ESENȚIAL | Poliția Capitalei anchetează gravul incident de la metrou, de la Timpuri Noi, unde două trenuri s-au ciocnit. Metrorex: Nu s-au tamponat, s-au cuplat accidental

28 feb. 2024
9580 Afișari
ESENȚIAL |  Poliția Capitalei anchetează gravul incident de la metrou, de la Timpuri Noi, unde două trenuri s-au ciocnit. Metrorex: Nu s-au tamponat, s-au cuplat accidental
ESENȚIAL | Poliția Capitalei anchetează gravul incident de la metrou, de la Timpuri Noi, unde două trenuri s-au ciocnit. Metrorex: Nu s-au tamponat, s-au cuplat accidental | Credit foto: Adrian Ilincescu/HotNews

Poliția Capitalei, prin Brigada pentru Transportul Public, a început o anchetă privind gravul incident de la metroul din București unde, la Timpuri Noi, două trenuri s-au ciocnit.

Primele verificări confirmă, spun polițiștii citați de Mediafax, sesizările inițiale.

Metrorex: Într-adevăr, s-a întâmplat ceva, dar nu trenurile s-au tamponat, s-au cuplat

Marți seară, în jurul orei 19:00 – 19:30, două trenuri de metrou s-au ciocnit în stația Timpuri Noi / Octavian Udriște din Capitală. S-a întâmplat după ce o garnitură a intrat pe linia ocupată deja de cealaltă. Și nu, trenurile nu erau unul în spatele celuilalt, ci au ajuns față în față.

Metrorex a întârziat semnificativ să explice ce se întâmplă cu circuația trenurilor, afectată în cascadă de incidentul de la Timpuri Noi a afectat în cascadă traficul trenurilor subterane de pe Magistrala 1.

Informațiile au apărut multă vreme exclusiv de la călători – unii dintre ei, martori, alții care nu înțelegeau ce se întâmplă cu circulația trenurilor, așa cum este acest bucureștean care scria, în comunitatea Infotrafic București și Ilfov:

Se întâmplă ceva la Metrou, pe M1. La Basarab metroul staționa și la Gara de Nord pasagerii erau dați jos în stație, fix când a ajuns metroul nostru în stație. Eu merg de la Basarab la Victoriei și se circulă, dar pe celălalt sens au oprit metrourile în stații.

Inițial, Metrorex a vorbit despre o „defecțiun e tehnică”:

Vă informăm că, din cauza unei defecțiuni tehnice, între stațiile Timpuri Noi și Mihai Bravu nu se circulă, iar între stațiile Mihai Bravu și Nicolae Grigorescu se circulă în sistem pendulă. Revenim cu detalii cât de curând.

A mai trecut timp până când au venit informații de la compania de transport subteran din București: da, a fost incident, da, s-au „atins” două trenuri, dar nu e tamponare, e cuplare, susținea Metrorex:

Confirmăm că a avut loc un incident feroviar la stația Timpuri Noi, pe care Metrorex deja l-a avizat la AGIFER. Urmand ca organele abilitate sa investigheze evenimentul si sa dispuna masurile care se impun. Unul dintre dintre trenuri a intrat pe linia ocupata de alt tren ceea ce a produs cuplarea celor doua trenuri. Mentionam ca in urma acestui incident nu exista victime sau pagube materiale. Călătorii au fost debarcați în siguranța  și circulația trenurilor a fost reorganizată.

Abia seara târziu, într-un interviu la Euronews Romania, directoarea Metrorex, Mariana Miclăuș, a vorbit cu claritate despre ce s-a întâmplat la Timpuri Noi:

S-a produs acest incident feroviar regretabil. Un tren a intrat pe o linie ocupată a unui alt tren. Am anunțat organul abilitat – AGIFER-ul care va investiga acest incident. Sunt la fața locului comisii din partea Metrorex și Agifer.

Incidentul din stația de metrou Timpuri Noi, anchetat și de Metrorex, și de Poliție

Printr-un comunicat, Poliția Capitalei a anunțat că investighează deja cazul:

​La data de 27 februarie 2024, în jurul orei 19.30, Poliția Capitalei – Brigada de Poliție pentru Transportul Public a fost sesizată cu privire la faptul că, în stația de metrou Timpuri Noi, două trenuri s-ar fi tamponat. Din primele verificări s-a stabilit faptul că aspectele sesizate se confirmă. La scurt timp, acestea și-au continuat deplasarea, pentru eliberarea liniilor de circulație. În urma incidentului, nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. De asemenea, ambii conductori au fost testați în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatele fiind 0. Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

 

Cookies