ESENȚIAL | “Nu la spital, veniți la clinică!” Mesajele de WhatsApp prin care pacienții doctorului candidat Cîrstoiu erau direcționați de la stat la privat | INVESTIGAȚIE Hotnews

17 apr. 2024
746 afișări
ESENȚIAL | “Nu la spital, veniți la clinică!”  Mesajele de WhatsApp prin care pacienții doctorului candidat Cîrstoiu erau direcționați de la stat la privat | INVESTIGAȚIE Hotnews
ESENȚIAL | “Nu la spital, veniți la clinică!” Mesajele de WhatsApp prin care pacienții doctorului candidat Cîrstoiu erau direcționați de la stat la privat | ISursa foto: Agerpres

Situația cu aer incompatibil în care s-ar afla medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar București, patron de clinică privată și candidat PNL+PSD la funcția de primar general al Capitalei continuă cu un nou episod din seria investigațiilor Hotnews.

Patru pacienți de la Universitar le-au au povestit jurnaliștilor cum au sute sau, după caz, de mii de lei la clinica Anemona, pe care medicul Cîrstoiu o deține împreunăp cu soția sa.

Doi dintre ei fuseseră operați, la Universitar, de către medicul Cîrstoiu, iar schimbarea locului de tratament de la stat la privat s-a făcut prin mesaje primite de la rezidenți.

Un al treilea pacient l-a căutat pe domnul doctor la la stat și a fost îndrumat la privat, tot la Anemona. Aici, la clinica privată din. București, au fost consultați sau tratați de doctorul Cătălin Cîrstoiu.

Drumul către dr. Cîrstoiu: „Nu la spital, la clinica Anemona, vă rog!”

Unul dintre dialog purtate pe WhatsApp între un pacient operat la Spitalul Universitar de Urgență de dr. Cîrstoiu și un rezident al său sună astfel: 

Pacient: Când să vin la spital și care este următorul plan terapeutic?

Rezident: Veniți vineri la ora 14:30 pentru a discuta cu dl Profesor și scoatem firele.

Pacient: Vă anunț când ajung la spital. Da?

Rezident: La clinica Anemona Med vă rog.

Alt dialog între aceleași două persoane:

Pacient: Am lăsat cardul de sănătate la spital iar fetele de la registratură mi-au spus să vă întreb pe dvs când pot să-l ridic.

Rezident: Bună seara, veniți miercuri la Anemona Med, o să aduc și cardul de sănătate.

ESENȚIAL | “Nu la spital, veniți la clinică!” Mesajele de WhatsApp prin care pacienții doctorului candidat Cîrstoiu erau direcționați de la stat la privat | INVESTIGAȚIE Hotnews
Sursa foto: HotNews

Hotnews reamintește că despre problema parazitării sistemului public de sănătate de către cel privat.

Ministrul Sănătății declara, nu mai departe de săptămâna trecută, că nu e nici legal, nici moral acest transfer al pacienților de la stat la privat pe care medici din toata țara în fac, de ani de zile, în cel mai firesc mod:

Nu este nici moral, nici etic, nici uman. (…) Nu este tolerabil să nu prestezi serviciile pentru care eşti plătit în spitalul public şi să trimiţi pacienţii la privat că ar fi mai bine. Nu!

Același ministru spunea, cu doi ani în urmă,  același lucru: 

Trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte circuitul pacientului. Pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medic la spitalul privat (..,)Eu nu pot să fiu inconştient, nu eu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, oricine ar fi el, încât să redirecţioneze resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta, cu condiţia să existe un angajament – poate să fie şi scris (…) în care el (…) respectă programul public şi face un angajament că nu va redirecţiona niciodată un pacient din spitalul în care lucrează către un alt spital privat, în care poate lucrează el sau lucrează o cunoştinţă de-a lui.

Citește, pe Hotnews, și alte dialoguri între pacienți și rezidenți ai medicului Cîrstoiu, dar și investigația completă.

Cookies