Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a atacat în instanță dispoziția de retrocedare a celor aproximativ 12 hectare din Parcul IOR, a transmis acesta în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
Rareș Hopincă a fost alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în zona retrocedată a Parcului IOR în această dimineață pentru a susține o conferință de presă.
Prefectul Capitalei a declarat că în urma analizei dispozițiilor de retrocedare a celor 12 hectare din Parcul IOR, există elemente vădite de nelegalitate în privința întocmirii și aprobării lor de Nicușor Dan.
În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 ha, parte din Parcul IOR, am decis să le atac în instanță și să cer anularea lor. În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005. Din punctul meu de vedere acest teren de 12 ha trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă.
Prefectul a mai spus că principalul motiv de nelegalitate este că acel teren a fost retrocedat pe Legea 10, deși era o suprafață arabilă.
Aceste 12 ha fac parte dintr-un corp de 767 de teren arabil constituit în anul 1921 în proprietatea unui cetățean numit Ivan Gruef. În anul 1945, statul român expropriază acest teren arabil în suprafață de 12 ha de la numiții Ivan Gruef și Elena Cantacuzino, în baza Legii 187/1945 privind reforma agrară. Este foarte important de menționat acest lucru, acest teren a fost tot timpul teren arabil. În anul 2005, ingnorându-se faptul că a fost teren arabil.
Acest teren a fost retrocedat în baza Legii 10/2001 și nu pe baza Legii 18/1991, cum cere în mod explicit legea. Este un element vădit de nelegalitate pe care instanța l-a constatat deja la fond, în procesul intentat de Primăria Sectorului 3 și care trebuie să ducă fără niciun fel de dubiu la anularea acestor dispoziții de retrocedar.
Rareș Hopincă a mai transmis că acest teren, din momentul exproprierii sale în anul 1945, a fost tot timpul domeniul public al statului. Aici era amenajat un parc:
A fost parc. Din fericire, Google are o memorie foarte bună. Dacă vom căuta imaginile din 2003-2005, vom vedea că aici au fost alei și nu în mod abuziv, cum susține Primăria Generală, că era câmp, neafectat de nicio investiție publică. Acest teren a fost domeniul public al statului și el trebuie să redevină domeniul public al statului.
Într-un răspuns acordat pentru HotNews.ro, ISU-BIF a transmis că de la începutul anului 2022 și până la finalul lunii august 2023, în zona retrocedată a Parcului IOR au avut loc 15 incendii.
La 11 dintre acestea, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară, două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat, iar la restul de la foc aprins pe spațiul verde, care s-a extins pentru că nu a mai putut fi controlat.
Totodată, zeci de arbori au fost tăiați, iar Poliția Locală i-a amendat pe făptași, a mai transmis HotNews.ro.
Cele 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedtae în 2005, iar în 2022, proprietarii sau chiriașii anunțau că doresc să ridice acolo un parc de distracții.
Te-ar mai putea interesa și: