea vreme.

La sosirea la sediul DNA, directorul general al ASSMB a declarat următoarele, potrivit Libertatea.ro:

S-au făcut nişte percheziţii la ASSMB în decembrie. M-au sunat, au venit să vedem despre ce este vorba. (…) Eu mă bucur că au venit, în sfârşit, şi vor să facă treabă, să se facă lumină, să se facă curăţenie, există nişte plângeri depuse de ASSMB pe fapte de corupţie şi în 2022, aşteptăm ca instituţiile statului să-şi facă treaba.

Oana Sivache a fost cea care l-a denunțat pe fostul director adjunct al ASSMB, anul trecut

Fostul director adjunct al ASSMB, Cristian Plută, a fost trimis în judecată pe data de 6 decembrie 2023, de procurorii DNA. El a fost acuzat că a primit o mită de 20.000 de euro de la managerul Spitalului Colentina, George Cristescu, pentru a-l numi în funcție.

Plută a mai fost acuzat și că a primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite companii să câștige licitații organizate de instituție.

Citește și:

Cea care l-a denunțat pe fostul director adjunct la DNA a fost șefa Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache. Aceasta a fost cea care a colaborat cu procurorii și a dezvăluit cum funcționează rețeaua de achiziții publice falsificate.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Libertatea, în septembrie 2023, că în instituția respectivă „se formase o rețea” care aranja licitațiile, oferindu-le unor firme de casă, iar „directoarea Oana Sivache a colaborat cu DNA încă de la început”.

Sivache nu doar l-a denunțat pe Plută, ci le-a oferit procurorilor informații în timp real.

Managerul Spitalului Colentina, George Cristescu, a fost condamnat pe 21 decembrie, de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că i-a dat mită lui Plută pentru a fi numit în funcţie.

Te-ar putea interesa și:

Cookies