Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei a intrat într-un proces de restaurare și consolidare, iar termenul de finalizare este de 24 de luni, potrivit informațiilor oferite de dezvoltatorul imobiliar care a cumpărat clădirea. Monumentul istoric va fi păstrat ca atare, iar remiza pentru trăsuri va fi reconstruită.
Dezvoltatorul proiectului, Yitzhak Hagag, cofondator și acționar al Hagag Development Europe, spune că, în prezent, sunt purtate discuții care ar duce la închirierea a 90% din suprafața disponibilă a viitorului mall de lux.
Chiar și după aproape 200 de ani, Palatul Știrbei rămâne expresia vie a idealurilor și aspirațiilor Bucureștiului, sub formă materială, fiind, în același timp, o mărturie a istoriei orașului, precum și o punte între trecut, prezent și viitor.
H Știrbei Palace este unul dintre cele mai așteptate proiecte comerciale din Bucureștiul ultimilor ani, iar acest lucru se datorează arhitecturii impresionante și istoriei bogate a proprietății, dar mai ales conceptului care stă la baza acestui proiect. Spun asta pentru că, odată finalizat, H Știrbei Palace va fi primul spațiu comercial din țară de tip „department store high-end” care va funcționa într-o clădire monument istoric.
Mai mult decât atât, am reușit să atragem deja nume sonore din piața bunurilor de lux, și mă bucur să confirm că purtăm, la acest moment, discuții avansate pentru închirierea a 90% din suprafața disponibilă.
Lucrările care au început presupun restaurarea, consolidarea și refuncționalizarea, în totalitate, a clădirii palatului, păstrându-se linia proiectului inițial, de la proporțiile și regimul de înălțime, până la refacerea fațadelor și a elementelor decorative exterioare și interioare, iar execuția se va întinde pe o perioadă de timp estimată la aproximativ 24 de luni, potrivit HotNews.ro.
Proiectul prevede și reedificarea corpului semicircular care acomoda, în trecut, fosta remiză de trăsuri, mai precizează sursa citată.
Proprietarii palatului voiau să construiască în curtea palatului blocuri, iar timp de 10 ani au încercat să obțină de la Primăria Capitalei aprobările necesare, potrivit HotNews.ro.
Ultima dată au venit pentru aprobări în urmă cu trei ani, cerând permisiunea să construiască un bloc de 7 etaje, respectiv 34 de metri înălțime, în grădina Palatului Știrbei.
Atunci, investitorul H Victoria Stirbei Galleries, voia să consolideze palatul, lipit de acesta să construiască un atrium cu vegetație, iar în spatele monumentului istoric să ridice un bloc cu 7 etaje.
Primăria Capitalei a dat în 2015 avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din curtea Palatului Știrbei, care prevedea ridicarea unei clădiri cu o înălțime maximă de 7 etaje și care va găzdui un centru comercial și locuințe în spatele clădirii monument istoric.
Proiectul a stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului. Societatea civilă și o parte dintre arhitecți au cerut reconstruirea grădinilor și spuneau că noile clădiri nu își au locul lângă palat.
Din anul 2015, proiectul a rămas în stand-by și nu a mai venit la aprobare în Consiliul General.
Clasat drept monument istoric de clasă A, Palatul Știrbei este considerat una dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții din patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al Bucureștiului.
Te-ar mai putea interesa și: