Planșeul Unirii va fi reconstruit în totalitate. Luni, 22 ianuarie, Primăria Sectorului 4 a semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția efectivă a lucrărilor. Totodată, a fost dat și ordinul de începere pentru activitățile de proiectare.
Lucrările efective vor începe în prima parte a anului 2025 și se vor desfășura pe porțiuni:
tocmai pentru a menține circulația auto și pietonală în zona Unirii și pentru a NU bloca centrul orașului.
Construcția din beton a planșeului este veche de aproape 100 de ani și susține o mare parte din Piața Unirii. În prezent, construcția este încadrată în clasa tehnică 4 (nesatisfăcător), din cinci posibile.
Încă din 2023, lucrările sunt finanțate de către Guvernul României, care a alocat suma de aproximativ 800 de milioane de lei, pentru refacerea Planșeului Unirii (obiectiv de infrastructură de o importanță strategică pentru București).
Documentele au fost semnate azi, 22 ianuarie 2024, iar proiectanții și constructorii au la dispoziție 33 de luni pentru reconstrucția totală a Planșeului. Mai exact:
Lucrările se vor realiza pe porțiuni, în etape, tocmai pentru a menține circulația auto și pietonală în zona Unirii și pentru a NU bloca centrul orașului, transmite PS4.
Marcăm momentul determinant în realizarea acestei lucrări de mare amploare. Este momentul în care am semnat contractul de execuție și am dat ordinul de începere pentru reconstrucția totală a Planșeului Unirii. Începând de astăzi, proiectanții și constructorii au la dispoziție 9 luni pentru realizarea proiectului tehnic și încă 24 de luni pentru construcția efectivă. Șantierul propriu-zis îl vom deschide în prima parte a anului 2025 și vom lucra etapizat, astfel încât traficul rutier să fie cât mai puțin afectat. Pentru siguranța bucureștenilor, ne-am asumat acest proiect, extrem de dificil, din nevoia de responsabilitate și de eficiență pe care oamenii din acest oraș o așteaptă de la cei care trebuie să ofere comunității liniște, normalitate și un trai decent, a declarat Daniel Băluță.
Proiectul Tehnic o să cuprindă toate documentele tehnice, astfel încât să fie dezvoltate și detaliate toate aspectele privind execuția propriu-zisă a lucrărilor (planurile generale, planurile arhitecturale, planurile structurii de rezistență, planurile instalațiilor, detaliile de execuție etc.). Aceste documente sunt necesare pentru obținerea Autorizației de Construire.
Proiectul tehnic vizează înlocuirea structurii de beton existente (cu o lățime de 32 de metri și o lungime de 360 de metri, aflată între strada Căldărari și peretele Pasajului Unirii, ce acoperă și dirijează prin subteran râul Dâmbovița și care a suferit modificări/degradări structurale semnificative în cei peste 80 de ani de existență), cu una nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic și fiabilitate, capacității de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmbovița și care să elimine deficiențele grave identificate în urma expertizelor tehnice efectuate în 2023.
Lista problemelor identificate:
De asemenea, în aceste 9 luni (timp pentru realizarea proiectului tehnic), specialiștii trebuie să realizeze un Plan de Management al Traficului, care să permită, mai apoi, execuția efectivă a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii în condiții optime, cu respectarea termenelor și a legislației în vigoare, dar și a asigurării circulației auto și pietonale în zonă.
Totodată, în baza contractului menționat mai sus, vor fi proiectate și lucrările necesare pentru consolidarea Pasajului Unirii, încadrat tot în clasa tehnică 4 – nesatisfăcător, din cinci posibile. Soluția specialiștilor, ce urmează a fi proiectată și, ulterior, implementată va avea în vedere reabilitarea structurii de rezistență a acestuia, prin cămășuirea și armarea pereților existenți, anunță Primăria Sectorului 4.
Totodată, în cadrul lucrărilor mai sus menționate, întreaga zonă de suprafață din Piața Unirii va fi reamenajată peisagistic, cu spații verzi, piațete, zone pietonale și alte soluții inovative, care să transforme arealul într-un reper urban pentru București, cât mai atractiv, atât din punct de vedere al interacțiunii sociale și al petrecerii timpului liber, cât și turistic, a conchis sursa citată.
Te-ar mai putea interesa și: A înviat Casa cu Geamuri Bombate, unicat de arhitectură veche. Surpriză: prin ferestre se vede tot, sticla nu e opacă, așa cum umbla vorba prin București | INTERVIU